Cuprins:
De ce este bună supa de morcovi – beneficii
Supele de morcovi pot fi o modalitate delicioasă de a beneficia de proprietățile nutritive ale morcovilor. Prin combinarea cu alte legume și condimente, supele de morcovi pot deveni o opțiune hrănitoare și reconfortantă pentru zilele reci sau pentru orice anotimp.
Datorită conținutului de beta-caroten, luteină și zeaxantină, nutrienți cu proprietăți antioxidante puternice, morcovii previn instalarea afecțiunilor oftalmologice și sunt esențiali pentru menținerea sănătății ochilor.
Potasiul din compoziția morcovilor contribuie la relaxarea vaselor de sânge și reduce riscul de creștere a valorilor tensiunii arteriale (hipertensiune). Morcovii au un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile și ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol în sânge.
Consumul regulat de morcovi, mai ales după masă, acționează ca un abraziv natural care elimină eficient resturile alimentare și placa bacteriană. De asemenea, morcovii stimulează și producția de salivă, menținând curată cavitatea bucală și prevenind apariția respirației urât mirositoare.
În plus, morcovii contribuie la detoxificarea ficatului, previn deshidratarea pielii și ajută la uniformizare a tenului și implicit la vindecarea acneei.
Morcovii au, de asemenea, un efect laxativ moderat și pot îmbunătăți digestia datorită conținutului ridicat de fibre. În plus, morcovii au capacitatea de a reține apa și de a combate alte afecțiuni stomacale.
Alte beneficii ale consumului de morcovi: contribuie la sănătatea pielii; ajută împotriva cancerului; scad colesterolul; calmează mucoasa intestinală; benefici împotriva durerilor în gât.
Rețete de supă de morcovi
Supă cremă de morcovi
Ingrediente:
- sare;
- câteva fire de pătrunjel;
- două linguri ulei;
- o felie rădăcină ţelină;
- 4 morcovi;
- 4 cartofi.
Mod de preparare
Cartofii, morcovii şi ţelina se taie cât mai fin şi se pun la călit în ulei. După ce au devenit lucioase, se adaugă apă şi se lasă la fiert. Odată legumele fierte, se strecoară şi se pasează. Piureul de legume se subţiază cu apa în care au fiert legumele sau cu supă făcută din apă şi concentrat de legume. În acest caz, nu se mai pune sare. Supa se sărează după gust şi se aduce la masă presărată cu pătrunjel.
Supă de morcovi cu ghimbir și turmeric
Ingrediente:
- 500 g morcovi, curățați și tăiați cuburi
- o ceapă medie, tocată
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- o bucățică de ghimbir proaspăt (aproximativ 2 cm), curățat și mărunțit
- o linguriță de turmeric
- 4 căni de supă de legume sau supă de pui
- 1/2 cană de lapte de cocos
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- ulei de măsline sau unt pentru călirea legumelor
- coriandru proaspăt sau pătrunjel tocat, pentru decor
Mod de preparare:
Într-o oală mare, încălziți uleiul de măsline sau untul la foc mediu. Adăugați ceapa și căliți-o până devine transparentă, timp de aproximativ 3 minute.
Adăugați usturoiul și ghimbirul și gătiți timp de încă un minut. Adăugați morcovii tăiați cuburi și turmericul măcinat. Gătiți timp de aproximativ 3-4 minute, amestecând din când în când.
Turnați supa de legume sau supa de pui în oală și aduceți amestecul la fierbere. Reduceți focul și lăsați să fiarbă până când morcovii sunt moi, timp de aproximativ 15-20 de minute.
Folosind un blender, pisați amestecul până când obțineți o consistență cremoasă. Întoarceți supa în oală și adăugați laptele de cocos. Încălziți supa la foc mic, dar nu o mai lăsați să fiarbă. Gustați și ajustați cu sare și piper după preferință.
Serviți supa în boluri și decorați cu coriandru proaspăt sau pătrunjel tocat înainte de a servi.
Supă cremă de morcovi cu ceapă verde
Ingrediente
- 1 kg morcovi
- două cepe
- o rădăcină păstârnac
- 4 linguri ulei
- câteva fire ceapă verde
- sare
- piper
Mod de preparare
Ceapa se taie mărunt, iar morcovii se rad prin răzătoarea cu ochiuri mari. Rădăcina de păstârnac se poate toca mărunt sau se poate da şi ea pe răzătoare.
În oala de fiert supa se încinge uleiul şi se pun legumele la călit. Se pun apoi 1,5 litri de apă şi se lasă la fiert.
Legumele fierte se pasează sau se mixează, se amestecă în zeama în care au fiert, se potriveşte gustul de sare şi piper şi se aduce supa la masă cu ceapă verde deasupra. Sursă – retete.unica.ro
Supă de morcovi cu smântână
Ingrediente
- un kg morcovi
- două cepe
- două linguri smântână slabă
- două linguri ulei
- sare şi piper
Mod de preparare
Ceapa se taie peştişori, iar morcovii se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Într-o oală se încinge uleiul şi se căleşte ceapa. Când începe să devină translucidă, se adaugă morcovii şi se mai lasă 5 minute pe foc.
Se adaugă 1,5 l apă, se acoperă şi se lasă la fiert 15 minute, după care se trage de pe foc şi se lasă 15 minute să se răcească.
Apoi se mixează parţial pentru a avea în supă şi bucăţi de morcov, se potriveşte de sare şi piper, se adaugă smântâna şi se mai lasă pe foc 1-2 minute. Se serveşte imediat simplă sau cu crutoane.
Supă cremă de morcovi cu ricotta
Ingrediente
- o lingură de ulei de măsline
- o ceapă mare, tocată mărunt
- 3 căței de usturoi mărunțiți
- 500 g morcovi, curățați și tăiați rondele
- 4 căni de supă de legume sau pui (sau suficient cât să acopere morcovii)
- 1/2 cană de ricotta
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- opțional: smântână sau iaurt grecesc pentru servire
- opțional: chimen măcinat sau frunze proaspete de mărar pentru decor
Mod de preparare
Încingeți uleiul de măsline, la foc mediu, într-o oală mare. După ce s-a încins, puneți ceapa și usturoiul. Căliți aceste două ingrediente aproximativ cinci minute, până ce capătă o culoare aurie și devin moi.
Adăugați apoi și morcovii tăiați în oală. Se lasă la gătit încă cinci minute, amestecând din când în când.
Ulterior, turnați și supa de legume sau de pui peste morcovi în oală, aducând astfel amestecul la fierbere. Reducați apoi focul și lăsați totul la fiert, la foc mic, aproape 20-25 de minute. Vă veți da seama că e gata atunci când morcovii devin complet moi.
Pisați apoi amestecul de morcovi cu ajutorul unui blender într-o supă fină. Întoarceți amestecul la foc mic, iar apoi adăugați în supa caldă ricotta. Amestecați totul cu grijă, până ce supa devine cremoasă.
La final, adăugați sare și piper după gust. Supa cremă de morcovi cu ricotta se servește caldă, cu o lingură de smântână sau iaurt grecesc deasupra. De asemenea, puteți presăra un praf de chimen măcinat sau puteți adăuga frunze proaspete de mărar pentru decor. Sursă viva.ro.
Supă cremă de morcovi cu urdă
Ingrediente
- un kg morcovi
- o ceapă
- o linguriță ulei
- 200 ml lapte
- 100 g urdă
- un praf sare
Mod de preparare
Morcovii curățați se pun la fiert în apă cu ulei, un praf de sare și ceapa întreagă.
Se lasă la fiert foarte bine și apoi se strecoară. Se toarnă laptele, se adaugă urda și se mixează.
Dacă supa e prea groasă, se poate adăuga puțină zeamă în care au fiert morcovii. Se aduce la masă cu crutoane. Sursă – libertateapentrufemei.ro.
Supă cremă de morcovi cu cartof dulce
Ingrediente:
- 500 g morcovi
- un cartof dulce mare, curățat și tăiat cuburi
- o ceapă medie, tocată
- un cățel de usturoi, mărunțit
- 4 căni de supă de legume sau supă de pui
- 1/2 cană de smântână
- 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- ulei de măsline sau unt
- frunze proaspete de cimbru sau pătrunjel tocat, pentru decor
Mod de preparare:
Într-o oală mare, încălziți uleiul de măsline sau untul la foc mediu. Adăugați ceapa și căliți-o. Adăugați usturoiul și gătiți timp de încă 1-2 minute.
Adăugați morcovii și cartofii dulci tăiați cuburi în oală și gătiți timp de aproximativ 5 minute, amestecând din când în când.
Turnați supa de legume sau supa de pui în oală și aduceți amestecul la fierbere. Reduceți focul și lăsați să fiarbă până când morcovii și cartofii dulci sunt moi, timp de aproximativ 15-20 de minute.
Folosind un blender, mixați amestecul până când obțineți o consistență cremoasă. Întoarceți supa în oală și adăugați smântâna și nucșoara măcinată. Încălziți supa la foc mic, dar nu o mai lăsați să fiarbă.
Adăugați frunze proaspete de cimbru sau pătrunjel tocat înainte de a servi.
Sursă foto – Shutterstock.com