Amestec de legume
Ingrediente: 2 cartofi, un fir de praz, o ceapă, un morcov, 2 ardei graşi, o ţelină, 4 roşii, 200 g ciuperci, un dovlecel, 3 linguri de ulei, două căni şi jumătate de apă (sau mai mult, dacă e nevoie), sare, piper, pătrunjel.
Preparare: se călesc până se înmoaie, în ulei încins, prazul (partea albă şi verde deschis) şi morcovul tăiat rondele, ţelina şi ceapa tocate mărunt. Se pun cartofii tăiaţi cuburi, roşiile strivite cu furculiţa, ardeii tăiaţi felii, dovlecelul feliat şi ciupercile şi se acoperă cu apă. Se adaugă sare şi piper după gust şi se pune la fiert. Când începe să fiarbă, se pune capacul şi se lasă 30 de minute. Se mixează totul în blender până devine cremă. Se drege de sare şi piper şi se serveşte cu pătrunjel.
Dovlecei
Ingrediente: 1,2 kg dovlecei, o ceapă, 3 căţei de usturoi, un cartof mare, 300 ml supă de legume, 150 ml iaurt, 4 linguri de ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: se taie dovleceii în două pe lungime şi se înlătură miezul cu o linguriţă, apoi se taie cuburi. Se căleşte ceapa tocată în uleiul încins. Se adaugă usturoiul strivit şi se mai căleşte puţin. Se adaugă cuburile de dovlecel, cartoful tăiat cuburi şi supa de legume. Dacă e prea puţin lichid, se completează cu apă. Se adaugă sare şi piper şi se lasă să fiarbă 20 de minute. După ce dovleceii şi cartofii s-au înmuiat, se strecoară supa şi se păstrează lichidul. Se pasează legumele până devin piure, se adaugă iaurtul şi se amestecă bine, apoi se adaugă supă, puţin câte puţin, până se ajunge la consistenţa dorită. Se drege de sare şi piper. Se poate servi cu ardei iute.
Morcovi
Ingrediente: 500 g morcovi, o ceapă, 2 căţei de usturoi, două căni şi jumătate de supă de legume, 1 cm de rădăcină de ghimbir, o jumătate de lămâie, două linguri de ulei, sare, piper, frunze de busuioc, crutoane.
Preparare: se curăţă morcovii şi se taie felii. Se presară cu sare şi se stropesc cu o lingură de ulei, se amestecă, apoi se pun într- o tavă, pe hârtie de copt. Se coc la 240 de grade pentru 15 minute. Se pune supa la fiert cu ghimbirul tăiat felii şi coaja de lămâie tăiată fâşii, se lasă să clocotească 5 minute cu capac, apoi se dă deoparte. În restul de ulei se căleşte ceapa tocată mărunt până se înmoaie. Se adaugă usturoiul strivit şi se mai căleşte un minut, apoi se pun morcovii copţi şi supa strecurată. Se pun sare şi piper şi se fierbe supa cu capac 5 minute (până se înmoaie morcovii). Se mixează în blender, se drege de sare, se mai pun una-două linguri de suc de lămâie şi se serveşte cu crutoane şi busuioc proaspăt.
Ţelină
Ingrediente: o ţelină mare, o ceapă mare, un căţel de usturoi, 3-4 linguri de ulei de măsline, un litru de supă de legume, 100 ml de smântână pentru gătit, nucşoară, sare şi piper, o legătură de pătrunjel.
Preparare: ţelina se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Ceapa şi usturoiul, curăţate şi spălate, se taie mărunt. Se călesc împreună în ulei, într-o oală mai mare, cam 15 minute, la foc mic, ca să se înmoaie, dar să nu se caramelizeze. Se adaugă supa de legume, sare, piper şi nucşoară, după gust, şi se fierbe 15 minute la foc mediu, apoi se toarnă într-un blender. Se pasează, se adaugă smântână şi se amestecă până când compoziţia devine fină şi cremoasă. Se serveşte cu pătrunjel tocat.
Năut şi linte
Ingrediente: o lingură de ulei de măsline condimentat cu usturoi şi ardei iute, o ceapă, o linguriţă de zahăr brun, o crenguţă de rozmarin, 700 ml supă de legume, 300 ml lapte, o conservă (400 g) de năut, o conservă (400 g) de linte, sare şi piper după gust, câteva fire de arpagic.
Preparare: se dă în clocot supa de legume, apoi se ia de pe foc, se adaugă rozmarinul, se acoperă şi se lasă la infuzat 15 minute. Lintea şi năutul din conserve se strecoară. Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se căleşte ceapa tocată împreună cu zahărul brun până când începe să se înmoaie şi se caramelizează. Se adaugă supa de legume cu rozmarin, laptele, năutul şi lintea (scurse) şi se lasă să fiarbă 15 minute. Se ia cratiţa de pe foc şi se scoate rozmarinul. Se pasează bine, se asezonează cu sare şi piper, apoi se toarnă în boluri şi se serveşte cu arpagic mărunţit.
Roşii
Ingrediente: 500 ml suc de roşii, o cutie de roşii decojite, o ceapă mare, doi morcovi, o ţelină, un păstârnac, 2 căţei de usturoi, două linguri de ulei de măsline, pătrunjel (sau coriandru), sare şi piper, puţin zahăr, două linguri de smântână.
Preparare: se taie ceapa, morcovul, ţelina şi păstârnacul în bucăţi mari şi se pun la fiert în jumătate de litru de apă. Se acoperă şi se lasă să fiarbă cam 20 de minute. Se adaugă apoi sucul de roşii şi roşiile din conservă şi se lasă să mai dea într-un clocot. Se pun usturoiul pisat şi uleiul şi se mai lasă 5 minute pe foc. Se varsă totul într-un blender şi se transformă în cremă. Se potriveşte de sare şi de piper, se adaugă puţin zahăr (îi ia din aciditate) şi se pune verdeaţa tocată. Înainte de servire, se amestecă bine cu smântână.
Broccoli
Ingrediente: 1 kg broccoli, o ţelină, 2 ardei graşi, o legătură de ceapă verde, 2 căţei de usturoi, o rădăcină de pătrunjel, 3 linguri de ulei, sare, pătrunjel verde.
Preparare: se curăţă ceapa, ţelina, ardeii şi rădăcina de pătrunjel, se spală şi se pun să fiarbă întregi în apă cu sare şi ulei, la foc mic. Între timp, broccoli se spală bine şi se rupe în bucheţele. Se pune la fiert separat, în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate într-o sită. Legumele fierte se pasează (se adaugă şi broccoli), apoi crema se subţiază cu zeama în care au fiert acestea. Se adaugă usturoiul zdrobit, se amestecă şi se serveşte cu pătrunjel verde.
Încearcă această supă cremă de dovleac!