Drob de miel
Preparare: 30 min
Coacere: 40 min
Porții: 4-6
Ingrediente :
500 g organe de miel
un prapure de miel
3 linguri ulei
4 ouă fierte tari
3 ouă crude
o ceapă
un căţel usturoi
o legătură ceapă verde
sare
piper
Pentru uns:
3 linguri ulei sau 20 g unt
Mod de preparare :
- Se spală, se curăță și se toacă mărunt ceapa şi usturoiul. Se pun la călit în tigaia încinsă cu ulei timp de 3 minute.
- Se spală organele de miel, se șterg de apă și se pun și ele la călit alături de ceapă și usturoi. Se lasă 10 minute, apoi se trag de pe foc și se lasă la răcit.
- Se toacă organele cât mai mărunt la mașina de tocat, blender sau la cuțit. Se amestecă apoi cu ouăle crude, sare şi piper.
- Se unge o tavă de chec sau de cozonac cu unt sau cu ulei, se îmbracă apoi cu prapurele de miel curățat, spălat și bine uscat.
- Se pune în formă peste prapure jumătate din compoziția cu organe, se aşază ouăle fierte în linie, pe mijloc, se acoperă cu restul de compoziție și se nivelează cu o spatulă. Se înfășoară în prapure și se coace 40 de minute sau până s-a copt și s-a rumenit frumos la suprafață.
Pulpă de miel la cuptor
Preparare: 15 min.
Coacere: 80 min.
Porții: 8-10
Ingrediente:
o pulpă de miel
o căpățână usturoi
zeama a două lămâi
4 crenguțe rozmarin
450 ml vin alb sec
100 g unt
sare
piper
Mod de preparare:
- Carnea de miel se unge cu zeama de lămâie. Se presară cu sare și piper.
- Usturoiul se curăță și se pisează cu sare, apoi se amestecă bine cu untul.
- Se unge carnea cu amestecul de unt și usturoi și se așază într-o tavă de cuptor.
- Se toarnă vinul, se pun și crenguțele de rozmarin deasupra cărnii, se acoperă cu folie și se lasă 60 de minute la cuptor. Se scoate folia și se continuă coacerea încă 15-20 de minute pentru rumenire. Se verifică (cu o scobitoare) și dacă sucul din carne iese alb, friptura este gata.
Cozonac cu nucă și rahat
Preparare: 60 min.
Aşteptare: 90 min.
Coacere: 50 min.
Porții: 2 cozonaci
Ingrediente:
un kg făină
250 g zahăr
7 gălbenușuri
4 albușuri
250 ml lapte
50 g drojdie proaspătă
100 g unt
100 g ulei
coajă de lămâie
o fiolă esenţă de rom
o fiolă esență de vanilie
un praf sare
Pentru umplutură:
3 linguri cacao
3 linguri zahăr
200 g miez de nucă
3 albuşuri
50 g rahat
Pentru copt:
un gălbenuş
Pentru ornat:
zahăr pudră
Mod de preparare:
- Într-un castron, se desface drojdia şi apoi se amestecă cu puțin lapte călduţ, o lingură de zahăr şi una de făină. Cele 7 gălbenuşuri se freacă bine cu jumătate din cantitatea de zahăr, sare şi apoi li se adaugă coaja rasă de lămâie. Untul se topeşte, iar laptele se încălzeşte uşor pe foc cu restul zahărului.
- Restul de făină se cerne într-un vas încăpător, i se face un gol în centru şi se pune maiaua și gălbenuşurile. Se începe frământarea. Se adaugă şi laptele ușor călduț, apoi patru albuşuri bătute spumă și uleiul.
- Se continuă frământarea adăugând esenţele şi untul puţin câte puţin amestecând şi frământând după fiecare porţie de unt. Se frământă până ce aluatul se desprinde de marginile vasului. Se acoperă şi se lasă la crescut o oră.
- Între timp, nuca măcinată se amestecă cu albuşurile bătute spumă, cacaua și zahărul.
- Aluatul se împarte în două, se întind cu mâna două foi în mijlocul cărora se repartizează umplutura de nucă și se presară din loc în loc rahat tăiat cubulețe mici. Se rulează şi se aşază în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute şi apoi se ung cu gălbenuş de ou. Se dau la cuptor, la foc mic, pentru 50 de minute sau până s-au copt. Se scot şi se pudrează apoi cu zahăr.