Cuprins:
Ridichile pot avea diferite forme și culori. Cel mai popular soi de ridichi este cel de ridiche roșie. Alte soiuri sunt albe, violet sau negre, pot fi mai mari decât cele roșii sau de formă alungită.
Cele mai multe ridichi au un gust piperat, deși unele pot fi ușor dulci. Soiurile de culoare deschisă, precum ridichile albe au un gust mai blând. Ridichile devin excesiv de înțepătoare dacă sunt lăsate în pământ prea mult timp sau nu sunt mâncate imediat. Ridichile mai mici tind să aibă cea mai bună aromă și textură.
Ridichi – beneficii și proprietăți
Alături de ceapă verde, spanac și lobodă, ridichile sunt unele dintre cele mai îndrăgite plante de primăvară.
Ridichea este o legumă rădăcinoasă cultivată și consumată peste tot în lume. Cel mai frecvent, ridichile sunt mâncate crude ca legume crocante, în principal în salată, mai ales în Europa și SUA. În Orientul Mijlociu, oamenii preferă să bea sucul de ridiche, fiind convinși de beneficiile acestuia pentru sănătate.
În medicina populară indiană, ridichea este folosită ca remediu natural pentru tratamentul multor boli precum icter, pietre la fiere, boli ale ficatului, prolaps rectal, indigestie și alte dureri gastrice.
Ridichile conțin carbohidrați, zaharuri, fibre dietetice, proteine și chiar unele grăsimi și fluor. În plus, ridichile conțin diferite vitamine solubile în apă (B1, B2, B3, B5, B6, B9 și C) și minerale (calciu, fier, magneziu, zinc mangan, potasiu și fosfor). Dincolo de asta, s-a constatat că ridichea are compuși bioactivi unici, recunoscuți recent pentru beneficiile aduse sănătății.
Tratament natural împotriva candidozei
Ridichile sunt un antifungic natural. Studiile arată că ridichea conține proteina antifungică RsAFP2, cea care duce la moartea celulară a Candida albicans, o ciupercă comună întâlnită în mod normal la om.
Ridichea și diabetul
Diabetul zaharat este o boală ce se caracterizează printr-un nivel ridicat al glucozei în sânge. Hiperglicemia apare fie atunci când pancreasul nu produce o cantitate suficiență de insulină, fie atunci când, din cauza obezității, insulina nu este eficient utilizată în organism. În cazul persoanelor predispuse la diabet și a celor deja diagnosticate, o dietă sănătoasă este esențială.
Numeroase studii efectuate pe șobolani cu diabet indus, care au fost hrăniți cu ridichi, au dovedit că aceștia au avut modificări semnificative în examenul histopatologic al pancreasului. Mai mult, ridichea a redus în mod semnificativ sarcina glicemică, ceea ce sugerează că are o activitate antidiabetică puternică. Această dovadă confirmă că ridichile și extractele din ridichi au efecte favorabile în cazul diabetului și afecțiunilor diabetice.
În plus, sunt studii care arată că ridichea are efect antidiabetic prin acțiunea asupra anumitor hormoni care afectează hemostaza glucozei. În cadrul unui astfel de studiu s-a constatat că extractul de etanol din ridiche îmbunătățește producția de adiponectină – un hormon peptidic care modulează reglarea glucozei și acizilor grași din organism.
De asemenea, s-a dovedit că germenii de ridiche reduc nivelul insulinei plasmatice la șobolani diabetici. Această reducere sugerează că efectul hipoglicemic al germenilor de ridiche a fost generat prin ameliorarea sensibilității la insulină sau prin exercitarea unui efect asemănător insulinei. Antioxidanții din ridiche ar putea fi componentele chimice care sunt responsabile pentru un astfel de răspuns hipoglicemic.
Un alt component din ridiche -catechina – este și ea responsabilă pentru îmbunătățirea semnificativă a secreției de insulină.
Reglează tranzitul digestiv
Fibrele alimentare, regăsite în cantități importante în ridichi, ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenirea constipației și îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv și excretor.
Mențin sănătatea rinichilor și a ficatului
Studii realizate în ultimii ani aratp că ridichile roșii au o acțiune diuretică și conțin substanțe care mențin sănătatea rinichilor, fiind excelente pentru tratarea anumitor probleme ale tractului urinar. De asemenea, ridichile roșii contribuie la detoxifierea ficatului și la prevenirea bolilor hepatice.
Ridichea în dietele de slăbit
Ridichile roșii au doar 16 calorii la 100 de grame și reglează apetitul alimentar, contribuind la pierderea mai ușoară în greutate. Întrucât au un conținut bogat în fibre și un indice glicemic scăzut, aceste legume stimulează mișcările intestinale și cresc rata metabolică.
Elimină surplusul de apă din organism
Datorită conținutuui de potasiu, ridichile contribuie la eliminarea excesului de apă din organism. Potasiul reglează nivelul sodiului și contribuie la eliminarea surplusului de sodiu.
Previn apariția celulelor canceroase
Un studiu realizat de specialiștii de la Institutul Linus Pauling arată că legumele crucifere conţin compuşi care, în combinaţie cu apa, ajută organismul să elimine toxinele care cauzează cancer şi previn dezvoltarea celulelor canceroase.
Așadar, la fel ca mai toate legumele crucifere – broccoli, varza kale, conopida, varza, gulia – şi ridichile pot preveni modificările celulare care favorizează instalarea cancerului, în special cel de colon.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de ridichi
- Calorii 16 kcal.
- Carbohidrati 3,5 g.
- Proteine 0,5 g.
- Grasimi 0,1 g.
- Fibre 1,5 g.
- Acid folic 25 mcg.
- Niacina 0,3 g.
- Vitamina A 7 UI.
- Vitamina C 15 mg.
- Vitamina K 1 mcg.
- Sodiu 39 mg.
- Potasiu 200 mg.
- Calciu 25 mg.
- Magneziu 10 mg.
Ridichi – contraindicații
Consumul de ridichi nu are contraindicații cunoscute. Cu toate acestea, în cazul persoanelor care suferă de diferite afecțiuni gastrice, precum gastrita sau ulcerul, consumul de ridichi poate favoriza aciditatea și poate duce, astfel, la simptome neplăcute. Așadar, în cazul persoanelor care au probleme gastro-intenstinale este recomandată prudența în ceea ce privește consumul de ridichi.
De asemenea, persoanele care suferă de dereglări ale glandei tiroide trebuie să evite excesul de ridichi, deoarece ar putea apărea dezechilibre hormonale.
Rețete cu ridichi
Ridichile sunt foarte apreciate, mai ales primăvara, când sunt fragede și mai puțin piperate. Acestea pot fi folosite în numeroase rețete de salate, în tarte sau la cuptor.
Salată de ridichi cu brânză
Ingrediente salată de ridichi cu brânză:
- 300 g ridichi
- 200 g brânză feta
- 3 fire ceapă verde
- 2 cartofi mari
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zeamă lămâie
- o legătură de mărar
- sare și piper
Mod de preparare:
Curăță și spală cartofii, apoi pune-i la fiert cu un praf de sare. Separat, spală ridichile, ceapa verde și mărarul. Toacă ceapa și verdeața mărunt, iar ridichile feliuțe subțiri. Odată ce îi poți pătrunde cu furculița, scoate cartofii și lasă-l să se răcească puțin. Taie cartofii cuburi și agită-i puțin într-un castron, cât să devină cremoși și ușor mai striviți. Adaugă cartofii peste restul legumelor, brânza sfărâmicioasa și amestecă. Potrivește salata de ridichi de sare și piper (ține cont de sarea din brânză!), apoi adaugă uleiul de măsline și zeama de lămâie.
Tartă cu ridichi
Ingrediente tartă cu ridichi:
- 1 legătura ridichi
- 125 grame făină
- 100 grame unt
- 200 grame cașcaval ras
- 200 ml smântână
- 4 gălbenușuri
- sare.
Mod de preparare:
Adaugă untul tăiat în cubulețe peste făină. Apoi adaugă și jumătate din cantitate de cașcaval. Toarnă 50 ml smântână. Amestecă bine toate ingredientele până obții o pastă moale. Întinde aluatul într-o formă de tartă și crestează fundul cu furculița. Dă tava la cuptorul încins pentru 15 minute. Lasă apoi să se răcească.
Când aluatul s-a răcit, presară restul de cașcaval ras. Într-un bol amestecă gălbenușurile cu restul de smântâna și sarea. Toarnă această compoziție peste cașcaval. Deasupra așază ridichiile tăiate felii. Dă tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
Salată de ridichi cu ceapă verde
Ingrediente:
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de ridichi
- 1 legătură de mărar
- 1 salată verde
- 1 linguriță ulei
- 1 linguriță oțet de mere
- mix de semințe – opțional
- sare, piper
Mod de preparare salată de ridichi cu ceapă verde:
Se spală foarte bine toate verdețurile și legumele. Se toacă toate și se pun într-un bol încăpător. Se adaugă uleiul, oțetul, semințele, sarea și piperul și se amestecă bine. Salata de ceapă verde cu ridichi este delicioasă și plină de vitamine.
Ridichi roșii la cuptor
Ingrediente:
- 1 mână de ridichi roșii
- verdețuri de primăvară, la alegere
- 1 linguriță suc natural de lămâie
- 2 lingurițe ulei de măsline
- piper
- sare
Mod de preparare ridichi roșii la cuptor:
Tăiați ridichile roșii pe jumătate, în lungime. Alegeți verdețuri de primăvară, după preferință, și tăiați-le, apoi le lăsați deoparte. Așezați o hârtie pentru copt pe tavă, o ungeți cu ulei de măsline, presărați sare și piper, apoi așezați bucățile de ridichi. Introduceți tavă în cuptor și lăsați să se coacă timp de aproximativ 15 minute, până când ridichile încep să capete o culoare brună la margini, apoi le scoateți deoparte. Așezați ridichile pe farfurie sau platou, garnisiți cu suc natural de lămâie și verdețuri.
Salată de ridichi cu ouă
Ingrediente:
- 1 salată verde
- 2 ouă fierte tare
- 5 ridichi roșii
- 2 fire de ceapă verde
- 1 castravete
- 3 lingurițe ulei de măsline
- sucul de la o lămâie
- sare și piper
Mod de preparare:
Ouăle fierte tare se taie în sferturi sau felii, ridichile, salata, castravetele și ceapa se taie și ele și se pun toate într-un bol. Se adaugă uleiul, sucul de lămâie, sare și piper. Se poate folosi, în loc de lămâie, oțet de mere cu miere, care va da un gust aparte.
Poftă bună!