Dacă vă deranjează mărimea sau forma nasului dumneavoastră, chirurgia cosmetică poate reprezenta soluţia ideală. În general, rinoplastia îmbunătăţeşte proporţiile nasului refăcând armonia fetei şi redând încrederea în forţele proprii.

Corecţia nasului se poate face în varianta nechirurgicala-rinoplastia injectabilă- prin injectarea de acid hialuronic, astfel încât nasul devine mai drept, vârful poate fi ascensionat, septul poate fi corectat. Tehnica nechirurgicala are avantajul că nu este operaţie, dar are însă limitele ei. Nu putem face dintr-un nas mare unul mai mic. Rinoplastia injectabilă este adesea utilizată atunci când se fac minicorecții postchirurgicale necesare pentru a perfecta rezultatul unei rinoplastii chirurgicale.

Corecţia chirurgicală este de ales atunci când modificările pe care dorim să le aducem nasului sunt importante.
Rinoplastia totală înseamnă corecţia tuturor structurilor nazale, atât cele cartilaginoase cât şi cele osoase.
Rinoplastia parţială înseamnă corecţia doar a structurilor cartilaginoase şi presupune o perioadă de refacere mai scurtă decât în cazul rinoplastiei totale.

Cele mai bune corecţii se fac printr-o rinoplastie deschisă, metodă la care abordul se face la vedere prin practicarea unei incizii minime, la nivelul columelei (la nivelul pielii dintre narine), foarte puţin vizibilă.

Ce este rinoplastia și ce defecte poate corecta

Chirurgia estetică a nasului sau rinoplastia este intervenţia chirurgicală de îmbunătăţire a formei nasului.

Prin această tehnică pot fi modelate:

• Mărimea nasului în contextul echilibrului facial
• Lăţimea nasului
• Profilul nasului, cu excrescenţe sau depresiuni ale piramidei nazale
• Vârful nasului
• Dimensiunea narinelor
• Asimetria nazală

Aceste trăsături sunt cauzate în general de ereditate sau de diversele traumatisme survenite la acest nivel. Celelalte structuri faciale în special o barbie mică, obraji lipsiţi de volum sau lipsa de proeminentă a maxilarului inferior contribuie, de asemenea, la asimetria proportilor faciale.

Ce alte corecții faciale pot fi cominate cu rinoplastia

În aceste cazuri chirurgia nasului se practică în combinaţie cu alte corecţii faciale.

Proporţiile ideale ale nasului respectă „fracţia de aur”, astfel încât lungimea nasului trebuie să fie o treime din lungimea întregii feţe. Lăţimea nasului trebuie să fie 2/3 din lungimea buzelor. Distanţa dintre nas şi buza superioară trebuie să fie 1/3 din distanţă dintre nas şi barbie.

Unghiul dintre frunte şi nas trebuie să fie 115-130º. Unghiul dintre nas şi buza superioară trebuie să fie 90-100º la bărbaţi, şi 100-110º la femei.

Cum decurge rinoplastia

Este necesar că momentul operator să fie ales după ce s-a oprit procesul de creştere. De regulă după 18 ani creşterea este completă astfel că atunci se poate face rinoplastia cu succes. Există multiple cazuri în care intervenţia se practică şi înainte de 18 ani, cu acordul părinţilor, pentru că un nas inestetic poate duce la apariţia unor complexe importante la adolescenţii cu sensibilităţi aparte.

Perioada de refacere este de aproximativ o săptămână; după acest interval vor fi îndepărtate bandajele şi firele de sutură. Nasul este edematiat (umflat) încă câteva săptămâni după operaţie, la 3 luni edemul postoperator dispărând aproape în totalitate.Forma finală a nasului o avem la 6 luni.Până la 1 an este posibil că vârful nasului să se ptozeze (să cadă) 2-3 mm.

Operaţia se face cu anestezie generală. Nu este dureroasă! Nu apar vânătăi „în ochelari”, bine cunoscute că fiind parte integrantă din procesul vindecării în rinoplastiile practicate cu ani în urmă. Tehnica a evoluat, nasul este infiltrat în prealabil cu un amestec de substanţe menite să oprească sângerările masive, astfle încât vânătăile postoperatorii sunt discrete şi trec în câteva zile.

Timp de 24-48 de ore postoperator, nările sunt obstruate cu comprese pentru a evita sângerările abundente, singurul inconvenient fiind faptul că trebuie respirat pe gură şi gâtul se poate „usca”.

Pe perioada vindecării pot fi experimentate modificări minime ale simţului olfactiv în sensul că se percep mai acut anumite mirosuri cum ar fi cel de ţigară, de ceapă, etc. Sau se percep mirosuri care nu există de fapt. Toate acestea sunt tranzitorii, de regulă până la 6 luni totul revine la normal.

Un nas corectat schimbă atât de mult în bine fizionomia încât adesea se întâmplă să nu recunoaştem persoană sau să fie nevoie de schimbarea pozei din paşaport.

Nasurile care necesită corecţii majore se operează prin rinoplastia chirurgicală totală, impactul estetic pozitiv fiind maxim.

Citește și:

Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail mediculesteticianraspunde@ringier.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News