Traumele pot fi ireversibile
Dr. Constantin Mocanu, specialist ORL, confirmă faptul că avem de-a face cu o adevărată capcană pentru sănătate, una în care cad victime tot mai mulţi tineri. „Vârsta fragedă poate transforma acest obicei în-tr-unul cu traume grave, ce pot duce chiar până la pierderea auzului. Leziunile constau în distrugerea celulelor ciliate din urechea internă, celule esenţiale pentru recepţia sunetelor”, explică dr. Mocanu.
În ciuda unei norme de securitate europene care limitează la 100 de decibeli nivelul sonor maxim produs de aparatele portabile, noile tehnologii pot reda sunete mult mai înalte. Avertizarea este valabilă şi pentru utilizatorii de telefoane mobile cu funcţii de redare a melodiilor.
Şi ei sunt de părere că muzica la maximum afectează auzul
„Unchiul meu a avut probleme de auz”
Petre Mircea Popescu, 16 ani, elev: „Acum ceva timp, unchiul meu a avut probleme de auz din cauza muzicii ascultate în căşti la un volum foarte ridicat. Şi-a rezolvat problemele prin tratament, dar acum nu mai foloseşte căştile”.
„Nu dau volumul la maximum”
Roxana Ciochină, 18 ani, studentă: „Dau mai tare mai mult atunci când ascult rock. Când am aflat că oamenii pot avea probleme de auz am fost mult mai atentă ce fac cu mine însămi şi nu dau niciodată volumul la maximum”.
„Prefer muzică, în loc să ascult discuţii”
Claudia Duţă, 20 de ani, studentă: „Dacă merg la un club, da, ies în-
tr-adevăr «şifonată» din cauza boxelor. Prefer muzică, în loc să ascult discuţii atunci când merg cu autobuzul sau cu metroul. În plus, îmi place să ascult ştirile la telefon”.