Rodiile sunt bogate în antioxidanți, minerale și vitamine și este bine să fie incluse într-o dietă echilibrată, acest fruct având numeroase beneficii pentru organism.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre arborele de rodie
Rodia, a cărei denumire știițifică este Punica granatum este un arbore care crește în înălțime până la 5–8 m. De fapt, rodia este fructul, iar planta de rodie se numește rodiu sau rodier. Rodierul este originar din Munții Himalaya și India de nord. Rodierul este cultivat pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale, și Africa tropicală.
Frunzele de rodie sunt dispuse opus sau altern, sunt lucioase, înguste-alungite, întregi, au 3–7 cm în lungime și 2 cm în lățime. Florile sunt roșii-deschis, 3 cm în diametru, cu patru sau cinci petale.
Fructul de rodie are dimensiune mai mare decât portocală și mai mic decât un grapefruit, aproximativ 7–12 cm. Rodia are o coajă roșie groasă și în jur de 600 semințe. Semințele de rodie și pulpa ce le înconjoară, numită fruct fals, sunt comestibile și foarte apreciate.
Beneficiile rodiilor
Rodia este unul dintre cele mai bogate fructe în vitamine, fibre și antioxidanți și se numără și ea printre cele mai cunoscute fructe exotice.
Valori nutriționale pentru 100 g de rodie
- Calorii (kcal) 82
- Lipide totale 1,2 g
- Lipide saturate 0,1 g
- Lipide polinesaturate 0,1 g
- Lipide mononesaturate 0,1 g
- Colesterol 0 mg
- Sodiu 3 mg
- Potasiu 236 mg
- Carbohidrați 19 g
- Fibre alimentare 4 g
- Zahăr 14 g
- Proteine 1,7 g
- Vitamina C 10,2 mg
- Calciu 10 mg
- Fier 0,3 mg
- Vitamina B6 0,1 mg
- Magneziu 12 mg
Ajută digestia
Rodiile sunt bogate în fibre, iar consumul unei singure rodii pe zi este suficient pentru ca organismul să-și procure cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie. Rodiile mențin sistemul digestiv sănătos.
Încetinesc procesul de îmbătrânire
Compușii polifenolici din compoziția rodiilor sunt antioxidanți puternici ce pot întârzia apariția procesului de îmbătrânire. Un consum regulat de rodii menține pielea fermă și strălucitoare pentru perioade mari de timp.
Mențin sănătatea mintală și îmbunătățesc memoria
Conform mai multor studii, rezultatele arată cu rodiile sunt un factor important și pentru sănătatea emoțională și mintală. Consumul sucului de rodii îmbunătățește starea de spirit și ameliorează stările de anxietate. Mai mult, cercetătorii susțin faptul că rodiile previn apariția bolii Alzheimer.
Rodiile previn apariția bolilor cardiace
Cercetările arată că un consum regulat de rodie ajută la menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali și previne apariția infarctului miocardic ori altor probleme ale inimii. De asemenea, studiile arată că, datorită conținutului de antioxidanți, rodiile scad nivelul colesterolului rău, prevenind formarea cheagurilor de sânge pe artere.
Rodia susține sistemul imunitar
Datorită compușilor antiinflamatorii, rodiile sunt un adjuvant pentru persoanele care suferă de tulburări ale sistemului imunitar. Sunt bogate în vitamina C, iar asta ajută la stimularea producerii de anticorpi, esențiali pentru un sistem imunitar puternic.
Rodiile pot trata disfuncția erectilă
Leziunile oxidative pot afecta fluxul de sânge în toate zonele corpului, inclusiv în țesutul erectil.
Studiile au demonstrat că sucul de rodie ajută la creșterea fluxului de sânge și a răspunsului erectil la animale.
Într-un studiu efectuat pe 53 de bărbați cu disfuncție erectilă, rodia a avut mai multe beneficii.
Contraindicații
Semințele de rodie sunt foarte apreciate pentru beneficiile pe care le aduc sănătății și, consumate cu moderație, nu prezintă contraindicații. Totuși, specialiștii susțin că este bine să consumăm rodiile proaspete și să acordăm o atenție deosebită atunci când vrem să alegem extracte pe bază de rodie. Acestea din urmă nu sunt recomandate copiilor, fără a consulta un medic specialist.
Cum alegem rodia bine coaptă
Rodiile potrivite se recunosc după culoare. Imediat cum este culeasă, rodia nu se mai coace, așa că este indicat să alegem rodiile de culoarea roșu purpuriu, iar coaja să nu aibă zgârieturi. Rodiile se păstrează în aceleași condiții ca și merele.
Cum se mănâncă rodia și ce gust are
Rodiile au un gust dulce-acrișor, ușor parfumat, foarte apreciat atât în deserturi, sucuri, dar și salate, iaurturi sau preparate din carne.
Totuși, pentru a păstra toți nutrenții dn rodie este bine să o mănânci crudă, în stare naturală.
Semințele rodiilor pot fi consumate simple ori prin prepararea unui suc. Se pun într-un blender și se lasă până când obții sucul de rodie.
Pentru a te bucura de gustul proaspăt, dar și de sucul sănătos al fructului, trebuie să treci de coaja dură a rodiei. Și pentru că de multe ori se întâmplă să murdărim toate obiectele pe care le avem în jur cu sucul de rodie roșu aprins, iată cum se curăță rodia fără să te murdărești.
Se taie rodia în două jumătăți. O jumătate de rodie se ia în palmă, sub palmă se pregătește un bol, iar pe coajă se lovește puternic cu ajutorul unei linguri de lemn.
O altă metodă prin care poți să desfaci rodia fără să te murdărești este să tai un capăt al rodiei și să crestezi fructul pe lungime, din centimetru, în centimetru. Fiecare crestătură se trage în jos, până când rodia capătă aspectul unei flori. Următorul pas este să întorci rodia și să bați pe spatele fructului, cu o lingură, până când încep să cadă toate semințele din interior.
Un secret de care trebuie să ții cont atunci când desfaci rodia, fără să pătezi tot în jurul tău, este apa rece. Taie rodia în câteva bucăți mai mici, nu în jumătate, și las-o să stea câteva minute într-un bol cu apă rece.
- Vezi și alte trucuri despre Cum se curăță rodia fără să te murdărești
Rodia în cosmetică
Rodia stă la baza multor creme și loțiuni de față și de corp și componente din acest fruct se regăsesc chiar și în produsele pentru păr. Proprietățile sale antioxidante fac rodia perfectă pentru a fi pusă în diverse măști pentru față.
Sucul proaspăt de rodie poate fi folosit pentru reducerea producției de sebum de la nivelul pielii. Persoanele care au tenul gras ar trebui să aplice acest suc pe piele o dată pe zi și să îl lase să acționeze în jur de 5-10 minute.
Rodia poate fi folosită și pentru pigmentarea parului roșcat. Sucul de rodie se aplică pe păr, se lasă să acționeze cel puțin 30 de minute, iar apoi se îndepărtează clătind din abundență.
- Descoperă și cele mai apreciate fructe exotice pe care merită să le încerci
Curiozități despre rodie
- Tradiția evreiască spune că rodiile sunt un simbol al virtuții, pentru că se spune că are 613 semințe care corespund cu cele 613 mitzvot sau porunci ale Torei. Din această cauză și altele, mulți evrei mănâncă rodii cu ocazia sărbătorii Roș Hașana.
- Rodia este unul dintre simbolurile Armeniei, reprezentând fertilitatea, abundența și căsătoria.
- Coranul menționează rodia de 3 ori, din care, de două ori ca exemplu de lucruri bune create de Allah și o dată ca fiind fructul găsit din grădina Edenului.
- Există multe voci care susțin că este foarte probabil ca Fructul oprit să fi fost mai degrabă o rodie decât un măr, dată fiind etimologia sa și presupusul habitat precizat de Geneză.
- Tot din aceste considerente, rodia este un motiv întâlnit și în decorațiile religioase creștine. De obicei, sunt cusute pe materialul de pe veșminte sau pe hainele folosite de preoți la liturghie sau incrustate în metal.
- Pentru greci, rodiile ocupă un loc important în timpul ceremoniilor de căsătorie sau la funeralii. Pentru comemorarea morților, grecii pregatesc „kollyva” (coliva) ca ofrandă, aceasta fiind pregătită din grâu fiert, amestecat cu zahăr și ornată cu rodii.
- Sucul de rodie devine albastru când e supus unor condiții de mediu bazic, pe același principiu ca și hârtia de turnesol.
- În emisfera nordică, rodia este în sezon din septembrie până în ianuarie, iar în emisfera sudică din martie până în mai.
- Sucul de rodie este utilizat pentru vopsirea naturală a țesăturilor nesintetice.
Daniel9090 • 09.12.2023, 22:18
antioxidant puternic, beneficii sănătate, moderare consum, interacții medicamente.