” În acest an, pentru prima dată în istoria Ministerului Sănătății s-a semnat acordul cu cu Eurotransplant pe o perioadă nelimitată. La începutul mandatului meu am semnat un acord pe trei luni, care a fost reînnoit. Acest acord oferă soluţiile de rezolvare a problemelor pentru pacienţii cu transplant pulmonar care sunt mai puţini”,a spus Bodog prezent la Conferinta “Transplantul. Pacientul pre si post transplant și viața cotidiană a acestuia.”organizată în perioada 23 – 24 noiembrie 2017, la București.
Ministrul spune că, problema actuală a transplantului este lipsa donatorilor, din cauza imaginii negative create în 2016
Problema actuală a transplantului este lipsa donatorilor, consecința imaginii negative create în 2016
”Problema noastră este problema transplantului în ţară. Aşa cum ştiţi, din cauza imaginii negative pe care a avut-o transplantul anul trecut, imagine promovată chiar de responsabili în domeniul sănătăţii, numărul donatorilor a scăzut şi asta în detrimentul dumneavoastră celor care aveţi nevoie de aceste proceduri. Iată de ce, prima prioritate a mandatului meu a fost şi este ceea de a le da încrederea oamenilor în sistemul medical, în sistemul medical de transplant. Marea provocare a acestui an, în ceea ce priveşte transplantul, este Legea transplantului.Este o lege mai mult sau mai puţin bună dar este o lege perfectibilă spun eu la care aşteptăm să primim propuneri. Ceea ce ne dorim este ca legea să nu dea loc de interpretare. Ceea ce ne dorim este ca legea să crească accesul pacienţilor la transplant”, a spus ministrul pacienților transplantați prezenți la conferință.
Problema pacienţilor care au nevoie de transplant este o problemă cu totul şi cu totul specială.
Pentru Bodog, problema pacienţilor care au nevoie de transplant este o problemă cu totul şi cu totul specială.
”Eu consider că problema pacienţilor care au nevoie de transplant este o problemă cu totul şi cu totul specială. Intenţia mea ca şi ministru este ca în centrul preocupărilor ministerului să fie pacientul şi bineînţeles specialistul în domeniul sănătăţii motiv pentru care consider că misiunea Ministerului Sănătăţii este aceea de a asigura accesul echitabil la servicii medicale de calitate şi aceste lucruri le putem face decât dacă implementăm politici publice, sustenabile. care să ofere predictibilitate. S-a lucrat foarte mult la această lege. S-a lucrat intens. Au lucrat colective din cadrul Ministerului Sănătății, al Agenției Naționale de Transplant, al asociaţiilor de pacienţi. Am încercat să prindem în această lege şi directivele europene în vigoare, în aşa fel încât legea să nu mai sufere transformări imediat după ce o aprobăm. Mi-am dorit să avem o lege modernă. Cât am reuşit sau cât nu am reuşit vom vedea la momentul în care ea va începe să producă efecte”, a mai spus Bodog.
Ministrul a vorbit și despre Institutul de transplant din Cluj.
Institutul din Cluj trebuie să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemelor până în 1 februarie.
”O altă problemă cu care mă confrunt la momentul de faţă pe zona de transplant naţional este institutul din Cluj. Aşa cum ştiţi Institutul Naţional din Cluj este singurul din ţară care face transplant renal la copii şi au apărut tot felul de informaţii în mass media că ministrul vrea să-l desfiinţeze. Nu este adevărat. Nu s-a pus niciun moment în discuţie desfiinţarea acestuia. Informaţiile apărute în spaţiul public urmare a vizitei mele acolo sunt total neadevărate. Nu am iterat pentru niciun moment ideea că institutul trebuie închis. Din contră . Am solicitat echipei manageriale ca până la începutul lunii februarie să îmi prezinte o strategie în ceea ce priveşte continuarea activităţii şi funcţionarea acestui institute. Le-am cerut să găsească soluţii.
Am cerut să se ia măsuri astfel încât activitatea să decurgă fără absolut niciun impediment.
Într-adevăr s-a pus şi problema trecerii institutului în structura Spitalului Judeţean. Ca institut. Nu am spus să se desfiinţeze. Până la 1 februarie dânşii au posibilitatea să găsească o soluţie şi eu voi fi de acord cu soluţia propusă de dânşii”, a adăugat Bodog.
Ministrul a explicat situația transplantului pulmonar
În ceea ce priveşte transplantul pulmonar. Pe lângă acordul cu Eurotransplant, Bodog a cerut sprijin și omologilor lui din Italia și din Ungaria.
Suntem aproape de a semna un acord cu Ungaria
”Știţi că avem un acord încheiat cu Viena dar pe lângă acest acord am semnale din ţară că este insuficient. Am avut până acum două întâlniri cu doi miniştri – ministrul sănătăţii din Italia şi ministrul sănătăţii din Ungaria. Cel mai aproape de a semna un acord suntem cu Ungaria. Zilele trecute am adresat o a doua scrisoare ministrului Sănătăţii din Ungaria în care i-am propus o anumită strategie de colaborare şi am discuta şi cu şeful Programului de transplant din Ungaria care a fost foarte deschis şi care a spus : da în limita capacităţii vor primi şi pacienţi români. Da, ne dorim transplant pulmonar în România. Dar ne dorim, totodată, noi ca instituţie sau instituțional, Ministerul Sănătăţii, să avem o echipă care să facă transplant pulmonar în România”, a mai spus Bodog, precizînd că președintele Agenţiei Naţionale de Transplant, prof dr Radu Deac i-a spus că echipa de la Spitalul ”Sfânta Maria” este aproape de a realiza primul transplant în România.
În schimb, iată ce a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog, despre scandalul de la rezidențiat: „Nu au existat derapaje la notare”
CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/ Ce avere avea Stela Popescu. Artista s-a asigurat că totul va rămâne în familie!