Tot mai multe cazuri de rujeolă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), alături de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a publicat un raport îngrijorător zilele trecute.

Datele arată că îmbolnăvirile de rujeolă au crescut cu peste 200% în regiunea europeană în ultimul an, pe fondul unei creșteri globale.

Concret au fost 306.000 de cazuri în regiune, care include părți din Asia Centrală, în 2023, față de aproximativ 99.700 în 2022.  În perioada septembrie 2023 – august 2024, au fost raportate peste 18.000 de cazuri în 30 de state europene. Numai în România au fost în acest timp 14.000 de cazuri spune Euronews.

Dar, în total, datele INS arată că în perioada 01.01.2023 – 01.09.2024, în România au fost înregistrate aproape 24.000 de cazuri de rujeolă.

La nivel global, anul trecut au fost 10,3 milioane de cazuri de rujeolă. Adică, o creștere cu 20% a cazurilor la nivel mondial din 2022.

Foto: Medic în timpul lucrului. Fotografie cu caracter ilustrativ
Sursa: Foto: Hepta

Un virus foarte contagios

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează în special copiii, dar poate fi prevenită prin administrarea a două doze de vaccin. Fără tratament adecvat, poate provoca complicații grave și chiar deces. 

Concret, boala poate pneumonie, encefalită, infecții ale urechilor, pierderi ale auzului și chiar deces. Complicațiile sunt mai frecvente în rândul copiilor și adulților nevaccinați. Vaccinarea previne aceste riscuri.

Pentru a preveni epidemiile de rujeolă, este esențial ca 95% sau mai mult din populație să fie vaccinată.

De altfel, 9 din 10 persoane neimunizate expuse acestui virus, dezvoltă boala.

În România, acoperirea vaccinală cu prima doză de ROR este de 78% la nivel național și de 62% pentru a doua doză, conform INSP.

Tocmai acesta este motivul pentru care  Ministerul Sănătății a declarat epidemia de rujeolă pe 5 decembrie 2023. Acest lucru a presupus, printre altele, vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin ROR a copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni. 

Vaccinul ROR protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Se administrează în două doze: prima la vârsta de un an și a doua la cinci ani. Acesta previne formele severe ale bolilor, complicațiile și riscurile de deces.

Vaccinul face parte din schema națională de vaccinare și este gratuit până la 18 ani.

Cel mai refuzat vaccin

Epidemia de rujeolă din țara noastră s-a încheiat la sfârșitul lunii august. 21 de persoane, printre care se aflau și copii, au murit din cauza rujeolei. Cei mai mulți nu erau vaccinați împotriva rujeolei.

O analiză arată că vaccinul ROR este cel mai refuzat de părinții din România.

Cum am ajuns aici? „Simplu! Prin una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale. Pentru ca părinții, din păcate, nu își vaccinează copiii, lăsându-se influențați de propaganda de dezinformare și anti vaccinare”, a explicat dr. Emilian Popovici pentru Libertatea.

„Pentru bolile controlabile prin vaccinare există două variante :

  • varianta A în care părinții își vaccinează copiii și boala este ținută sub control,
  • ⁠varianta B în care părinții nu își vaccinează copiii și reapar epidemiile,
  • ⁠VARIANTA C NU EXISTĂ !!!”, a adăugat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Mai puține vaccinări

Două doze de vaccin oferă o acoperire completă, însă în 2023, peste 22 de milioane de copii au omis prima doză. La nivel global, 83% dintre copii au primit prima doză, iar 74% a doua doză recomandată.

„Vaccinul împotriva rujeolei a salvat mai multe vieți decât orice alt vaccin în ultimii 50 de ani. Pentru a salva și mai multe vieți și pentru a împiedica acest virus mortal să dăuneze celor mai vulnerabili, trebuie să investim în imunizarea fiecărei persoane, indiferent unde locuiește.”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

„Numărul de infecții cu rujeolă este în creștere pe tot globul, punând în pericol vieți și sănătate. Vaccinul împotriva rujeolei este cea mai bună protecție a noastră împotriva virusului și trebuie să continuăm să investim în eforturile de creștere a accesului. ”, a adăugat  directorul CDC, Mandy Cohen.

Organizațiile din domeniul sănătății au semnalat anterior o „creștere alarmantă” a cazurilor de rujeolă în Europa, din cauza acoperirii vaccinale sub-optimale.

Noile date ale OMS arată că aproximativ 107.500 de persoane, majoritatea copii sub 5 ani, au murit din cauza rujeolei în 2023.

 
 

Urmărește-ne pe Google News