Foto: Procentajul de persoane obeze din România.
Sursa: OMS

Care este situația în alte zone ale lumii

În ultimele două decenii, nivelurile de obezitate au crescut de 17 ori în anumite părți ale lumii. Din cele 200 de țări care au monitorizat istoricul greutății populației, Franța este singura țară care a înregistrat o scădere a procentului de adulți obezi, între 1990 și 2022.  

În Bangladesh, Nepal și Burkina Faso, o țară din Africa, s-au raportat creșteri de peste 1.000% în aceeași perioadă, epidemia de obezitate fiind acum evidentă în toate colțurile lumii. Potrivit datelor colectate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ratele obezității s-au dublat la nivel global, inclusiv în Marea Britanie și SUA.  

Peste un miliard de persoane la nivel global sunt considerate obeze, având indicele de masă corporal (IMC) peste 30.  

Conform celor mai recente date anuale ale OMS, ilustrate în grafice și pe o hartă interactivă, Samoa Americană este națiunea cu cel mai mare procent de obezitate.

Trei sferturi dintre adulți sunt considerați obezi pe insula polineziană, teritoriu al SUA.

De asemenea, ratele depășesc 70% în vecinii din Pacificul de Sud, Tonga, Naura, care erau în fruntea clasamentului obezității când au început înregistrările moderne în 1990.  

Potrivit datelor OMS, femeile franceze și spaniole sunt mai puțin obeze astăzi decât în 1990. Cele mai scăzute niveluri de obezitate erau în anul 1990, în Vietnam, Timor-Leste, Etiopia și Bangladesh. 

În aceeași perioadă, populația adultă a Regatului Unit se afla pe locul 73 în clasamentul mondial al obezității, între Bermuda și Chile, media fiind de 12,4%. Regatul Unit, până în 2022, a coborât un loc, pe poziția 74.  

Foto: Oameni care intră într-un fast-food din New York.
Sursa: Profimedeia

SUA, pe locul 21 în clasamentul internațional al obezității, în 1990

În anul 1990, SUA se aflau pe locul 21 în clasamentul internațional al obezității, între Arabia Saudită și Ucraina, cu 18,5% dintre adulți având un IMC de cel puțin 30.  Până în anul 2022, 42,9% dintre adulții americani erau obezi. Aceasta a fost o creștere de peste 130%, fapt ce a ridicat SUA trei poziții, până pe locul 18.  

„Cifrele sunt dezastruoase”, a spus Tam Fry, președintele Forumului Național al Obezității. 

„Acum există mai mulți oameni obezi decât malnutriți în Africa, ceea ce a surprins pe mulți. Acest lucru pune în pericol sănătatea globală. Obezitatea este o afecțiune care poate fi prevenită în mod eminamente. 

Dar nu este doar o afecțiune în sine, ci declanșează multe alte probleme și mai grave, cum ar fi diabetul de tip 2, afecțiuni cardiace, afecțiuni renale. Astfel, costurile pentru sănătate vor crește” .

„Fast-foodul ajunge în tot mai multe părți ale lumii și, odată cu industrializarea, nivelurile de activitate scad în paralel. Consecința inevitabilă este o creștere a nivelurilor de obezitate în aproape toate țările lumii”, a spus profesorul Naveed Sattar, expert în medicină cardiometabolică la Universitatea din Glasgow.

La începutul lunii, statistici recente publicate de SUA au stârnit speranțe că criza obezității se află în scădere.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News