Dacă celulele stem au pus pe jar întreaga lumea ştiinţifică şi medicală, prin capacitatea lor de a repara leziuni din diverse ţesuturi, descoperirea celulelor telocite parcă a luat un văl de pe ochii acestora.
„Telocitele sunt un fel de aghiotanţi ai celulelor stem. Imaginaţi-vă un tren care trebuie să ajungă undeva. Dacă îl aşezi pe şine acesta se duce şi rezolvă o anumită problemă direct la destinaţie. Telocitele sunt şinele de fapt. Ele direcţionează mai uşor celulele stem la zona afectată”, ne-a explicat profesor – doctorul, medic Laurenţiu Mihai Popescu, director general al Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş”, coordonatorul echipei care a descoperit celulele. Cercetarea propriu-zisă a început acum cinci ani.
Echipa doctorului Popescu începea în 2005 un studiu privind celulele CAJAL, responsabile cu mişcarea intestinelor. „Am extins analizele şi asupra altor organe şi am descoperit celule asemănătoare. Doar că acele organe, cum ar fi pancreasul, nu se mişcă. Am realizat că-i vorba de un nou tip de celulă, nestudiat”, îşi aminteşte profesorul, începutul unei aventuri care ar putea revoluţiona medicina.
După ce echipa de români a făcut publică descoperirea, institute din Italia, Germania, Anglia sau China au confirmat existenţa telocitelor, urmând analizele românilor.
„Noi le-am identificat, le-am înţeles comportamentul, acum cercetăm posibilităţi de exploatare. Ar fi idea să cncepem un medicament care să stimuleze celulele telocite din organele afectate şi tratate cu ajutorul celulelor stem”, a încheiat profesorul Popescu.
Aici au fost «văzute»
La microscopul electronic din imaginea alăturată au fost observate pentru prima dată celulele telocite. “Gândiţi-vă că în inimă există o presiune sangvină mare. În momentul când celulele stem sunt injectate într-o inimă cu probleme, din cauza acestei presiuni, doar o parte din celule ajunge la zona lezată, iar restul se distribuie prin corp. Telocitele însă au capacitatea de a dirija un număr mai mare de celule stem spre zonele respective”, ne-a explicat cercetătorul ştiinţific grad 2 Mihaela Gherghiceanu.