Conform Bugetul.ro, Sandra Alexiu crede că frica de vaccin îi ține pe români departe de cabinetele medicilor. „Românilor le este frică să se vaccineze! Personal, nu găsesc vreo altă explicație pentru fuga asta de vaccin. Și trebuie să mărturisesc că avem o paletă largă de vaccinări pe care statul ne-o oferă, unele cu titlu de gratuitate sau cu reduceri semnificative, iar noi refuzăm, pur și simplu!”.

Președintele Asociației Medicilor crede că este necesară o campanie mai puternică, în urma căreia românii să conștientizeze pericolele la care se expun atunci când refuză vaccinarea antigripală.

Suntem cu mult în urma Occidentului

„Găsim tot felul de scuze, închipuite sau nu, care ne aduc mai degrabă prejudicii decât avantaje. Ba că facem foarte greu gripă, ba că n-am făcut niciodată, ba că una, ba că alta! Nu găsesc o altă explicație decât frica de acul de seringă! Dar nu părem că putem depăși acest nivel. România se poate lăuda cu un prag foarte redus de persoane care se vaccinează, de 10 sau maximum 12 procente. Asta în timp ce țări precum cele din Occident sau cele din emisfera sudică, ca Australia, Noua Zeelandă și Brazilia, ating și 75% din totalul persoanelor de risc. Fiindcă ăsta e pragul ce conferă siguranță societății, două treimi din populația care se știe cu sensibilități”, avertizează Sandra Alexiu.

Medicul atrage atenția că în viitorul apropiat ne-am putea confrunta cu un număr foarte mare de îmbolnăviri de gripă. „Emisfera sudică a traversat iarna fără mari probleme, adică fără ciocniri majore cu gripa. Dar asta se datorează în primul rând că oamenii de acolo se vaccinează în proporții semnificative. În schimb, la noi, în România, nu ne așteptăm nici anul acesta să trecem peste pragul a 12 procente. Pe de altă parte, nu poți ști niciodată cu câte vârfuri de gripă ne vom confrunta la iarnă! Teoretic, sunt două, cel de gripa A, în ianuarie, si cel de gripa B, în februarie. Desigur, realitatea se poate schimba”, încearcă Sandra Alexiu să contureze un posibil scenariu.

Doctora Sandra Alexiu susține că virusul COVID nu mai reprezintă un pericol major pentru oameni, așa cum s-a întâmplat în momentul în care s-a declanșat pandemia.

„COVID nu mai e ce-a fost. Ca orice virus, s-a adaptat deja cu gazda și nu ne mai ucide. Am învățat să conviețuim. El cu noi și noi cu el. De ce să-ți ucizi gazda, ca să dispari și tu? Dar gripa poate da mari bătăi de cap, mai ales vârstnicilor peste 65 de ani, femeilor însărcinate și persoanelor cu afecțiuni cronice. Să nu uităm și de copiii între 2 și 12 ani”, precizează șefa medicilor de familie pe Ilfov și București.

Urmărește-ne pe Google News