Însoțitoarea de zbor Torri Newman era într-un zbor de noapte pe ruta Los Angeles – New York atunci când i-a venit ideea romanului de debut. Mai exact, era în momentul în care trebuia să blocheze accesul către cabină, o procedură standard atunci când piloții merg în pauza de toaletă. Se uita către pasageri.

„Era întuneric și pasagerii dormeau. Și mi-a venit în minte gândul că toate viețile lor, ale noastre, sunt în mâinile piloților. Nu e nimic nou în asta, dar varianta opusă mi-a apărut în minte. Cu atâta putere și responsabilitate, cât de vulnerabil este, de fapt, un pilot de pe un zbor comercial?”, spune însoțitoarea de zbor, citată de The Guardian.

 

Ce-ai face dacă un terorist te-ar pune să prăbușești avionul

I-a rămas în cap gândul ăsta și apoi l-a întrebat pe unul dintre piloții cu care zbura ce ar face dacă familia i-ar fi răpită și în schimbul eliberării i s-ar cere să prăbușească avionul. „A spus că nu are nicio idee ce ar face și că gândul îl îngrozește”, povestește Torri. Atunci a realizat că are deja începutul romanului. Cum lucrează în special pe zboruri de noapte, când pasagerii dormeau, ea a început să scrie. Și acțiunea pleacă exact de la povestea unui pilot căruia teroriștii i-au răpit soția și copiii și i-au cerut să prăbușească un avion.

Așa a fost scris romanul-thriller „Falling” („În cădere liberă”) care a fost descris ca „«Fălci», dar la 11.000 de kilometri altitudine” (Jaws, în engleză, celebrul thriller al lui Steven Spielberg, cu atacul unui rechin, n.red.).

Cititorii vor fi ținuți cu sufletul la gură până la final: le va spune pilotul echipajului și pasagerilor ce se întâmplă, își va salva familia? Romanul este considerat, de asemenea, o poveste despre ce înseamnă cu adevărat să lucrezi în aviație. Mulți cred că e vorba doar despre servit mâncare și băutură și zâmbete nonșalante. „Cinci săptămâni de training și în doar una dintre aceste săptămâni învățăm despre mâncare, băuturi și ospitalitatea la bord. Serviciul la bord este ceea ce furnizăm bucuroși, dar noi suntem acolo pentru siguranță și pentru securitatea pasagerilor”, explică autoarea.

41 de edituri i-au respins romanul

De asemenea, în povestea sa, a încercat să se desprindă de imaginea deja cunoscută a teroristului antiamerican. „Povestea nu este despre dușmanii Americii, ci despre prietenii săi. Și acțiunile pe care le-am gândit sunt despre ce se întâmplă când îți trădezi aliații și prietenii”, a mai spus însoțitoarea de zbor pentru The Guardian.

Și mama, și sora lui Torri sunt însoțitoare de zbor și ea inițial nu-și dorea să le calce pe urme. Și-a luat o diplomă în teatru muzical și s-a mutat la New York să-și caute de lucru. După multe eșecuri, s-a întors acasă la părinți și s-a angajat într-o librărie.

Nu e prima dată când scrie, dar „Falling” este singurul proiect de care s-a ținut până la capăt. În 2011 s-a angajat la compania aeriană Virgin America și a început să-i placă. „E cu siguranță un loc de muncă foarte plăcut. Dar cu siguranță are și dezavantajele sale. Până la urmă este vorba despre un grup de străini într-un tub de metal. Cine știe ce se poate întâmpla?”, mai spune tânăra.

Până să își găsească un editor pentru a-și publica romanul, a fost respinsă de 41 de ori. A 42-a oară a fost cu noroc. Lui Shane Salerno, scenaristul de Hollywood care are în portofoliu filme ca „Armageddon”, „Savages” și „Shaft”, i-a plăcut povestea și a cumpărat pentru o sumă cu șapte cifre. A terminat de scris romanul după ce a lovit pandemia și zborurile s-au redus considerabil.

„Falling” va vedea lumina tiparului în această vară și va ajunge întâi în Marea Britanie și apoi în SUA.

foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News