Cuprins:
Ce sunt roșcovele
Roșcovul sau Ceratonia siliqua este un arbore ce are niște fructe care arată ca o păstaie de mazăre de culoare maro închis. Roșcovele sau carobul sunt un înlocuitor dulce și sănătos al ciocolatei. Beneficiile sale pentru sănătate sunt cunoscute de 4.000 de ani, încă din Grecia antică.
Potrivit „Encyclopedia of Healing Foods”, chimiștii britanici din secolul al XIX-lea vindeau cântăreților păstăi de roșcove. Mestecarea păstăilor de roșcove i-ar fi ajutat pe cântăreți să mențină corzile vocale sănătoase și să-și calmeze și să-și curețe gâtul.
Grecii antici au fost primii care au cultivat roșcovii, iar acum sunt cultivați în toată lumea, din India până în Australia.
Fiecare arbore de roșcov este de un singur sex, așa că este nevoie de un copac mascul și de unul femelă pentru a produce păstăi de roșcove. Un singur copac mascul poate poleniza până la 20 de copaci femele. După șase sau șapte ani, un roșcov este capabil să producă păstăi.
Odată ce o femelă de roșcov este fertilizată, produce sute de kilograme de păstăi umplute cu pulpă și semințe minuscule care se recoltează toamna.
Roșcove – utilizări. Cum folosim roșcovele
Cea mai frecventă utilizare a roșcovelor este în alimentație. Roșcovul are un gust asemănător cu ciocolata și este o alternativă excelentă pentru ciocolată și cacao, deoarece are:
- multe fibre
- antioxidanți
- cantități mici de grăsimi și zahăr
- nu are cofeină
- nu are gluten
Deoarece roșcova este dulce în mod natural, poate ajuta la satisfacerea poftei de dulce.
Roșcova poate fi un înlocuitor al ciocolatei și al pudrei de cacao în rețete.
Guma de roșcove
Roșcovul sau carobul se găsește de asemenea în multe produse și medicamente de îngrijire a pielii. Este de obicei etichetat ca C. siliqua, care este numele științific pentru guma de roșcove. Guma provine din seminte, care sunt 35 la suta gumă.
Guma de roșcove este folosită în principal în cosmetică ca:
- un adeziv sau liant
- un stabilizator pentru lichide
- un parfum
- un amplificator de textură
Multe companii folosesc gumă de roșcove pentru a îmbunătăți textura alimentelor. Puteți găsi gumă de roșcove în multe alimente procesate, cum ar fi produse de patiserie, sosuri pentru salate și produse din carne.
Roșcove – beneficii
Adăugarea de roșcove sau carob în dietă poate oferi multe beneficii pentru sănătate. Deoarece roșcova este în mod natural bogată în fibre și nu are cofeină, este ideală pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Conținutul scăzut de grăsimi le face, de asemenea, un excelent adaos alimentar sau înlocuitor al ciocolatei pentru persoanele care doresc să slăbească. Nivelurile ridicate de vitamine, cum ar fi vitaminele A și B-2, sunt bune pentru sănătatea pielii și a ochilor.
Conținut redus de grăsimi
Pudra de roșcove nu conține practic nicio grăsime. Dacă urmați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, pudra de roșcove este o opțiune bună. În schimb are mai mulți carbohidrați și zahăr decât pudra de cacao. Doar 2 linguri de pudră de roșcove au 6 grame de zahăr. Deoarece majoritatea rețetelor necesită până la 1 cană de pudră de roșcove, acestea vor avea deja un conținut de zahăr semnificativ.
O cană de pudră de roșcove are 51 de grame de zahăr și mai puțin de 1 gram de grăsime.
Sursă de calciu
Calciul este un mineral. Este important pentru sănătatea oaselor. De asemenea, ajută la funcționarea inimii, a nervilor și mușchilor. Două linguri de pudră de roșcove au 42 mg de calciu, sau 4% din DZR.
Cacao conține oxalați, compuși care reduc capacitatea organismului de a absorbi calciul. O dietă bogată în oxalați crește, de asemenea, riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Pulberea de roșcove nu conține oxalați.
Bogată în fibre
Două linguri de pudră de roșcove au aproape 5 grame de fibre, peste 20% din DZR. Fibrele ajută:
- senzație de sațietate
- previne constipația
- menține intestinele sănătoase
- controlează glicemia
- reduce colesterolul
Un studiu din 2010 a constatat că polifenolii antioxidanți din fibrele insolubile de roșcove au scăzut colesterolul total și colesterolul LDL (rău) la persoanele cu colesterol ridicat.
Fără gluten
Glutenul este o proteină găsită în grâu, orz, secară și triticale. La unii oameni, glutenul declanșează sistemul lor imunitar să atace intestinul subțire. Această afecțiune se numește boală celiacă. Dacă aveți boală celiacă sau sunteți sensibil la gluten, trebuie să evitați alimentele care conțin gluten. Pudra de roșcove nu conține gluten.
Ajută la ameliorarea diareei
Datorită conținutului de tanin, pudra de roșcove a fost folosită ca remediu natural pentru diaree. Taninurile sunt polifenoli care se găsesc în unele plante. Anumite studii sugerează că administrarea pudrei de roșcove bogată în tanin cu un lichid de rehidratare orală este sigură și eficientă pentru tratarea diareei cu debut acut.
Fără cofeină
Cofeina este un excelent stimulent, dar prea multă poate provoca efecte secundare neplăcute, cum ar fi:
- insomnie
- ritm cardiac rapid
- nervozitate
- iritabilitate
- stomac deranjat
- tremor muscular
Pudra de roșcove nu conține cofeină. Aceasta este o veste bună pentru persoanele sensibile la cofeină care caută un înlocuitor de ciocolată.
Sursă bună de antioxidanți
Conform unui studiu din 2003, fibrele de roșcove sunt o sursă bogată de antioxidanți polifenoli. Studiul a identificat 24 de compuși polifenoli din fibra de roșcove, în principal acid galic și flavonoide. S-a demonstrat că atât acidul galic, cât și flavonoidele reduc stresul oxidativ.
De asemenea, s-a descoperit că acidul galic elimină radicalii liberi și ucide celulele canceroase. Cercetările au arătat că flavonoidele au abilități antiinflamatorii, anticanceroase, antidiabetice și neuroprotectoare, arată site-ul healthline.com.
Roșcove/carob – riscuri și contraindicații
Roșcovele sunt considerate alimente sigure pentru consum. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat roșcovul pentru utilizare în alimente, produse farmaceutice și cosmetice.
Deși alergiile la roșcove sunt rare, un studiu din Spania a constatat că persoanele cu alergii la nuci și leguminoase ar putea prezenta reacții alergice la guma de roșcove. Aceste reacții au inclus erupții cutanate, astm și febră.
Consumul unei cantități mari sau a suplimentelor cu roșcove poate să nu fie sigur, în special pentru femeile însărcinate. Poate provoca pierderea neintenționată în greutate și scăderea nivelului de zahăr din sânge și a insulinei.
Descoperă și- cacao, proprietăți și beneficii.
Rețete cu pudră de roșcove
Pudra de roșcove poate fi un înlocuitor excelent pentru cacao sau ciocolată. Așadar, o poți include în rețetele tale preferate și o poți folosi într-un raport egal cu pudra de cacao. Este important însă să ții cont de faptul că pudra de roșcove este mai dulce și, deci, poate fi indicat să reduci cantiatea de zahăr.
Biscuiți cu pudră de roșcove
Ingrediente:
- 1 cană de făină integrală
- 1/2 cană de unt topit
- 1/4 cană de pudră de roșcove
- 1/4 cană de zahăr brun
- 1 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele până obții un aluat omogen. Formează biluțe și așează-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace biscuiții în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 12-15 minute.
Brioșe cu pudră de roșcove și măr
Ingrediente:
- 2 căni de făină
- 1/2 cană de zahăr
- 2 linguri de pudră de roșcove
- 2 linguri de unt topit
- 1 cană de iaurt simplu
- 1 ou
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 linguriță de praf de copt
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriță de sare
- 1 măr, curățat și tăiat cubulețe mici
- Pentru topping (opțional):
- Zahăr brun
- Scorțișoară
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 180°C și pregătiți tăvițele de muffins cu hârtii speciale.
Într-un castron mare, amestecați făina, pudra de roșcove, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.În alt castron, combinați oul, untul topit, iaurtul și extractul de vanilie. Amestecați bine.
Adăugați treptat ingredientele umede peste cele uscate, amestecând până se omogenizează.
Încorporați cubulețele de măr în aluat.
Turnați aluatul în formele pentru muffins, umplându-le aproximativ până la 3/4 din capacitate.
Dacă doriți, presărați zahăr brun și scorțișoară deasupra fiecărei brioșe.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 18-20 de minute sau până când acestea devin aurii și trec testul scobitorii (scobitoarea introdusă în mijloc iese curată).
Clătite cu pudră de roșcove
Ingrediente:
- 1 cană de făină
- 1 lingură de pudră de roșcove
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 ou
- 1 cană de lapte
- 2 linguri de zahăr
- 1 lingură de unt topit
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele într-un castron până obții un aluat omogen. Prăjește mici porții din aluat într-o tigaie antiaderentă și servește pancake-urile cu miere sau sirop de arțar.
Smoothie cu pudră de roșcove
Ingrediente:
- 1 banană coaptă
- 1 lingură de pudră de roșcove
- 1 cană de lapte de migdale
- 1 linguriță de miere
- Cuburi de gheață (opțional)
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-un blender și amestecă până obții o băutură cremoasă. Poți adăuga cuburi de gheață pentru o consistență mai răcoritoare.
Sursă foto – Shutterstock.com
Costica2023 • 06.02.2024, 13:13
poate fi adăugat la diverse rețete culinare, inclusiv la deserturi, smoothie-uri sau chiar la salate, aducând un gust dulce și aromat
Costica2023 • 06.02.2024, 13:12
pot fi utilizate pentru a prepara siropuri, gemuri, compoturi sau alte produse dulci, oferind o notă distinctă și plăcută
Costica2023 • 06.02.2024, 13:12
conține nutrienți benefici, precum vitaminele (A, C, K), minerale (calciu, fier, magneziu) și fibre alimentare