Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre roșii

Roșia este o plantă perenă și este apropiată din punct de vedre genetic cu vânăta, ardeiul sau cartoful. Crește în climate temperate și poate să ajungă la o înălțime de 3 metri, fiind o plantă cățărătoare. Frunzele roșiei sunt lungi și au margini serate.

Trunchiul și crenguțele sunt acoperite cu un puf, iar florile sunt mici și galbene. Există în jur de 4000 de soiuri de roșii în toată lumea. Ele sunt ușor de cultivat, având nevoie în special de lumină. Deși majoritatea roșiilor au culoare roșie, există și soiuri negre, maro, mov, portocalii, roz sau verzi.

Cele mai cunoscute soiuri sunt: roșiile cherry, prunișoare, inimă de bou, beefsteak, roșiile galbene, verzi, negre, roșiile tip curmală sau cele cherry roma. 

Roșia este legumă sau fruct?

Din punct de vedere botanic, roșia este un fruct. De altfel, în anul 2001, Uniunea Europeană a decis în mod oficial că roșia este fruct, nu legumă. Motivul pentru care roșia este fruct se datorează semințelor. 

Roșia apare și se dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, exact ca fructele. Și castraveții, dovlecelul sau vinete sunt tot fructe, din punct de vedere botanic, ele dezvoltându-se cu ajutorul semințelor.

Legumele sunt toate celelalte părți ale unei plante, cum ar fi frunzele, rădăcina, tulpina sau mugurii de flori. Tot ce provine de la o plantă și are semințe este fruct. În caz contrar, e legumă. 

Valori nutriționale

Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%. Celelalte ingrediente de 5% sunt în principal carbohidrați și fibre.

Iată substanțele nutritive dintr-o roșie crudă mică spre medie (100 de grame), potrivit healthline

  • Calorii: 18
  • Apă: 95%
  • Proteine: 0,9 grame
  • Carbohidrati: 3,9 grame
  • Zahar: 2,6 grame
  • Fibre: 1,2 grame
  • Grăsimi: 0,2 grame
  • Carbohidrați

Roșiile au 4% carbohidrați, adică mai puțin de 5 grame de carbohidrați pentru o roșie medie, de 120 grame. 

Zaharurile simple, precum glucoza și fructoza, reprezintă aproape 70% din conținutul de carbohidrați.

Fibre

Roșiile sunt o sursă bună de fibre, oferind aproximativ 1,5 grame de fibre pe roșie de dimensiuni medii.

Majoritatea fibrelor (87%) sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină.

Roșiile proaspete au un conținut scăzut de carbohidrați. Conținutul de carbohidrați constă în principal din zaharuri simple și fibre insolubile. Aceste fructe sunt formate în mare parte din apă.

Vitamine si minerale

Roșiile sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale:

Vitamina C. Această vitamină este un nutrient și un antioxidant esențial. O roșie de dimensiuni medii poate furniza aproximativ 28% din necesarul zilnic de Vitamina C. Mai puțin decât portocalele, care asigură 78% din necesarul zilnic, însă consumul de fructe și legume duce la atingerea necesarului pe o zi de vitamine și minerale.

Potasiu. Un mineral esențial, potasiul este benefic pentru controlul tensiunii arteriale și prevenirea bolilor de inimă. 

Vitamina K1. Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor. 

Vitamina B9. Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru creșterea normală a țesuturilor și funcția celulară. Este deosebit de important pentru femeile însărcinate. 

Alte substanțe din roșii:

Licopen. Un pigment roșu și antioxidant, licopenul a fost studiat pe larg pentru efectele sale benefice asupra sănătății. 

Beta caroten. Un antioxidant care conferă adesea alimentelor o nuanță galbenă sau portocalie, beta carotenul este transformat în vitamina A în corp. 

Diferite soiuri de roșii

Naringenin. Găsit în coaja de roșii, s-a demonstrat că acest flavonoid scade inflamația și protejează împotriva diferitelor boli la șoareci.

Acid clorogenic. Un compus antioxidant puternic, acidul clorogenic poate scădea tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate. 

Roșii – beneficii și proprietăți

Roșiile sunt foarte bune pentru sănătate. În primul rând, ele ajută la o dietă echilibrată, datorită conținutului său de vitamine și alți compuși benefici pentru organism. Pentru că o roșie are peste 90% apă, valoarea sa calorică este foarte scăzută. Iată ce alte beneficii și proprietăți au:

Ajută la sănătatea inimii

Bolile de inimă – inclusiv atacurile de cord și accidentele vascular cerebrale – sunt cele mai frecvente cauze de deces din lume.

Un studiu efectuat la bărbați de vârstă mijlocie a asociat nivelurile scăzute de licopen și beta-caroten din sânge cu un risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. 

Cresterea dovezilor din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate ajuta la scăderea colesterolului LDL.

Studiile clinice ale substanțelor din roșii indică beneficii împotriva inflamației și a markerilor stresului oxidativ. 

Acestea prezintă, de asemenea, un efect protector asupra stratului interior al vaselor de sânge și pot reduce riscul de coagulare a sângelui.

Previne cancerul

Cancerul este creșterea necontrolată a celulelor anormale care se răspândesc dincolo de limitele lor normale, invadând adesea alte părți ale corpului.

Studiile observaționale au descoperit legături între roșii – și substanțele din roșii – și mai puține incidențe ale cancerelor de prostată, plămâni și stomac.

În timp ce conținutul ridicat de licopen este considerat responsabil, cercetarea de specialitate este necesară pentru a confirma cauza acestor beneficii.

Un studiu efectuat la femei arată cum concentrațiile mari de carotenoizi – care se găsesc în cantități mari în tomate – pot proteja împotriva cancerului de sân. 

Îmbunătățește sănătatea pielii

Roșiile sunt considerate benefice pentru sănătatea pielii. Alimentele pe bază de roșii bogate în licopen și alți compuși vegetali pot proteja împotriva arsurilor solare. 

Conform unui studiu, persoanele care au consumat 16 mg licopen din roșii în fiecare zi timp de 10 săptămâni au experimentat cu 40% mai puține arsuri solare. 

Studiile arată că roșiile și produsele din roșii pot reduce riscul de boli de inimă și mai multe tipuri de cancer. Acest fruct este, de asemenea, benefic pentru sănătatea pielii, deoarece poate proteja împotriva arsurilor solare.

De ce nu mai au roșiile același gust?

Cu siguranță ai auzit multă lume spunând că roșiile nu mai au același gust, sau poate și tu crezi același lucru. De ce se întâmplă asta? Roșiile din supermarketuri și magazine sunt roșii de import. 

Când încep să se coacă, produc un hormon gazos numit etilenă.

Roșiile cultivate comercial sunt recoltate și transportate în timp ce sunt încă verzi și imature. Pentru a le face roșii înainte de a le vinde, companiile alimentare le pulverizează cu gaz etilen artificial.

Roșie din grădină

Acest proces inhibă dezvoltarea aromelor naturale și poate duce la roșii fără gust. 

Prin urmare, roșiile cultivate local pot avea un gust mai bun, deoarece li se permite să se coacă natural. De aceea ar trebui să vă îndreptați la producători mici de la care să cumpărați roșii. Există totuși și soiuri care au un gust la fel de bun, indiferent de mediul sau procedurile de cultivare. Roșiile cherry sunt zemoase și gustoase în orice anotimp. 

Dacă ai cumpărat roșii necoapte, poți accelera procesul de coacere înfășurându-le într-o foaie de ziar și păstrându-le pe blatul bucătăriei câteva zile.

Curiozități despre roșii

Roșiile nu se ține niciodată la frigider, iar asta pentru că aerul rece le alterează textura. Ele trebuie să stea la temperatura camereu pentru a își păstra gustul. 

Roșiile pot fi folosite în cosmetică. Datorită conținutului lor mare de acid, sunt ideale pentru a fi folosite pe un ten gras. De asmenea, substanțele din roșii ajută la curățarea tenului depigmentat.

Codițele și frunzele sunt considerate otrăvitoare, din cauza substanței numită atropină. Consumul lor poate provoca dureri la stomac și stări de agitație.

Cea mai mare roșie crescută vreodată a avut 3,5 kilograme și a fost cultivată în America. 

China este cel mai mare producător de roșii din lume, urmat de Statele Unite ale Americii. Anual, producția la nivel global ajunge la peste 120 de milioane de tone.

Roșia este cea mai consumată legume din lume. Poți găsi roșiile sub diferite forme în toate bucătăriile din lume. 

În Valencia, Spania, este organizat un festival dedicat roșiilor. Se numește La Tomatina și la finalul său participanții se bat cu roșii.

Roșiile erau considerate otrăvitoare, în secolul XVII, iar asta pentru că bogații mureau după ce le mâncau. A primit numele de „mere otrăvitoare”. S-a descoperit apoi că oamenii mureau din cauză că roșiile erau servite pe farfurii din aliaj și plumb, iar aciditatea forma o combinație otrăvitoare de substanțe.

Cum să consumi roșii

Poți consuma roșiile în mii de feluri, având în vedere varietatea de preparate la care se folosesc. Poți consuma suc de roșii, dacă vrei să obții toate beneficiile pe care aceste fructe le au în stare crudă. Poți face salată de roșii proaspete ori bulion de de roșii fără conservanți pentru a avea pe tot parcursul iernii.

Poți să faci ketchup acasă sau sosuri pentru paste, iar atunci când vrei ceva rapid de mâncare, pur și simplu fierbi pastele și pui deasupra sos delicios și sănătos.

Există mii de feluri de mâncare care conțin roșii, însă cel mai bine este să le consumi în stare naturală, când sunt coapte și pline de nutrienți.

Vrei să afli ce proprietăți și beneficii are păstârnacul? Poți afla rapid.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi rețete cu roșii pentru toată vara – idei simple de mâncăruri delicioase!

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News