• secretul unui bulion bun este fierberea îndelungată fără nici un ingredient;
    • roşiile trebuie să fie sănătoase şi cât mai cărnoase;
    • când săraţi bulionul sau sucul de roşii, nu ţineţi cont de vechea reţetă: o lingură de sare la 1 kg de roşii, pentru că riscaţi să fie prea sărate. Puneţi o lingură de sare la 3 litri de suc şi completaţi cu sare, la final, în funcţie de preferinţe;
    • bulionul de rosii şi sucul de roşii se depozitează la rece, în spaţii uscate şi întunecoase ;
    • după ce desfaceţi sticlele sau borcanele, puteţi păstra restul, acoperit, în frigider, pentru câteva zile, sau puteţi transfera ce a rămas într-un pahar, acoperind bulionul cu puţin ulei.

Bulion de roşii

Ingrediente: 10 kg de roşii, două ţeline, două cepe, 4-5 rădăcini de pătrunjel.
Preparare: se spală roşiile, se taie în două, se pun într-o oală adâncă, fără apă, să fiarbă în suc propriu, la foc potrivit. Se aleg legumele mari, bine coapte, fără lovituri sau mucegai. Când lichidul lăsat de roşii acoperă legumele, se curăţă ţelinele, cepele şi pătrunjelul şi se pun să fiarbă împreună cu roşiile câteva ore.
Acestea se scot înainte de a începe să se sfărâme şi se folosesc separat sau se aruncă. Roşiile fierb până când lichidul începe să scadă. Se stinge focul şi se lasă conţinutul să se răcească, apoi se trece prin sită sau prin maşina separatoare specială. Pulpa obţinută se fierbe în zeama rămasă până când devine pastă.
Se pune în borcane, se capsează, se învelesc în pături şi se pun în cămară, după 24 de ore. Legumele fierte au dat gust şi aromă bulionului.

Roşii în saramură

Ingrediente: 3 kg roşii coapte, cu coaja tare, 6 linguri cu sare, 2 l apă.

Preparare: se spală roşiile, se rup codiţele, se aşază în borcan. Se toarnă peste ele saramură concentrată din 2 l apă în care s-au dizolvat 6 linguri cu sare.

Pont

Bulionul se pune la sfârşit în mâncare, după ce s-au fiert toate ingredientele. Adăugat mai devreme, acesta le va întări.

Urmărește-ne pe Google News