Roșioara este un pește de apă dulce, foarte gustos și cu o concentrație echilibrată de acizi grași Omega 3, 6 și 9.
Cuprins:
Despre roșioară – unde trăiește, cum arată, cu ce se hrănește
Roșioara, a cărei denumire științifică este Scardinius erythrophthalmus, este un pește care trăiește în grup, în ape dulci stătăoare ca lacuri, bălți, iazuri sau ape curgătoare cu un curs domol din Ural până la Pirinei, limita de nord fiind Finlanda iar cea de sud Italia.
În țara noastră este prezenta în Dunăre, în râurile și lunca acestora, începând cu zona colinară, în toate lacurile din regiunile de șes, în lacurile litorale, în ghiolurile și bălțile din Delta Dunării, în iazurile din Transilvania și Moldova, în lacurile de acumulare din zonele de deal și câmpie.
Perioada de reproducție are loc în funcție de temperatura apei între lunile aprilie și iunie în ape mai puțin adânci. Icrele aderă de plantele acvatice din care iese puietul la aproximativ 3 – 10 zile.
Cum recunoști roșioara – caracteristici
Roșioara are un corp turtit lateral, înotătoarele pectorale de culoare roșiatică sunt așezate în aproprierea branhiilor. Corpul este acoperit cu solzi mari rotunzi.
Spatele și partea laterală a corpului este de culoare cenușie verzuie spre adbomen devine de culoare argintie. Inotătoarele dorsale, abdominale și coada au culoare portocalie roșiatică. Roșioara se poate confunda ușor cu „ Rutilus rutilus” – babușca – singura diferență este forma gurii. În mod normal, roșioara din țara noastră are aproximativ 0,2-0,5 kg, însă ea poate ajunge și la 2 kilograme.
Roșioara este o specie sedentară, care trăiește în special în apele dulci, stătătoare, unde se întreține în compania carasului, a linului și a plăticii aproape de fundul apei, unde abundă vegetația.
Ce mănâncă roșioara
Roșioara adultă consumă în general hrană de origine vegetală – particule de plante, alge filamentoase, detritus vegetal – și mai puțin zooplancton, larve de insecte, viermi, mici răcușori.
Cum se gătește roșioara
Roșioara este unul dintre peștii foarte gustoși, dar cu destul de multe oase. Tocmai din acest motiv, roșioara este preferată de mulți prăjită bine, pentru ca oasele sale foarte subțiri să fie deja topite și crocante. De asemenea, cu o carne puțin grăsuță, roșioara este în tradiție unul din cei mai apreciați pești de copt pe tablă, pe pat de sare. Ținută două zile la sare și o zi s-o bată vântul, roșioara coaptă pe tablă este delicioasă.
- Descoperă cei mai buni pești pentru gătit – cu mai puține oase
Rețete cu roșioară
Roșioară la cuptor
Ingrediente:
- 2-3 roșioare,
- 3 rosii,
- 2 ardei grași,
- 4 cartofi,
- 1 legătură pătrunjel,
- 100 g măsline
- 1 ceapă,
- 500 ml vin alb sec,
- 100 ml ulei,
- foi de dafin,
- piper măcinat,
- 1l suc de roșii ,
- sare.
Mod de preparare:
Roșioara se curăță, se spală, se freacă cu sare. Se pune la cuptor cu roșiile, ardeii, măslinele, ceapa, cartofii fierți ușor înainte, ulei, foi de dafin, piper și vin. Se lasă la cuptor până scade vinul la jumătate, apoi se adaugă sucul de roșii. Este gata când scade și sucul de roșii. Se servește cu mămăliguță caldă.
Roșioară cu saramură
Ingrediente:
- 1 kg de roșioară
- 500 g roșii coapte sau suc de roșii
- 1-2 ardei grași
- 1-2 ardei iuți
- cimbru
- 1 căpațănă mare de usturoi
- sare si piper.
Mod de preparare:
Roșiile și ardeii grași și iuți se coc pe grătar, apoi se curată de pielițe și se sfărâmă cu furculița. Se pune la fiert o oală cu apă suficientă că să acopere roșioara, se adaugă sare, cimbru și amestecul de legume coapte și sfărâmate și se lasă să dea în clocot. Se acoperă oala și se lasă 15-20 de minute că să se infuzeze bine toate gusturile.
- Descoperă cele mai bune rețete de saramură de pește
Roșioară prăjită cu mămăliguță
Ingrediente:
- 2-3 roșioare
- făină, mălai,
- sare,
- boia pentru tăvălit peștele
- mălai pentru mămăligă
Mod de preparare:
Eviscerăm peștele, înlăturăm intestinele și îl curățăm de solzi. Crestăm roșioara pe lățime, destul de des și adânc. Într-o farfurie amestecăm făină, mălai, un praf de sare și boia, și tăvălim bine peștele în acest amestec. Încingem tigaia cu ulei și punem peștele la prăjit numai atunci când este uleiul suficient de încins și peștele sfârâie. Pregătim o mămăligă și mâncăm peștele cu mujdei de usturoi.
Roșioară marinată
Ingrediente:
- câteva bucăți de roșioară
- sare grunjoasă
- piper negru
- bulion sau suc de roșii
- oțet
- zahăr
- ulei de floarea soarelui
- morcov pătrunjel verde
- ceapă albă
- foi de dafin
- lămâie
Mod de preparare:
Se curăță roșioara de solzi, se eviscerează și se spală bine, apoi se lasă puțin la zvântat. Se sărează peștele apoi se presară cu piper negru măcinat. Se pune o tigaie pe foc și prăjește pe toate părțile. Este și mai gustos dacă se dă înainte prin făină sau mălai.
În paralel se pregătește sosul marinat. Se curăță și se spală 3 morcovi, 1 legătură de pătrunjel, 3 cepe, apoi se taie în felii subțiri. Se pun toate într-o cratiță pe foc și se adaugă 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Se călesc puțin în uleiul încins după care se adaugă 2 foi de dafin, piper, sare și o cană de bulion sau suc de roșii.
Se pun roșioarele prăjite într-o tigaie și se toarnă sosul marinat peste ele, se acoperă cu un capac apoi se da la foc mic aproximativ 20 de minute. Se mai adaugă 3 – 4 linguri de oțet și 5 linguri de apă ,se condimentează după gust cu sare zahar și piper, apoi se mai lasă la fiert încă 5 minute. Se lasă să se răcească roșioara, apoi se servește pe alături de feliuțe de lămâie tăiate subțire.