Rostopasca este planta ce crește până la un metru în înălțime, are flori galbene, iar în interior are un lăptișor amar de culoare roșiatică, care este extras din tulpină. Se găsește aproape în toate zonele umede abandonate, pe garduri, în păduri sau în locurile unde se depozitează deșeuri și se culege începând cu luna mai până în septembrie.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Rostopasca – acțiuni și proprietăți
Rostopasca este un medicament natural recomandat în terapia naturistă a mai multor afecțiuni hepatice, dar și în procesul de refacere/cicatrizare a anumitor boli de piele (negi) și constipație ori reumatism.
Citește și care sunt cele mai bune și folosite condimente, mirodenii și ierburi aromatice care se folosesc în România.
Preparatele ce au în compoziție rostopască au acțiune:
- Antispastică;
- Analgezică;
- Antiseptică;
- Antibacteriană;
- Antioxidantă;
- Cicatrizantă;
- Antitumorală;
- Regenerantă;
- Antivirală;
- Duretică;
- Diaforetică;
- Expectorantă.
Beneficiile rostopascăi
Ameliorează problemele gastrice
Consumul regulat, zilnic, timp de 4 săptămâni, calmează durerile stomacale, crampele, greața și vărsăturile, dar reduce și severitatea refluxului gastroesofagian.
Adjuvant în regenerarea hepatică
Datorită acțiunii antivirale, rostopasca consumată sub formă de ceai sau tinctură este un adjuvant natural în terapia hepatitei B și C. Ceaiul ajută la grăbirea vindecării și la eliminarea mai rapidă a simptomelor. De asemenea, planta este indicată și în cazul ficatului gras ori hepatitei generate de consumul de alcool.
Rostopasca ameliorează colita ulcerativă
Rostopasca conține în cantități mari acid chelidonic, ingredient ce este eficient în tratarea colitei ulcerative, afecțiune inflamatorie a intestinelor. Un consum regulat, dar nu în exces, poate fi un medicament natural.
Ameliorează simptomele dermatitei atopice
Compresele cu rostopască sunt calmante în cazul inflamației sau pruritului, simptome specifice dermatitei.
Stimulează producția de bilă
Producția mare de bilă este de ajutor pentru funcționarea normală a digestiei, deoarece bila ajută la digerarea grăsimilor și implicit la înlăturarea substanțelor toxice.
Tratează negii
Rostopasca este deja renumită pentru tratarea negilor. Planta conține o formă specială de latex cu un inhibitor de cisteină proteză. Aplicarea rostopascăi ajută și în tratarea dermatitei atopice (o formă diferită de eczemă) și reduce inflamația și senzația de mâncărime.
Reduce durerile
Durerea de dinți și de stomac poate fi ameliorată cu ajutorul rostopascăi. Extractul din plantă, în special alcaloizii din compoziție, ajută la blocarea semnalului durerii care ajunge spre creier.
Rostopască – alte beneficii
- Stimulează sistemul imunitar;
- Reduce colesterolul și protejează vasele de sânge;
- Reduce simptomele astmului;
- Tratează rinita alergică;
- Reduce simptomele depresiei;
- Reduce simptomele artritei reumatice;
- Reduce riscul de osteoporoză și susține dezvoltarea armonioasă a oaselor;
- Susține sănătatea vezicii biliare.
Cum se administrează rostopasca
Sub formă de ceai
Se amestecă o linguriță de plante uscate de rostopască într-o cană de 250 ml de apă fierbinte. Se lasă totul la infuzat pentru 10 minute, după care se strecoară ceaiul și se consumă. Se poate consuma ceai de rostopască în cure de 10 zile, până la trei căni pe zi.
Sub formă de pulbere
Se macină tulpina uscată de rostopască pentru a obține pulbere. Se ia o jumătate de linguriță pe zi, se ține sub limbă, după care se bea un pahar de apă. Cura cu tinctură poate fi urmată timp de maximum trei săptămâni, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Sub formă de tinctură
Tinctura se prepară din 15 linguri de pulbere de rostopască cu 400 ml de alcool la 50 de grade. Se lasă totul la macerat pentru două săptămâni, după care se conumă 20 de picături împreună cu 100 ml de apă, de trei ori pe zi, timp de 10 zile.
Sub formă de cataplasmă
Pentru cataplasmă se lasă la macerat 50 de grame de frunze uscate în două căni de apă caldă, după care sucul se pune într-o sticlă cu pulverizator și se aplică pe zonele afectate ale pielii. Se repetă zilnic procedura, mai ales în cazul infecțiilor pielii, timp de patru săptămâni.
Contraindicații și efecte adverse
Orice cură cu această plantă medicinală trebuie urmată doar după indicațiile unui medic specialist.
Pentru persoanele care urmează un tratament medicamentos ori care au boli cronice, rostopasca poate bloca efectul unor medicamente. În această categorie intră și persoanele care suferă de boli autoimune precum lupus, reumatism, scleroza multiplă.
Consumul în exces poate provoca stări de greață, oboseală, febră și amețeli.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!