Acest obicei e întâlnit atât la copii şi la adolescenţi, cât şi la adulţi şi, în majoritatea cazurilor, dispare treptat, o dată cu înaintarea în vârstă. La copiii care şi-au supt degetul, afecţiunea poate apărea chiar şi de la vârsta de doi sau trei ani.

“Onicofagia este de fapt o strategie primară de a face faţă tensiunilor provocate de presiunile venite din exterior, o modalitate involuntară, inconştientă de descărcare a tensiunilor cauzate de stres, anxietate sau agresivitate reprimată. În plus, copiii pot copia gestul de la adulţii sau copiii cu care vin în contact acasă, pe stradă, la şcoală sau în parc”, ne-a explicat psihologul Mihaela Sindie Weidinger.

Pe lângă consecinţele estetice asupra aspectului unghiilor – acestea se micşorează, îşi modifică forma şi sunt înconjurate de leziuni, uneori sângerânde – acest tic nervos poate provoca infecţii locale grave, din cauza rănilor şi microbilor de pe unghiile sau de pe bucăţile de piele înghiţite, dar poate duce şi la deteriorarea smalţului dinţilor.

“Cei care îşi rod unghiile intră în contact cu tot felul de microbi care le pot provoca infecţii digestive, herpes, dar şi afecţiuni grave ale ficatului, cum este hepatita virală de tip A”, a subliniat specialistul Libertăţii.

Cum dezvăţaţi copilul de acest obicei negativ

–  În primul rând, nu blamaţi şi nu pedepsiţi copilul pentru ceva ce nu face conştient. Pe moment, nu realizează că îşi roade unghiile.

– Ajutaţi-l să devină conştient de faptul că duce “mâna la gură” şi explicaţi-i consecinţele estetice şi medicale. Fără să ştie, filmaţi-l în timp ce face acest lucru şi apoi arătaţi-i imaginile. Va fi de acord că o persoană cu mâna în gură care “se roade” pe sine nu reprezintă o imagine plăcută.

– Tăiaţi-i cât mai scurt unghiile şi recompensaţi-l când le lasă să crească.

– Daţi-i unghiile cu un lac special cu gust neplăcut ca să realizeze imediat gestul negativ şi să se oprească.

– Aveţi întotdeauna în obiectiv şi latura psihologică. Discutaţi cu copilul pentru a afla ce îl frământă şi explicaţi-i că întotdeauna există şi altă soluţie la problema lui, care aşteaptă să fie descoperită.

– Apropiaţi-vă mai mult de copil, pentru ca el să capete încredere în dv. şi în forţele proprii. Susţineţi- l în orice face şi oferiţi-i siguranţă.

Psihoterapia, eficientă în cazul adulţilor

Pentru a scăpa de ticul nervos al rosului unghiilor, adulţii trebuie mai întâi să conştientizeze riscurile la care se expun ducând mâna la gură.

Pot recurge, de asemenea, la aplicarea pe unghii a unui lac cu gust amar, iar dacă nici aşa nu se pot abţine, e bine să apeleze la consiliere psihologică sau la psihoterapie. Astfel, vor afla care sunt cauzele onicofagiei şi vor putea stabili împreună cu psihologul noi modalităţi de răspuns la stres.

În Olanda există un spital de onicofagie

Considerată o boală extrem de periculoasă, onicofagia poate fi tratată într-un centru special deschis în localitatea olandeză Venlo. Specialiştii Institutului de Onicofagie Patologică au descoperit un tratamentminune, reuşind să vindece peste 98% din cazuri.

Acesta constă în montarea pe mâini a unui dispozitiv special care împiedică introducerea degetelor în gură, dar permite desfăşurarea activităţilor zilnice. În perioada spitalizării, bolnavii primesc şi consiliere psihologică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News