Cuprins:
Rucola este cunoscută în România drept voinicică și, în ciuda faptului că multă lume o confundă cu păpădia, cele două sunt plante diferite. Rucola are multiple proprietăți nutritive și aduce beneficii semnificative sănătății.
Rucola – beneficii și proprietăți
Deși se crede că rucola este un tip de salată, rucola este de fapt din familia brassicaceae, ceea ce înseamnă că se înrudește cu broccoli, conopida și varza.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Săracă în calorii, rucola are o compoziţie complexă din punct de vedere nutriţional. Este o sursă importantă de vitamine (A, C, K, folat), minerale, beta-caroten şi anumiţi compuşi chimici cu rol antiinflamator.
Această plantă este cultivată și folosită în bucătăria italienească, încă din cele mai vechi timpuri. În timpul Imperiului Roman, rucola era extrem de apreciată pentru calitățile sale afrodisiace.
Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, rucola are multiple beneficii pentru sănătate:
Menține sănătatea sistemului osos și celui cardiovascular
Numită și arugula, planta aduce un aport însemnat de vitamine: A, C și K, esențiale în susținerea sistemului osos și cel cardiovascular.
Afrodisiac natural
Rucola era cunoscută în antichitate ca fiind un afrodisiac puternic. Romanii i-au descoperit calitățile și au folosit-o în combinație cu lavanda, pentru a prepara poțiuni cu efect afrodisiac.
Reduce durerile de stomac
Rucola este un remediu de succes împotriva gastritei, reprezentând o alternativa sigură şi naturală a tratamentului împotriva afecţiunilor stomacului. Reduce secreţia acidă a acestuia şi mediază activitatea hormonală pentru remedierea gastritei.
De asemenea, este bogată în nutrienţi activi, care susţin digestia.
Ajută la detoxifierea organismului
Este o sursă de sulforan – o substanţã care ajută la detoxifierea naturalã a organismului și are proprietăți antiinflamatoare.
Protejează vederea
Conține carotenoizi, antioxidanți care protejează sănătatea ochilor pe măsură ce intaintăm în vârstă.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de rucola:
- Calorii: 5
- Fibre: 1 g
- Vitamina K: 22 mg
- Vitamina A: 475 mg
- Acid folic: 19 mg
- Vitamina C: 6 mg
- Calciu: 32 mg
Diferența dintre rucola și păpădie
Chiar dacă frunzele de rucola și păpădie arată foarte asemănător, cele două sunt plante diferite. Chiar și așa, ambele au valori nutriționale importante și pot fi folosite în salate și alte preparate culinare.
O altă diferență între frunzele de rucola și păpădie o reprezintă gustul, care, deși asemănător, are fiecare câte o particularitate. Primele au un gust ușor piperat, pe când celelalte ușor amărui.
În ceea ce privește beneficiile aduse organismului, atât rucola, cât și păpădia sunt surse importante de calciu, proteine, fibre.
Spre exemplu, 100 grame de rucola are un conținut de 32 mg de calciu, pe când frunzele de păpădie conțin 45 mg.
Rucola conține 3,65 g de carbohidrați într-o sută de grame, pe când păpădia 9,2 g. Frunzele de păpădie conțin 3,44 mg de vitamina E la suta de grame, față de rucola, care conține doar 0,43 mg.
- Descoperă cele mai apreciate verdețuri de primăvară
Rețete cu rucola
Cu un gust ce are nuanțe de nucă, ușor amărui, rucola se potrivește foarte bine în salate, pizza, paste și în alte rețete culinare delicioase.
Salată cu rucola și pui
Ingrediente:
- 2 piepţi de pui
- 300 g rucola
- 1 salată verde
- 3-4 roşii
- 1 ardei roşu
- sare, piper, cimbru – după gust
- 1 ceapă roşie
- 2 linguri ulei de măsline
- 1-2 lingurite oţet balsamic
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare :
Curăţă şi spală salata verde şi rucola şi se lasă să se scurgă. Curăţă ceapa, ardeiul şi taie-le cubuleţe, ca pentru salată. Rupe frunzele de salată şi rucola şi se pun într-un bol împreună cu celelalte legume.Separat, spală pieptul în câteva ape şi lasă să se scurgă. Taie fâşii, se condimentează cu sare, piper şi cimbru, unge cu unt şi lasă așa câteva minute. În acest timp, pregăteşte grătarul și pune bucăţile de piept, la rumenit.
Pieptul de pui se taie bucățele care se pun în bol împreună cu salata, roşiile tăiate felii şi celelalte legume şi se condimentează cu sare, piper şi ulei de măsline. Adaugă oţetul balsamic şi zeamă de lămâie, după gust și salata de pui și rucola este gata.
Salată de rucola cu nuci
Ingrediente:
- 400 g Rucola
- 150 g Parmezan ras
- 100 g Nuci
- Ulei de măsline
- Sare
- Piper
- Oțet balsamic
Mod de preparare:
Rucola se rupe în două-trei, se sărează și se lasă deoparte. Parmezanul se taie fâșii subțiri .Într-o farfurie se pune rucola, se condimentează cu sare și piper, deasupra se așază parmezanul și nucile și se stropește totul cu oțet balsamic.
Pizza cu rucola
Ingrediente:
- Pentru blat: 200 g făină,
- 4 g drojdie,
- 1 praf de sare,
- 75 ml apă caldă,
- ½ linguriţă zahăr,
- 2 linguri ulei.
- 5 linguri suc de roşii,
- 50 g mozzarella,
- 3 felii prosciutto crudo,
- rucola;
Mod de preparare :
Drojdia şi zahărul se pun împreună în apă caldă, apoi se pun peste făina amestecată cu sare. Se toarnă și uleiul și se frământă până când aluatul nu se mai este lipicios.
Se acoperă aluatul de pizza şi se lasă să crească, într-un loc cald, până când îşi dublează volumul. Se întinde o foaie din aluat, peste care se pune sosul de roşii şi mozzarella rasă. Se bagă pizza la cuptor, la foc mic, până se rumeneşte uşor aluatul pe margini. După ce este gata pizza se pu deasupra fâşii de prosciutto crudo şi frunze de rucola.
Guacamole cu rucola
Ingrediente:
- 1 avocado bine copt
- 1 ceapă verde
- o mână mică de frunze de rucola
- 1 roșie mare
- sare, piper
- o linguriță zeamă de lămâie
- un fir, două de pătrunjel
Mod de preparare:
Se pasează avocado și se amestecă cu ceapa verde și rucola tăiate mărunt. Se adaugă roșia tăiată cuburi mici, sare, piper, sucul de lămâie și pătrunjelul tocat. Se poate mânca simplu, pe pâine prăjită sau se poate adăuga un ou ochi moale deasupra.
Pesto cu rucola
Ingrediente:
- 150 g rucola
- 80 g migdale sau nuci
- 2 cătei usturoi
- 50 gr parmezan
- 100 ml ulei de masline
- sare
Mod de preparare pesto:
Toate ingredientele, mai puțin uleiul de măsline se pun într-un blender până când se obține o compoziție omogenă. Apoi se adaugă treptat uleiul de măsline și lăsăm la voteză foarte mică. Când ajunge la o consistență cremoasă, punem pesto în borcan și îl acoperim cu un strat de ulei de măsline. Astfel, poate fi păstrat la frigider 5-6 zile.
Paste cu rucola
Ingrediente:
- 300 g paste
- 200 g măsline
- 150 g rucola
- 5 roșii mai mari
- oregano și busuioc
- 2 căței de ursturoi tocați
- sare
- piper
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Punem pe foc cratița cu apă și sare iar când fierbe se adaugă pastele. Se scurg după ce sunt fierte. Tăiem rosile în cuburi, le punem în cratița iar în momentul în care au început să fiarbă luăm de pe foc și adăugăm măslinele care au fost în prealabil introduse în apa fiartă și strecurate, pentru a nu influența culoarea sosului. Adăugăm sare și piper după gust, busuioc și oregano. Această compoziție o vom pune peste pastele calde și adăugăm rucola la final și puțin ulei de măsline.
Poftă bună!