APC România a lansat Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală” luând la bani mărunţi ampoanele pentru bebeluşi copii vândute în marile structuri comerciale.

Au fost citite ”cu lupa” informaţiile oferite de etichetele a 55 de tipuri de şampoane produse în Germania, Italia, Franța, Turcia, Spania, Fabricat în UE, Polonia, Bulgaria, Israel, Grecia, Marea Britanie și Suedia (cu câte 2% fiecare).

Totodată, 16% dintre șampoanele analizate nu sunt recomandate de către producători pentru a fi folosite pentru copii sub 3 ani, iar 13% dintre produsele analizate sunt pentru îngrijirea bebelușilor.

Substanţe interzise din cauza toxicităţii…

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: alcool, parabeni, ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, săpun, parfum, sulfați, alcali, sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafină, arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan.

Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare
Recomandări
Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare

…dar folosite din plin

Analizând declarațiile și pictogramele de pe ambalajele produselor, au reieșit următoarele:

– numai 45% dintre produsele analizate au formula fără lacrimi;

– numaii 38% dintre produsele analizate NU au parabeni;

– numai 25% dintre produsele analizate NU au în compoziție coloranți sintetici;

– numai 22% dintre produsele analizate au un PH neutru;

– numai 20% dintre produsele analizate sunt hipoalergenice;

– nuumai 15% dintre produsele analizate NU au săpun;

– numai 13% dintre produsele analizate NU au SLES;

– numai 11% dintre produsele analizate NU au alcool;

–  numai 5% dintre produsele analizate NU au PEG -uri;

–  numai 5% dintre produsele analizate NU au sulfați;

–  numai 5% dintre produsele analizate NU au alcali;

–  numai 4% dintre produsele analizate NU au ftalați;

–  numai 4% dintre produsele analizate NU au materii prime derivate din uleiuri minerale;

– numai 2% dintre produsele analizate NU au PPG;

– numai 2% dintre produsele analizate NU au ulei de parafină;

– numai 2% dintre produsele analizate sunt testate pentru nichel, crom și cobalt;

– numai 2% dintre produsele analizate NU au arome sintetice;

– numai 2% dintre produsele analizate NU au parfum;

– numai 2% dintre produsele analizate NU au silicon;

Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR
Recomandări
Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR

– numai 2% dintre produsele analizate NU au dioxan;

– numai 2% dintre produsele analizate NU au fenoxietalon. 

Risc de cancer, diabet, alergii, boli pulmonare

Iată doar câteva dintre substanţele chimice în care abundă şampoanele pentru cei mici şi riscurile la care îi expun:

  • Parfumurile sintetice (flagrance, existente în 88,46% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.
  • Cocamidopropyl betaine (există în 73% dintre produsele analizate)este un agent de curățare care conține un produs din petrol. Acesta poate cauza alergii, iritații ale ochilor, pielii și plamanilor.
  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)(există în 59,6% dintre produsele analizate) este o substanță sintetică ieftină (detergent) cu rol de spumant, folosit frecvent în șampoane, geluri de duș și spumante de baie. Acesta poate cauza căderea părului, precum și iritații la nivelul pielii, ochilor și tractului respirator. Este frecvent „deghizată” într-o substanță pseudo-naturală, prin explicația că „provine din nucă de cocos”, însă interacționând cu alte substanțe (care pot fi contaminate cu 1,4-dioxane în procesul de fabricație), formează nitrați recunoscuți ca substanțe cancerigene.
  • Sodium Benzoate (Benzoat de sodiu) (există în 57,7% dintre produsele analizate)este un conservant utilizat și în industria cosmeticelor și poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul.
  • Propylen glycol (există în 27% dintre produsele analizate)este un emulsificator și are rolul de a absorbi apa și de a păstra umiditatea în cosmetice. Acesta poate cauza iritații la nivelul pielii și ochilor, iar produsele cosmetice ce conțin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.
  • Phenoxyetanolul (există în 23% dintre produsele analizate)este un conservant folosit ca alternativă la parabeni și poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritații la nivelul pielii (dermatite) și ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central şi poate da stări de vomă.
  • Parabenii (methylparaben, ethylparaben, sodium methylparaben, sodium propylparaben) sunt cei mai utilizați conservanțiîn industria cosmetică. Aceștia sunt folosiți pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic și pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor, aceștia sunt toxici. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că pe lângă reacțiile alergice și iritații ale pielii, acești parabeni se întâlnesc în țesuturile tumorale ale femeilor care se confruntă cu cancerul mamar. Așadar, absorbția lor în organism și acumularea în timp pot cauza cancer.
  • Isopropyl alcohol (alcool izopropilic) (există în 3,9% dintre produsele analizate)este un solvent care alterează structura pielii, permițând astfel pătrunderea cât mai adânc în epidermă a substanțelor chimice și bacteriilor. Poate provoca iritații la nivelul pielii precum dermatite și eczeme, la nivelul ochilor, toxicitate la nivel reproductiv și chiar cancer.
  • Coloranții sintetici(CI 14700, CI 14720, CI 15985, CI 16035, CI 16255, CI 17200, CI 19140, CI 42051, CI 42090, CI 45100, CI 47005) sunt folosiți cu scopul de a înfrumuseța aspectul compoziției. Aceștia conțin săruri ale metalelor grele care depozitează toxine în piele provocând acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, iritații ale pielii și pot fi cancerigeni. 

Hoție la Castelul Peleș. Casa Regală și statul român, furați de rețeaua angajaților prin metoda biletelor revândute
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. Casa Regală și statul român, furați de rețeaua angajaților prin metoda biletelor revândute

Cum verifici termenul de valabilitate

citeste eticheta sampon

Numai la 53% dintre produsele analizate se menționează expres termenul de valabilitate, în timp ce la 47% dintre produsele analizate există doar o pictogramă care nu este înțeleasă de către consumatori și care transmite timpul de folosire a șamponului după deschiderea flaconului.

Or, termenul de valabilitate (data durabilității minimale) este primul aspect pe care trebuie să-l verificăm înainte de a cumpăra un produs cosmetic. Acest termen poate fi indicat în două moduri:

  • Pentru produsele cu o dată a durabilității mai mică de 30 de luni, se indică prin inscripționarea zilei (dacă este cazul), lunii și anului până la care produsul își păstrează calitățile, dacă se respectă cerințele de păstrare.
  • Pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, data până la care pot fi utilizate se exprimă prin inscripționarea unei cutii deschise alături de o cifră și litera M, indicând numărul de luni de valabilitate din momentul deschiderii produsului.

Şi părinţii au o responsabilitate

Totuși, pentru ca produsul să poată fi utilizat în siguranță, nu este suficient ca acesta să fie în termenul de valabilitate.

  • Produsele cosmetice trebuie păstrate la temperaturi sub 22-24 grade Celsius, ferite de umezeală și de razele soarelui.
  • Ambalajul nu trebuie lăsat deschis mai mult decât este necesar pentru a utiliza produsul, astfel încât să se evite acumularea de praf și bacterii și degradarea compușilor chimici.
  • De asemenea, nu trebuie să adăugăm apă sau creme pentru rehidratarea unui produs uscat.

Întreabă medicul pediatru! 

Alegerea unui șampon nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. În primul rând, trebuie să avem în vedere cui ii este destinat acest tip de produs, bebelușii și copiii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii trebuie să se informeze în prealabil la medicul pediatru/dermatolog. Termenul de valabilitate al produsului trebuie întotdeauna să fie un criteriu important în alegerea produsului” – atrage atenţia conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (foto).

Costel Stanciu, APC Romania

Ministerul Sănătăţii – solicitat să interzică produsele periculoase

”Șampoanele pentru bebeluși și copii ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către autorități, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări. Având în vedere compoziția chimică a unor șampoane, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori.

Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a șampoanelor pentru cei mici, comercializate în prezent pe piața românească, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sănătatea bebelușilor/copiilor”, adaugă preşedintele APC România.

Vezi tot studiul APC România aici: www.apc-romania.ro

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câtă influență va avea Elon Musk în al doilea mandat de președinte al lui Trump: ”Multă! A apărut și în poza de familie”
Știrileprotv.ro
Câtă influență va avea Elon Musk în al doilea mandat de președinte al lui Trump: ”Multă! A apărut și în poza de familie”
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Orașul în care trăiesc cei mai mulți milionari. Numărul lor a trecut de 700
FANATIK.RO
Orașul în care trăiesc cei mai mulți milionari. Numărul lor a trecut de 700
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
GSP.RO
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
Elle.ro
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Unica.ro
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Observatornews.ro
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Horoscop 11 noiembrie 2024. Taurilor li se potrivește de minune invitația acestei zile la muncă și refuz al plăcerilor iluzorii
HOROSCOP
Horoscop 11 noiembrie 2024. Taurilor li se potrivește de minune invitația acestei zile la muncă și refuz al plăcerilor iluzorii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI