Budincă de cârnaţi

Ingrediente: 1 kg cartofi roşii, 50 g unt, 250 g caşcaval, 4 ouă, sare, 100 ml smântână, 300 g cârnaţi de casă, 300 ml suc de roşii.

Preparare: se spală cartofii şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi puţină sare. Separat, într-un ibric, se pun două ouă să fiarbă tari. Caşcavalul se rade, iar celelalte două ouă se bat într-un bol şi se amestecă apoi cu smântâna şi sucul de roşii, până se obţine o cremă groasă. Se adaugă sare după gust. Cârnaţii se taie rondele şi se pun în tigaie să se prăjească în suc propriu.

După ce s-au rumenit, se scot şi se lasă să se scurgă pe un prosop de hârtie. După ce fierb, cartofii şi ouăle se scot şi se lasă la răcit, apoi se dau pe răzătoarea mare (separat). Se unge o tavă cu unt şi se aşază primul strat de cartofi, se presară câteva rondele de cârnaţi şi un strat de ouă fierte date pe răzătoarea mare.

Se acoperă cu un alt strat de cartofi şi se toarnă sosul pregătit, se aşază iar rondele de cârnaţi, se presară caşcavalul ras şi se bagă în cuptorul bine încins până se rumeneşte. Budinca merge de minune cu un pahar de bere neagră.

Supă cu brânză şi bere blondă

Ingrediente: un căţel de usturoi, 240 ml smântână pentru gătit, piper, sare, 25 g făină, 325 g brânză cheddar, 4 linguri de unt, 330 ml bere blondă, 500 ml supă concentrată de pui, o linguriţă de cimbru, o ceapă, un ardei iute, o tulpină de ţelină, 225 g bacon.

Preparare: se taie baconul cubuleţe şi se prăjeşte într-o tigaie fără ulei, până se rumeneşte. Se scoate şi se pune într-un bol. În aceeaşi tigaie, în grăsimea lăsată de bacon, se călesc ceapa, ţelina, ardeiul iute, usturoiul şi cimbrul tocate, la foc mediu, 8 minute. Se adaugă apoi jumătate din bere şi se lasă să fiarbă până când lichidul scade la jumătate.

Se toarnă supa concentrată şi se lasă să fiarbă la foc mic. Între timp, se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă făina şi se călesc împreună două minute, apoi se toarnă în supa care fierbe şi se amestecă până se încorporează. Se lasă să fiarbă încă 8-10 minute, până se îngroaşă supa.

Se adaugă apoi smântâna, cheddarul ras şi restul de bere, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic încă 5 minute, amestecând din când în când. La final, se adaugă bucăţelele de bacon şi se potriveşte supa de sare şi piper.

Aripioare picante

Ingrediente: 1 kg aripioare de pui, 3 ouă, 60 g făină, 60 g pesmet, 50 g susan, două linguriţe de pudră de usturoi, două linguriţe de boia afumată, două linguri de ulei, sare, piper.

Preparare: se încinge cuptorul la 190 grade şi se stropeşte cu ulei o tavă mare de aragaz. Se bat ouăle într-un bol. În altul se amestecă făina, pesmetul, susanul, boiaua, pudra de usturoi, o jumătate de linguriţă de sare şi puţin piper măcinat. Se spală aripioarele şi se şterg de apă. Se dau prin ou, apoi prin amestecul cu făină şi se aşază în tavă.

Se bagă tava în cuptor şi se lasă 30 de minute, după care se creşte temperatura la 200 grade, se întorc aripioarele şi se mai lasă vreo 25-30 de minute, până capătă o crustă rumenă. Se scot din tavă şi se servesc imediat, cu ketchup şi muştar. Merg perfect cu un pahar de bere rece.

Ciolan afumat cu varză

Ingrediente: un ciolan de porc afumat, două verze mici, două cepe roşii, sare, piper, o frunză de dafin, o linguriţă de boia dulce, 50 ml vin alb demidulce, ulei de floarea-soarelui, o legătură de mărar, cimbru uscat.

Preparare: varza se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte cu ceapa tăiată solzişori, în ulei. Se condimentează cu sare, piper, cimbru şi boia. Se lasă să fiarbă la foc mic (dacă varza nu lasă suficientă apă, poţi adăuga un pic) şi, spre sfârşit, se pune dafinul.

Se transferă într-o tavă şi se aşază peste ea ciolanul stropit cu un pic de ulei şi cu vin. Mărarul se spală şi se toacă mărunt, apoi se presară peste varză şi ciolan. Se bagă tava în cuptor şi se lasă până se rumeneşte ciolanul. Se serveşte lângă un pahar de bere blondă.

Tocană de vită cu Guinness

Ingrediente: 500 ml de bere Guinness, 600-700 g carne de vită, două cepe, un cub de concentrat de vită, 4-5 căţei de usturoi, 3-4 linguri ulei de măsline, 700 ml nectar de vişine, un ardei iute roşu mic, câteva boabe de piper, sare şi piper măcinat după gust.

Preparare: se taie căţeii de usturoi feliuţe şi ceapa solzişori şi se pun la călit într-un ceaun. Carnea de vită se taie bucăţi mai mari şi se frige un pic într-o tigaie pe toate părţile, într-un un sos făcut din uleiul de măsline şi cubul de concentrat, apoi se răstoarnă peste ceapa călită.

Se adaugă berea şi sucul de fructe. După ce începe să fiarbă, se adaugă ardeiul tocat şi boabele de piper, se acoperă şi se dă la cuptor până se înmoaie carnea. Se pun sare şi piper după gust. Merge cu bere brună.

Negresă cu Guinness

Ingrediente: 100 ml bere Guinness, 185 g ciocolată neagră, 50 g ciocolată cu lapte, 185 g unt, 3 ouă, 275 g zahăr pudră, esenţă de vanilie, 85 g făină, 20 g cacao, 50 g ciocolată albă.

Preparare: se pun într-o cratiţă berea, untul, ciocolata neagră şi cea cu lapte şi se aşază pe foc, până se topesc untul şi ciocolata şi se omogenizează compoziţia. Se lasă să se răcească puţin şi se adaugă ouăle bătute cu zahărul şi esenţa de vanilie.

Se încorporează apoi făina cernută şi amestecată cu cacaua. Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se rupe ciocolata albă în bucăţele şi se repartizează uniform (se poate rade), apoi se bagă tava în cuptor. Se taie după ce se răceşte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News