►Fructele şi legumele
Este bine să se regăsească în alimentaţia de zi cu zi, datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin. Iar fibrele ajută mult procesul de digestie. Alege produse proaspete pentru a beneficia din plin de substanţele nutritive. Ai nevoie de minimum 200 g fructe şi minimum 300 g legume/zilnic.
► Verdeţurile
Valoroase datorită conţinutului lor bogat în vitamine şi minerale, verdeţurile de primăvară (spanacul, urzicile, ştevia, loboda, leurda, ceapa verde) ar trebui să se regăsească zilnic pe masă, mai ales în stare proaspătă. Pot fi consumate în salate sau ca mâncăruri. Au puţine calorii, însă sunt bogate în potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu, dar şi vitaminele A, B3, B6, C, K sau acid folic. Ai nevoie de 100-200 g/zi.
► Lactatele
Produsele lactate care conţin fermenţi probiotici revigorează organismul, întăresc sistemul imunitar şi favorizează o bună digestie. Ai nevoie de 200 ml lapte, 150 ml iaurt, 100 g brânză/zilnic.
► Cerealele integrale
Sunt o sursă excelentă de fibre, sunt foarte bune pentru metabolism şi se recomandă consumul lor la micul dejun. Ai nevoie de 50 g/zi.
► Carnea
Consumă carne cu moderaţie şi în cantitate mică. Optează pentru gătitul pe grătar sau la aburi, iar peştele poate fi cea mai indicată alegere.
Ai nevoie de 150 g carne albă (pui, peşte)/zi, 200 g carne roşie de două ori pe săptămână.
► Mirodeniile
Condimentele cu ierburi aromatice (busuioc, cimbru, rozmarin) au proprietăţi detoxifiante şi dau un gust deosebit mâncării şi salatelor. Le poţi consuma după bunul plac.
► Apa
Este un aliat excelent pentru a scăpa de toxinele din organism. Cu cât consumi mai multă apă, cu atât rinichii tăi se vor curăţa mai bine, pentru că este favorizată eliminarea toxinelor acumulate. Ai nevoie de 1,5 – 2 l/zi.
ALIMENTELE VEGETALE – CU PLUS, IAR CELE DE ORIGINE ANIMALĂ – CU MINUS
„Cea mai importantă modificare este reducerea (sau chiar eliminarea) alimentelor de origine animală, crescând proporțional consumul de alimente de origine vegetală. Trebuie să introducem în regim orice plantă care răsare în această perioadă – ceapă verde, ridichi, lobodă, ştevie. Toate aduc o cantitate semnificativă de vitamine, minerale și diverşi fitonutrienți. Este de preferat să consumăm legumele și fructele în formă crudă, însă în aceeași măsură sunt hrănitoare și legumele gătite sub formă de supe sau tocănițe. Adăugați în toate acestea plante aromatice pentru a potența gustul și aroma, folosiți cu măsură uleiuri vegetale pentru a crește consistența și valoarea energetică. Cu puțină imaginație, puteți să vă gătiți preparate gustoase, hrănitoare, cu proprietăți de prevenire a afecțiunilor de tot felul.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei