Investitorii lumii au găsit un nou domeniu promițător în care să își pună banii la treabă: știința longevității. Cercetătorii deja imaginează o lume în care speranța de viață este de 100 de ani, din care nu trebuie să-i petreci pe ultimii 30 într-un azil, bolnav, scrie Sifted.eu.
Korify Capital este cea mai recentă companie elvețiană care a lansat un fond de 100 de milioane de dolari pentru proiecte din sfera longevității, alăturându-se altor companii deschizătoare de drumuri. O alta este Maximon, care cu câteva luni înainte crease un fond de 96 de milioane.
La fel, Compania VC cu sediul în Berlin și Apollo Health Ventures au avut un astfel de fond de 180 de milioane de dolari. Switzerlands Longevity Science Foundation s-a angajat să contribuie cu un miliard de dolari în proiecte din această sferă în următorii zece ani.
Prima luptă se dă cu bolile cronice
„Cred că există multe oportunități pentru a transforma vârsta de 70 de ani în 50 de ani, ca să spunem așa. Iar asta include combaterea bolilor cronice care sunt cei mai mari ucigași ai omenirii”, a spus Robin Lauber, cofondator la Infinitas Capital.
Unde se duc, de fapt, acești bani? În primul rând, în proiecte de analiză de date, realizate prin inteligență artificială. În perioada pandemiei, oamenii au înțeles mai bine cât sunt de necesare aceste procesări de informații.
„Este un lucru ce a avut un ritm accelerat în ultimii trei-cinci ani – să colectezi date, să le generezi, să le dai un sens și să le interpretezi, iar acest lucru contribuie în multe zone din cercetarea cu privire la longevitate”, a menționat Jan Adams, de la Apollo Health.
Un alt domeniu este analiza celulară. Potrivit raportului The Hallmarks of Ageing, lansat în 2013, cancerul și moartea sunt procese care au în comun acumulări de deteriorări celulare. Un motiv al îmbătrânirii este legat de capsulele de la capătul cromozomilor, numite telomeri, care se micșorează cu trecerea timpului. Când se dezintegrează cu totul, ne afectează ADN-ul și, prin urmare, celulele nu se mai înmulțesc. Dezvoltarea tehnologiei și analiza datelor ne pot ajuta la încetinirea acestui proces.
Suplimente pentru longevitate
Deja există anumite suplimente antiîmbătrânire, precum melatonina, metformin, NMN și resveratrol, care au devenit cunoscute în anumite cercuri și care ar putea fi folosite pentru a ne prelungi viața. Este unul dintre motivele pentru care piața suplimentelor alimentare a explodat în ultimii ani în SUA și Europa.
Maximon este una dintre companiile elvețiene care au lansat primul start-up care are ca activitate să vândă aceste suplimente pentru longevitate.
„Ca o companie care construiește alte companii, am finanțat totul cu propriii bani. Prin urmare, în acest stadiu, avem o abordare de tipul: să culegem fructul de la poalele copacului. Asta dacă vrem să urnim afacerea și s-o ducem spre căile de a obține încasări rapide”, a spus fondatorul Marc P. Bernegger.
Există însă și alte idei îndrăznețe, care până acum au avut ca reacții doar zâmbete ironice, precum organele printate 3D și infiltrațiile cu plasmă.
În 2019, Food and Drug Administration din SUA a făcut avertizări clare cu privire la infiltrațiile de plasmă, dar ideea nu este cu totul abandonată. Compania Ambrosia oferă aceste servicii și face transfuzii de plasmă de la tineri la persoane în vârstă și susține că a văzut îmbunătățiri la aceste persoane. Iar companii mari investesc în tehnologie.
Cât despre organele printate 3D, mai este mult de lucru. „De la o vârstă, organele noastre sunt ca o mașină, nu mai pot fi reparate și pot fi doar înlocuite. Pot spune că vom avea nevoie de noi elemente adiționale pentru longevitate. Despre multe dintre aceste progrese nu putem spune când vor fi posibile exact”, a mai adăugat Bernegger pentru Sifted.eu.
Foto: Shutterstock