Salamul de biscuiți face parte din lista rețetelor clasice, dar bune de consumat în orice perioadă. O porție dulce este bine meritată și pe masa de sărbători, așa că mai jos îți spunem ce rețete de salam de biscuiți poți încerca să pregătești.
Rețete pentru salam de biscuiți
Cuprins:
Salam de biscuiți – rețetă de post
Ingrediente
- 250 gr de biscuiți simpli;
- 150 gr miez de nucă;
- 150 gr gem de caise;
- 250 gr rahat roșu și verde;
- 50 gr stafide;
- O lingură de portocală confiată;
- 75 ml de rom sau esență de rom;
- 50 gr cacao;
- 30 ml ulei vegetal;
- O lingură extract de vanilie;
- 2 linguri fulgi de cocos.
Mod de preparare
Pentru început, pune stafidele într-un bol și adaugă romul sau esența de rom deasupra și lasă-le la înmuiat pentru o oră. Între timp, pregătește biscuiții. Rupe-i în bucăți mai mici, cam de 1-2 cm, și pune-i într-un bol. Din cantitatea de nuci, jumătate le vei mărunți cu cuțitul și jumătate le vei măcina. În felul acesta, salamul de biscuiți va avea o textură aparte.
Peste biscuiții mărunțiți adaugă cacao, nucile măcinate și cele tocate și rahatul pe care l-ai tăiat înainte în bucățele mici. Amestecă toate ingredientele. Peste stafide și lichidul care le acoperă, adaugă extractul de vanilie, uleiul, gemul de caise și portocala confiată și amestecă totul foarte bine.
Compoziția lichidă se adaugă treptat peste amestecul de biscuiți și rahat și se omogenizează toată compoziția până sunt integrate bine toate ingredientele.
Știi cum să prepari cea mai bună prăjitură Fanta
Se pregătesc două coli de hârtie de copt, iar compoziția de salam de biscuiți se împarte în mod egal pe acestea. Cu ajutorul hârtiei de copt se rulează compoziția de salam de biscuiți sub forma unui cilindru și se presează bine, astfel încât să nu existe în interior niciun fel de goluri. La capete se strânge hârtia de copt, astfel încât să se sigileze bine totul. Se pun la frigider ambele porții de salam de biscuiți și se păstrează peste noapte.
A doua zi, salamul de biscuiți se desface din hârtia de copt și se trece prin fulgii de cocos. Se feliază cu un cuțit bine ascuțit câte o felie pe rând și salamul de biscuiți poate fi consumat proaspăt.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Salam de biscuiți cu nuci și mascarpone
Ingrediente
- 250 gr de biscuiți clasici;
- 250 gr mascarpone;
- 125 gr ciocolată neagră;
- 80 gr miez de nucă;
- 50 gr zahăr pudră vanilat;
- 50 gr zahăr pudră sau fulgi de cocos;
- 1-2 lingurițe esență de rom;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Miezul de nucă se mărunțește și se pune la prăjit într-o tigaie neaderentă, la foc mic. Se lasă pentru 3-4 minute, după care se pune într-o farfurie până se răcește complet. Ciocolata neagră se topește la bain-marie, după care se lasă să se răcească și să atingă temperatura camerei.
Într-un bol încăpător se pune crema de mascarpone, cacaua, zahărul pudră vanilat și se amestecă toate ingredientele până se obține o cremă omogenă. Ciocolata topită se adaugă peste biscuiții mărunțiti în bucățele mici, după care se adaugă și nucile, praful de sare și esența de rom. Se amestecă totul foarte bine.
Vascul cu toate ingredientele se pune la frigider pentru 30-40 de minute, după care se ia aluatul și se pune pe o bucată de hârtie de copt și se rulează sub forma unui cilindru. Se învelește salamul de biscuiți în folie alimentară și se păstrează la frigider pentru aproximativ o oră sau chiar în congelator pentru 15-20 de minute.
Se scoate de la rece, se îndepărtează folia alimentară, se dă prin zahărul vanilat sau prin fulgii de cocos, după care se taie salamul de biscuiți în felii de dimensiuni potrivite.
Salam de biscuiți – rețetă simplă
Ingrediente
- 500 g biscuiţi simpli;
- 100 g zahăr;
- 100 ml lapte;
- 100 g unt;
- 300 g rahat;
- 300 g nuci;
- 50 g stafide;
- 2-3 linguri rom;
- 3 linguri cacao;
- 1 linguriță coajă de lămâie sau de portocale;
- 1 linguriță zahăr pudră sau cacao.
Mod de preparare
Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Se pun apoi într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat. Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi jumătate se dau prin maşina de tocat, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt.
Biscuiţii se zdrobesc astfel încât să se obţină bucăţi mici de aproximativ 1 cm, iar rahatul se taie cubuleţe mici. Într-un vas de 2-3 l se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacaua. Se amestecă bine până se omogenizează şi se lasă să se răcească.
Se amestecă cu nuca măcinată, biscuiţii pisaţi, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile tocate. Dacă se obţine o compoziţie prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi.
Totul se pune pe o foaie de copt pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un cilindru gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sursă foto: Shutterstock.com și 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!