Cuprins:
Rețete cu ardei copți
Ardei capia, numiți și ardei dulci, sunt săraci în calorii, dar plini de vitamine și antioxidanți. Introduși în alimentație, ardeii capia pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Ardeii capia sunt ideali pentru o dietă sănătoasă, fie că îi consumăm cruzi sau în diverse preparate culinare
Cel mai apreciat mod de a consuma ardei capia este în salata de ardei copți.
Salată simplă de ardei copți
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2022/08/salata-de-ardei-copti-.jpg)
Ingrediente:
- 10 ardei capia
- 2 linguri oțet
- 7 linguri de ulei
- sare și piper
Mod de preparare: Se coc ardei foarte bine pe toate părțile. Se pot face pe plită sau la cuptor. Separat, facem un amestec de sare, ulei și oțet, ajustăm cantitățile după preferință. Tocăm ardeii în felii sau cuburi mari și punem amestecul peste ei.
Salată de ardei capia cu usturoi
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2022/08/salata-de-ardei-copti-cu-usturoi.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ced1fbe9541fceb188fe48b169051f29.jpg)
Ingrediente:
- 9-10 ardei capia
- 2 linguri oțet
- 6 linguri de floarea-soarelui sau de măsline
- câțiva căței de usturoi
- 1 legatura pătrunjel sau busuioc
- sare și piper
Mod de preparare:
Se coc ardeii până pe toate părțile uniform. Se pun într-un caston, se presară cu sare și se acoperă cu un capac. Se lasă să se înabușe timp de 10 minute, astfel încât să se poată decoji ușor.
Separat, amestecând bine cu telul, facem un amestec de apă, ulei, oțet și sare. Ggustăm sosul pentru a-i ajuita gustul în funcție de preferințe.
Turnăm amestecul obținut peste ardei, punem și usturoiul și pătrunjelul tocat mărunt. În ceea ce privește usturoiul, îl puteți trece prin presa sau îl puteți toca foarte mărunt din cuțit.
Salată de ardei capia cu brânză
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2022/08/salata-de-ardei-copti-cu-branza.jpg)
Ingrediente:
- 8-9 ardei capia
- 2 linguri oțet
- 5 linguri de floarea-soarelui sau de măsline
- 300 g telemea
- 1 legatura pătrunjel sau busuioc
- sare și piper
Mod de preparare:
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6ea428509edffe4785942eba9356322b.jpg)
Se coc ardeii kapia până se înnegresc pe toate părțile uniform. Se pun într-un caston, se presară cu sare și se acoperă cu un capac. Se lasă să se înabușe timp de 10 minute, astfel încât să se poată decoji ușor.
Ardeii se curăță de pieliță, de nervuri și de semințe, apoi se taie în fâșii. Se toarnă peste ei un dressing obținut din o parte oțet la trei părți de ulei, apoi se asezonează cu sare și piper. Se adaugă cuburi de brânză și verdeața, apoi se servește salata rece.
Salată de ardei copți la borcan
Ingrediente:
- 5 kg ardei capia
- 150 ml oțet
- 150 g zahăr
- 200-300 ml apă
- 1 lingură de sare grunjoasă pentru murături
- 2 linguri ulei
- boabe de piper negru
- câteva foi de dafin
Mod de preparare:
Mai întâi coacem ardeii, pe aragaz sau la cuptor. Îi curățăm bine de coajă. Apoi îi lăsăm într-o sită, la scurs. E bine să păstrăm sucul lăsat și să-l amestecăm în soluția lichidă.
Pregătim soluția lichidă.
Punem într-un vas, pe foc, oțetul, zahărul, sarea, condimentele și zeama scursă de la ardei.
Măsurăm zeama de la ardei și dacă nu este în cantitate dublă față de oțet, mai adăugăm apă.
Fierbem soluția, amestecând în vas să se dizolve sarea și zahărul.
Punem ardeii în borcane, îi îndesăm bine și turnăm peste ardei soluția lichidă, fierbinte. Sigilăm bine capacele și apoi le punem într-o oală mare cu apă, să fiarbă încâ 5-10 minute.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c0764518964a5afb961355b1fe57e93e.jpg)
Vitamine și minerale din ardeiul capia
Ardeiul capia este încărcat cu diverse vitamine și minerale:
- Vitamina C. Un ardei capia de dimensiuni medii oferă 169% din aportul zilnic de referință pentru vitamina C, făcându-l una dintre cele mai bogate surse ale acestui nutrient esențial.
- Vitamina B6. Piridoxina este cel mai frecvent tip de vitamina B6, care este o familie de substanțe nutritive importante pentru formarea celulelor roșii din sânge.
- Vitamina K1. O formă de vitamina K, cunoscută și sub numele de filochinonă, K1 este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.
- Potasiu. Acest mineral esențial poate îmbunătăți sănătatea inimii
- Folat. De asemenea, cunoscut sub numele de vitamina B9, folatul are o varietate de funcții în corp. Aportul adecvat de folat este foarte important în timpul sarcinii.
- Vitamina E. Un antioxidant puternic, vitamina E este esențială pentru nervii și mușchii sănătoși. Cele mai bune surse alimentare ale acestei vitamine liposolubile sunt uleiurile, nucile, semințele și legumele.
- Vitamina A. Ardeiul capia are un conținut ridicat de pro-vitamina A (beta caroten), pe care corpul îl transformă în vitamina A
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_1f2b8c0f43874c4036f3941a653afaf6.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_dda98d5b12e8f8df107bde107740bae6.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_ab97523dc3e6e50ab2dc3f546d965659.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_ac005f3754c1915ed3e4730529680617.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_54389c1f78f30f8998a3baf3749cf5f2.jpg)