Salina Ocnele Mari: localizare, microclimat și cum se ajunge

Salina Ocnele Mari este una dintre cele mai mari și mai importante saline din România. Este situată în județul Vâlcea, la o distanță de aproximativ 8 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, într-o zonă pitorească din apropiere de Valea Oltului, cu tradiţie în turismul balnear. Această mină turistică este un loc unic atât din punct de vedere turistic, cât și al rezervelor sale naturale de sare, care oferă o serie de beneficii terapeutice.

Accesul în mină se face cu autobuzul, pe un drum cu o lungime de aproximativ 2 kilometri, care coboară la o adâncime de 29 de metri față de intrarea în galerie și la 225 de metri față de nivelul mării. În subteran vei descoperi un adevărat „mini-oraș”, care se întinde pe o suprafață de circa 20.000 m2, cu o lungime totală a galeriilor de peste 13 kilometri.

Salina Ocnele Mari – program și tarife - Imagine cu biserica din interiorul Salinei Ocnele Mari.
Salina Ocnele Mari oferă vizitatorilor posibilitatea de a face diverse activități, atât recreative, cât și terapeutice

În interiorul minei, temperatura este constantă, de 13-15° Celsius, pe tot parcursul anului, iar umiditatea aerului este de aproximativ 50%, aflăm de pe site-ul Salvil.ro. Salina se află la aproximativ 185 km de București. La Ocnele Mari se poate ajunge pe DN 67, pe drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, iar apoi pe strada Alexandru Ioan Cuza. La aproximativ 200 metri de intersecția celor două artere rutiere există un indicator „Spre salină”.

Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect
Recomandări
Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect

Scurt istoric al Salinei Ocnele Mari

Exploatările de sare de aici au o istorie ce datează de mii de ani. Primele dovezi ale activității umane în această zonă au fost descoperite încă din perioada neolitică, cu circa 6000 de ani în urmă, atunci când oamenii au început să folosească sarea din zonă pentru conservarea alimentelor. Exploatările au fost continuate în Epoca Bronzului şi Epoca Fierului, după cum dovedesc uneltele descoperite în şantierele arheologice de aici.

Tot aici a fost localizată şi vestita fortificaţie dacică Buridava, veche de peste 2000 de ani. Castrul roman de la Stolniceni, care a fost construit pentru a controla această zonă, este o dovadă a faptului ca explotarea sării la Ocnele Mari a continuat şi în timpul cuceririi romane, după cucerire sarea fiind extrasă şi comercializată în folosul obştii, aflăm de pe site-ul Salrom.ro.

În epoca romană, exploatarea sării a devenit și mai intensă, dată fiind importanța acestei resurse în Imperiul Roman. Salina a căpătat avânt în Evul Mediu, când a devenit monopol domnesc. Sarea era pe atunci un produs valoros pentru comerț, în timp ce în perioada modernă aceasta a fost exploatată pe scară largă și a constituit una dintre principalele resurse minerale ale României.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Majoritatea românilor spun că țara merge într-o direcție greșită sub PSD-PNL
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Majoritatea românilor spun că țara merge într-o direcție greșită sub PSD-PNL

Primele mine sistematizate la Ocnele Mari

Prima mare mină nesistematizată a fost deschisă la începutul secolului al XVIII-lea, pe malul stâng al Pârâului Sărat, într-o zonă cunoscută sub numele de „Cărpiniș”. Aceasta s-a prăbușit, însă, după o scurtă perioadă de exploatare. La scurt timp a fost săpată o nouă gură de ocnă, care avea dimensiuni similare, la aproximativ un kilometru distanță de prima, dar și aceasta a cedat, formând un lac sărat cunoscut astăzi sub numele „Din Brazi”. La începutul secolului al XIX-lea, pe terenul deținut de Eforia Spitalelor Civile, au fost deschise alte două guri de ocnă, la doar 400 de metri de prima locație, care au funcționat timp de 15 ani. Din păcate, și acestea au cedat din cauza instabilității solului, formând lacul sărat „Balta Roșie”, care există și azi.

Prima salină sistematizată, denumită „Sfântul Ioan Vechi”, a fost deschisă în 1836, pe malul stâng al Pârâului Sărat, într-o zonă cunoscută sub numele de „Cărpiniș”, iar mineritul se desfășura în camere cu profil ogival (asemănătoare unor clopote), se mai menționează pe site-ul Salrom.ro. Acestea erau separate de doi stâlpi de susținere și de două puțuri cu crivace, denumite „Sfântul Ioan cel Vechi” și „Sfântul Nicolae”. Mina a fost activă până în 1895.

Metoda de intimidare „Aici locuiește Cârpaci” s-a extins în zona de case noi a Timișoarei: „Îți zic. Nu te băga! Lasă terenul ăla așa cum e!”
Recomandări
Metoda de intimidare „Aici locuiește Cârpaci” s-a extins în zona de case noi a Timișoarei: „Îți zic. Nu te băga! Lasă terenul ăla așa cum e!”

În 1937 avea să fie inaugurată mina „Pavel”, ulterior redenumită „1 Mai”, care a funcționat continuu până în 1963. Aici, exploatarea s-a realizat în opt camere trapezoidale, cu primele patru camere deschise chiar la începutul exploatărilor, iar următoarele patru în 1944. Zăcământul de sare de la Ocnele Mari este exploatat din 1959 folosindu-se două metode: extracția umedă prin dizolvare cinetică, realizată cu ajutorul sondelor, și extracția uscată. În 1993, au fost demarate lucrările pentru deschiderea unei noi mine de sare în zona Cocenești, extinzând astfel activitatea de exploatare din regiune.

Ce activități poți face la Salina Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari oferă vizitatorilor posibilitatea de a face diverse activități, atât recreative, cât și terapeutice. În interiorul salinei există o serie de facilități sportive, inclusiv terenuri de fotbal, baschet și volei, care sunt disponibile pentru închiriere pentru activități de grup. De asemenea, poți juca tenis de masă sau air hockey. De asemenea, în subteran există un patinoar de 300 m2, funcțional pe tot parcursul anului, o pistă de karting pentru kart-uri cu pedale, destinată atât copiilor, cât și adulților, se precizează pe site-ul Vâlceaturistică.ro.

Salina mai include numeroase locuri de joacă pentru cei mici, echipate cu căsuțe de lemn, trambuline, tobogane gonflabile și un teren de mini-golf. În galeriile salinei vei putea descoperi expoziții de artă plastică, inclusiv sculpturi în sare și în lemn, precum și o colecție de obiecte artă cu tematică religioasă, care este amplasată în apropierea bisericii din salină.

Tot aici se găsește un magazin cu suveniruri și cu articole decorative specifice minelor de sare, precum și unul cu băuturi răcoritoare, fast-food și o cramă, unde te poți relaxa după o zi plină de activități. Totodată, în zona Ocnele Mari pot fi vizitate o serie de obiective şi atracţii turistice, cum ar fi ştrandurile Ocnele Mari şi Ocniţa, parcul de aventură Buridava, centrul de echitație Ecvestria Ranch, satul de olari Buda, precum și mănăstirile Cozia, Bistriţa, Arnota, Horezu, Govora și Dintr-un-lemn.

Indicații terapeutice în Salina Ocnele Mari

Dincolo de partea recreativă, salina oferă și un important rol terapeutic, fiind un loc ideal pentru tratarea afecțiunilor respiratorii datorită aerului puternic ionizat și bogat în sare. Salinoterapia, cunoscută și sub numele de haloterapie, este un tratament non-invaziv, recomandat persoanelor care suferă de astm, bronșită cronică, alergii, rinită alergică, sinuzite sau chiar infecții respiratorii.

Salina Ocnele Mari – program și tarife - Imagine din interiorul Salinei Ocnele Mari.
Salina Ocnele Mari este un loc ideal pentru tratarea afecțiunilor respiratorii

Inhalarea aerului salin ajută la curățarea căilor respiratorii, reducerea inflamațiilor și stimularea imunității. Pe lângă beneficiile pentru sistemul respirator, salina are și un efect benefic asupra sistemului nervos. Medicii spun că, dacă petreci timp într-o salină, sistemul nervos se va relaxa, nivelul de stres va fi redus, iar starea generală de bine se va îmbunătăți.

Program de vizitare a salinei Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari este deschisă vizitatorilor pe tot parcursul anului. Pentru perioada imediat următoare, mai exact până la data de 27 octombrie și în intervalul 1-3 noiembrie 2024, baza turistică „Salina Ocnele Mari” va putea fi vizitată de marți până vineri, între orele 10:00 și 16:00 (ultima intrare este la ora 14:30).

Sâmbăta și duminica, salina este deschisă între orele 9:00 și 17:00, iar ultima intrare este la 15:30. Luni, salina este închisă pentru vizite. Conform programului publicat pe site-ul Salvil.ro, între 28 octombrie și 3 noiembrie, salina va fi deschisă publicului de luni până duminică, între orele 9:00 și 17:00 (ultima intrare va fi la 15:30).

Programul și tarifele sunt modificate constant, dar pot fi consultate pe pagina oficială a Salinei Ocnele Mari.

Cât costă un bilet. la Salina Ocnele Mari

În ceea ce privește achiziționarea biletelor de acces, trebuie să știi că fiecare tichet este valabil pentru o singură intrare, în ziua achiziției. Tariful standard este de 45 lei/persoană/zi (adulți) 30 lei/persoană/zi (copii și elevi 3-18 ani), 35 lei/persoană/zi pentru studenți (max. 26 ani), 40 lei/persoană/zi pentru seniori peste 65 de ani, 35 lei/persoană/zi pentru adulți cu dizabilități, 25 lei/persoană/zi pentru copii cu dizabilități și 35 lei/persoană/zi pentru însoțitori persoane cu dizabilități.

Tichetele pot fi achiziționate la casele de bilete de la salină sau online, accesând acest link. Se aplică reduceri pentru grupuri doar dacă acestea sunt formate din minimum 10 copii sau 20 de adulți, fără combinarea categoriilor (de exemplu, 6 adulți și 4 copii nu se califică pentru reducere). Abonamentele oferă 5 intrări valabile timp de 7 zile consecutive, exceptând cele achiziționate miercuri, care sunt valabile doar 5 zile consecutive. Tarifele pentru mașini sunt de 10 lei/zi și 5 lei/zi pentru abonați. Microbuzele și autocarele beneficiază de acces gratuit.

Citeşte şi despre Salina Praid, locul în care trebuie să ajungi!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă
Știrileprotv.ro
Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă
Ce se întâmpla între Delia Budeanu și Sanda Țăranu când erau colege la TVR. S-a vorbit mult timp despre rivalitatea lor: "A încercat să ne învrăjbească..."
Viva.ro
Ce se întâmpla între Delia Budeanu și Sanda Țăranu când erau colege la TVR. S-a vorbit mult timp despre rivalitatea lor: "A încercat să ne învrăjbească..."
Dana Budeanu, gest sublim la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cum și-a făcut apariția la funeraliile de la Ghighiu: "Mi-a influențat nu doar cariera, ci și viața"
Libertateapentrufemei.ro
Dana Budeanu, gest sublim la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cum și-a făcut apariția la funeraliile de la Ghighiu: "Mi-a influențat nu doar cariera, ci și viața"
Premierul Marcel Ciolacu nu s-a ascuns: „Dacă zic Steaua, care e numai una, îmi iau fluierături. Eu țin cu FCSB-Steaua, cu performanța. Sunt stelist de când m-am născut!”
FANATIK.RO
Premierul Marcel Ciolacu nu s-a ascuns: „Dacă zic Steaua, care e numai una, îmi iau fluierături. Eu țin cu FCSB-Steaua, cu performanța. Sunt stelist de când m-am născut!”
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
GSP.RO
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
Acestea sunt cele mai ieftine mașini. Sunt accesibile pentru orice buzunar și nu e deloc scumpă întreținerea lor
FANATIK.RO
Acestea sunt cele mai ieftine mașini. Sunt accesibile pentru orice buzunar și nu e deloc scumpă întreținerea lor
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
Unica.ro
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
Carne de porc cu rezervare. Cât plătesc românii pentru un kilogram de carne
Financiarul.ro
Carne de porc cu rezervare. Cât plătesc românii pentru un kilogram de carne
Reacția polițiștilor sibieni, acuzați că au transformat șoferii în "scuturi umane" pentru oprirea elveţianului hoţ de maşini, drogat şi fără permis 
Observatornews.ro
Reacția polițiștilor sibieni, acuzați că au transformat șoferii în "scuturi umane" pentru oprirea elveţianului hoţ de maşini, drogat şi fără permis 
Horoscop 22 octombrie 2024. Gemenii vor reuși să se sustragă destul de ușor în situațiile care se tensionează fără vreun motiv clar
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2024. Gemenii vor reuși să se sustragă destul de ușor în situațiile care se tensionează fără vreun motiv clar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI