Cuprins:
Despre Salina Praid
Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani în urmă, sub un climat tropical foarte cald. Stratul de sare se întinde în subsolul Transilvania și inițial avea o grosime de circa 400 de metri.
Straturile groase de sedimente care s-au depus ulterior deasupra orizontului de sare au presat stratul maleabil de sare, care s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1000 de metri.
În cazul localităților vechi, acestea au ajuns chiar până la suprafața pământului.
Corpul de sare de la Salina Praid este pe orizontală o formă ușor elipsoidală, iar la baza sondelor de explorare ar avea o adâncime de 2,8 kilometri, fiind cel mai mare corp diapirogen de sare gemă din țară.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Estul Transilvaniei, teritoriul Ținutului Secuiesc, și-a căpătat numele de Ținutul Sării. Această denumite includea localitățile Sovata, Ilieși, Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Sărățeni, Atia, Șiclod, Solocma și Corund, Ilieși, Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Sărățeni, Atia, Șiclod, Solocma și Corund.
La Praid este unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, depozitul de sare având diametre de 1,2 km x 1,4 km și o adâncime de 2,7 km.
Tehnica mineritului din salinele din Transilvania și Maramureș își are originile în epoca feudală, 1920. În timp ce în 1945 a fost introdusă metoda de exploatare prin împușcare.
Aerul de aici face foart bine la câteva boli precum bolile tractului respirator. Aerul sărat de aici este ideal pentru infecțiile cronice ale aparatului respirator, amigdalite, sinuzite, astm bronșic, bronșite astmatiforme, diverse forme de alergii, oboseală sau stare de nervi.
Cu toate acestea, cei care suferă de tuberculoză, claustrofobie, tensiune mare sau boli acute respiratorii ar fi bine să nu intre în Salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze.
Cum ajungi la Salina Praid. Program de vizită și tarife
Salina Praid se află la o distanță de: 7 km de Sovata, 62 km de Tg. Mureş, 72 km de Sighişoara, 86 km de Miercurea Ciuc, 108 km de Bistriţa, 131 km de Piatra Neamţ, 138 km de Braşov, 146 km de Sibiu, 150 km de Alba Iulia.
Acces rutier
- Pe DN15 Piatra Neamţ – Bicaz, DN12C Bicaz – Gheorgheni, DN13B Gheorgheni – Salina Praid;
- Pe DN13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Lupeni – Corund – Praid – Salina Praid;
- Pe DN14 Sibiu – Mediaş – Sighişoara, DN13 Sighişoara – Vânători – Morăreni, DN13A Lupeni – Praid – Salina Praid;
- Pe DN13 Tg.Mureş – Bălăuşeri, DN13A Bălăuşeri – Sângeorgiu – Sovata – Praid – Salina Praid.
Cu trenul
Cea mai apropiată gară este cea din Praid.
Program de vizită Salina Praid
Programul de vizită este zilnic între orele 8:00 și 18:00, iar transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, pe o distanță de 1250 de metri. Ultimul autobuz intră în salin la ora 16:30.
La fiecare jumătate de oră, un autobuz pleacă spre salină.
Tarife intrare:
Abonament de minim 5 zile consecutive: 20 de lei/zi adult, 25 lei/zi copil
Bilete pentru o zi: adulți-35 lei, copii- 25 lei.
Grupuri: La 20 de bilete pentru adulți cumpărate se acordă 1 intrare gratuite
Copii (3-18 ani): La 10 bilete cumpărate se acordă 1 intrare gratuită.
Activități și obiective turistice la Salina Praid și în apropiere
Dacă ajungi la Salina Praid cu siguranță vei reveni pentru beneficiile pe care îl are aerul sărat, dar și pentru activitățile pe care le poți face aici.
În plus, este locul ideal în care să scapi de caniculă, pentru că înuntrul Salinei sunt 16 grade.
Centrul de speleo și climatoterapie
Aici se află centrul de speleo și climatoterapie, unde pacienții beneficiază de asistență medicală permanentă. Se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafață. Aici s-a deschis în 1960 prima bază de tratament cu aerosoli.
Galeria Vinurilor
O atracție turistică este Galeria Vinurilor, aflată la 100 de metri adâncime. Aici se găsesc peste 500 de sortimente de vin care provin din 25 de zone viticole din șase țări.
O degustare de vin într-un cadru intim și cu totul special, Galeria Vinurilor este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi dacă vii la Salina Praid.
Ștrandul cu apă sărată
La 200 de metri de la intrarea în mină, în nordul muntelui de sare se află ștrandul cu apă sărată. Aici, apa provine din interiorul salinei.
Este cel mai modern ștrand al acestui ținut și conține două bazine cu apă sărată, șezlonguri, dușuri, baruri și vestiare, dar și restaurante.
Canionul de sare
Canionul de sare este una dintre principalele atracții turistice de aici. Săpăturile după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizolvat și le-a lărgit.
S-au transformat în lanțuri de lacuri, iar în valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit mai apoi de pârâul Corund.
Centru de Wellness
Centrul de Wellness se află în apropierea ștrandului și este dotat cu bazine cu apă termală sărată, piscine, jacuzzi, saune, băi de abur, locuri de joacă pentru copii, terasă cu șezlonguri și sală de fitness.
Casa Fluturilor Exotici
Un obiectiv turistic deschis în Praid unde poți vedea fluturi exotici. Ei provin din ferme de fluturi din țările tropicale.
Catatea Rapsonne
Un obiectiv turistic de neretat în jurul căruia există mai multe legende. Se spune că aici a trăit doamna Rapsonne, care a reușit să păcălească diavolul.
Dealul Kincses Kodaros
Pe colina dealului se află o gură de sifon de 30 de centimetri, unde se credea că se află o peșteră plină de comori de pe vremea regelui Darius.
Trasee în apropiere de Salina Praid
Dacă vrei să alegi un traseu care să includă și Sulina Prad, poți vizita în aceeași drumeție Mocănița Sovata -Câmpu Cetatii, Lacul Roșu sau Cheile Bicazului.
În Praid, poți face mai multe trasee, printre care:
Traseul Piatra Şiclodului
7 km, 2-3 ore.
Prin strada Minei, de lăngă moara de sare sau din apropierea băii porneşte traseul, care după 1,5 km ajunge la minele vechi de sare, apoi, prin valea pârâului Harom urcă pe vârful cel mai înalt al Ţinutului Sării, Piatra Şiclodului (1028 m).
Traseul Cetatea Rab (Cetatea Rapsonne)
Traseu: Praid – km 5. – Bodea – Cetatea Rab (952 m)
7 km, 2 ore.
Ieşi din Praid spre est, spre Pasul Bucin, urci valea Târnavei Mici până la piatra kilometrică nr. 5. Lași maşina în parcarea amenajată şi urci pe drumul forestier care urcă prin poieni şi făneţe spre nord pănă când ajungila formaţiunea stăncoasă Piatra Rab (905 m, 2,5 km de la şosea).
Vârful din faţă (952 m), pe care era odată cetatea „Rapsonné” (Cetatea Rab), merită escaladat dinspre versantul sud-estic
Traseul Valea Creanga Mică
Traseu: Praid – DN 13B – Bucin (km 8.) – Valea Creanga Mică – Câmpia Bogdan – Cabana Bogdan(1297 m) – Culmea Luminată (1436 m) – Vf. Borzont (1436 m) – (aici întâlnim marcajul traseului de creastă – bandă albastră) – staţia Meteo – Pasul Bucin (1273 m)
14 km, 4 ore.
Trasee în Pasul Bucin
Craterul Seaca-Tătarca
Traseu: Cabana Bucin (1287 m) – Frăsileasa (1640 m) – Tătarca (1777 m)
7 km, parcurs de 3-4 ore.
Traseul urcă versantul sud-estic al craterului vulcanic Seaca-Tătarca. De aici avem o privelişte excelentă spre majoritatea munţilor din Carpaţii Orientali.
Vîrful Borzont – Masivul Şumuleu
Traseu: Cabana Bucin – Culmea Luminată (Verőfény sarka) – Vf. Fagul Mic – Pasul Putna – Vf. Piatra Ascuţită (1576 m).
10 km, parcurs 5 ore.
Valea Zânelor – care este povestea locului, cum ajungi și ce poți face acolo
Pentru pasionații de munte, vezi tot ce trebuie să știi despe stațiunea Durău și despre stațiunea Straja!
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 06.02.2024, 12:43
Salina oferă tururi ghidate care oferă informații despre istoria exploatării sării și procesele de extracție
Daniel9090 • 06.02.2024, 12:42
Cea mai mare atracție este Lacul Ursu, un lac subteran de sare, unde vizitatorii pot pluti datorită concentrației ridicate de sare
Daniel9090 • 06.02.2024, 12:42
Aerul din interiorul minei este recunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății respiratorii, fiind folosit în tratamente balneare