Cuprins:
Despre Salina Turda
Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical.
Stratul de sare din subsolul Transilvaniei având o grosime de circa 400 de metri, iar straturile groase de sedimente depuse ulterior peste cele de sare au apăsat cu greutate stratul maleabil de sare.
Acesta s-a ridicat sub formă de ciuperci cu înălțimi de peste 1000 de metri, de multe ori ajungând chiar până la suprafața pământului.
Tehnica mineritului din salinele din Transilvania și Maramureș își are originile în epoca feudală, 1920. În timp ce în 1945 a fost introdusă metoda de exploatare prin împușcare.
Aerul de aici, dar și de la alte saline, cum ar fi Salina Praid, face foarte bine la câteva boli precum bolile tractului respirator. Aerul sărat este ideal pentru infecțiile cronice ale aparatului respirator.
Cu toate acestea, cei care suferă de tuberculoză, claustrofobie, tensiune mare sau boli acute respiratorii ar fi bine să nu intre în salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze.
Cum ajungi la Salina Turda. Program de vizită și tarife
Salian Turda are două puncte de acces. Primul este de pe Strada Aleea Durgăului, nr. 7, Turda, județ Cluj, iar a doua este pe Strada Salinelor, nr. 54B, Turda.
Cu autobuzul
Ajungi în 52 de minute, dacă iei autobuzul și mergi câteva minute pe jos. La intrarea în salină, în zona Valea Sărată – Durgău, se poate ajunge din Turda şi cu un mijloc de transport în comun, autobuzul 17.
Cu trenul
Cea mai apropiată gară este cea din Cluj-Napoca. În Cluj sunt curse regulate spre Turda, de unde poți lua autobuzul, taxiul sau poți merge pe jos, dacă ai chef de o plimbare.
Salina Turda se află la o distanță de: 1,5 km de Turda, 29 km de Cluj-Napoca, 68 km de Alba Iulia, 80 km de Tg. Mureş, 128 km de Sighişoara, 138 km de Deva, 146 km de Sibiu, 176 km de Baia Mare, 190 km de Oradea, 243 km de Braşov, 421 km de Bucureşti.
Cu mașina
- Pe DN15 Tg. Mureş – Turda – Salina Turda;
- Pe DN1 Oradea – Huedin – Cluj-Napoca – Turda – Salina Turda;
- Pe DN1 Braşov – Făgăraş – Sibiu – DN1/A1- Sebeş – Aiud – Turda – Salina Turda;
- Pe DN7 Deva – Orăştie – Sebeş, DN1 Sebeş – Aiud – Turda – Salina Turda.
Tarife intrare Salina Turda
- Adulţi – 50 lei / persoană (Luni-Vineri) – 60 de lei (Sâmbătă-Duminică și de sărbătorile legale)
- Copii – 30 lei / persoană (sub 3 ani – intrare gratuita)
- Elevi, studenţi – 30 lei / persoană
- Pensionari – 30 lei / persoană (vor prezenta cuponul de pensie)
Abonamente (min. 7 zile)
- Adulţi – 40 lei / persoană
- Copii – 25 lei / persoană
- Elevi, studenţi – 25 lei / peroană
- Pensionari – 25 lei / persoană
Activități în Salina Turda
Pe lângă aerul curat din Salină, aici poți face diverse activități de relaxare. Găsești de la teren de minigolf, până la masă de biliard, de tenis sau te poți plimba cu barca pe lacul mina Terezia.
Vizită la mina Ghizela
O astfel de vizită costă 20 de lei de persoană. Mina Ghizela este mina în care se arată primele urme de exploatare la Salina Turda și despre care se spune că datează de pe vremea romanilor.
Turiștii pot vedea făgașe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare și multe altele.
Bowling
Pentru 20 de minute poți juca o partidă de bowling în Salina Turda. Prețul este de 20 de lei de persoană.
Minigolf
Poți închiria terenul de minigolf pentru 20 de minute, cu 20 de lei de persoană și te poți distra alături de prietenii tăi. Dacă vii la Salina Turda, ai grijă să îți iei niște haine mai groasă, pentru că temperatura din interior este de 11-12 grade.
Biliard
Să închiriezi o masă de biliard în Salina Turda costă 1 leu pe minut, însă în cazul în care vii cu copii, îi poți lăsa la locul de joacă special amenajat și te poți distra jucând biliard.
Plimbare pe lacul mina Terezia
O barcă costă 30 de lei, iar plimbarea pe lacul mina Terezia durează 20 de minute. Într-o barcă încap maximum 3 persoane, iar experiența este una cu adevărat deosebită.
Salina Turda – Ce obiective turistice poți vizita în jur
Castrul roman Potaissa
Cel mai important monument istoric al orașului Turda care a fost construit în anul 168. Castrul se află pe platoul numit Dealul Cetății și este accesibil și cu mașina dinspre DN1, strada rOMANA.
Muzeul de istorie și etnografie Turda
Se află în fostul Palat Voievodal – Principal și este o clădire monument istoric în stil gotic renascentist. Muzeul este situat pe strada Bogdan Petriceicu Hașteu, nr 2 și este deschis de marți până duminică de la ora 10:00 la ora 16:00.
Băile Sărate din Turda
Formează o microstațiune balneară și sunt active încă din 1834. Sunt 15 lacuri antroposaline în Turda.
Cheile Turzii
Au o lungime de 1300 de metri și o suprafață de 324 de hectare. Aflate la 6 kilometri de orașul Turda, aceste chei oferă un peisaj cu totul spectaculos.
În Cheile Turzii poți vedea un peisaj carstic de o sălbăticie impresionantă. De la stânci înalte și abrupte, arcade și creste ascuțite, până la peste 1.000 de specii de plante, animale și fluturi.
Biserica Greco-Catolică Poiana Adormirea Maicii Domnului
Construită în anul 1889 în timpul Mitropolitului Ioan Vancea, această biserică se află pe strada Câmpiei la numărul 69.
Salina Praid – locul în care trebuie să ajungi. Unde se află și ce activități poți face aici. Obiective și trasee turistice
Vezi şi: Salina Cacica – program și tarife. Unde se află și ce activități poți face aici
Sursa foto: 123rf.com.