Cuprins:
E sigur să mănânci sâmbure de avocado? Ce conține
Cu toate acestea, alții se întreabă dacă este chiar sigur să mănânci un sâmbure de avocado.
Sâmburele de avocado este învelit într-o coajă dură și cuprinde 13-18% din dimensiunea întregului fruct.
Informațiile despre compoziția sa sunt limitate, dar conține o gamă bună de acizi grași, fibre alimentare, carbohidrați și o cantitate mică de proteine.
Sâmburii sunt, de asemenea, considerați a fi o sursă bogată de substanțe fitochimice, inclusiv substanțe pe care plantele le produc pentru a se proteja.
În timp ce unele dintre substanțele fitochimice dintr-un sâmbure de avocado pot avea potențial antioxidant, altele pot să nu ofere niciun beneficiu pentru sănătate.
Carbohidrații dintr-un sâmbure de avocado constau în principal din amidon, greutatea sa uscată fiind de aproape 75% amidon. Amidonul este alcătuit dintr-un lanț lung de zaharuri, iar cercetătorii au început să investigheze potențiala sa utilizare în produsele alimentare.
Beneficii potențiale pentru sănătate
În Nigeria, extractele din sâmburii de avocado sunt utilizate pentru a gestiona tensiunea arterială ridicată.
Semințele sunt considerate a fi subutilizate, iar primele cercetări sugerează că acestea ar putea avea unele beneficii pentru sănătate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0da5f6461572274954c8e180e7473084.jpg)
Colesterolul: S-a demonstrat că făina din semințe de avocado reduce colesterolul total și colesterolul „rău” LDL la șoareci.
Diabet: Poate reduce nivelul de zahăr din sânge la șobolanii diabetici. Un studiu pe animale a arătat că a fost la fel de eficientă ca un medicament antidiabetic.
Tensiunea arterială: Studiile pe animale sugerează că extractele din sâmburi de avocado pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale, un factor de risc cheie pentru bolile de inimă.
Antioxidant: Studiile în eprubetă asupra extractelor din semințe de avocado au arătat că semințele de avocado pot avea proprietăți antioxidante puternice.
Antibacterian: Un studiu în eprubetă a constatat că a oprit creșterea Clostridium sporogenes, o bacterie care formează spori.
Antifungic: Sâmburele de avocado a inhibat creșterea fungilor în studiile în eprubeta. În special, poate inhiba Candida albicans, o drojdie care cauzează adesea probleme în intestin.
Aceste studii au folosit în mare parte extracte de sâmbure de avocado prelucrate, nu întreagul sâmbure în sine.
E bine să consumi sâmburele de la avocado?
Există îngrijorări legate de faptul că unii compuși vegetali din sâmburii de avocado, cum ar fi inhibitorii de tripsină și glicozidele cianogene, pot fi dăunători.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1d8640747525e93a3caeb9c3b6179381.jpg)
Testele de siguranță privind semințele de avocado se află în stadii incipiente și sunt limitate la studii pe animale.
Un studiu a administrat șobolanilor doze foarte mari de extract de sâmbure de avocado timp de 28 de zile și nu a observat niciun efect nociv.
Mai mult, pe baza consumului de sâmburi de avocado de către populația locală, s-a estimat că aportul maxim zilnic de extract de semințe de avocado este de 1,4 mg pe kilogram (3 mg pe kg) de greutate corporală la oamenii adulți.
Un alt studiu efectuat pe șoareci a constatat că extractul de semințe de avocado nu a prezentat toxicitate atunci când a fost ingerat în concentrații de până la 500 mg pe kg de greutate corporală pe zi. Șoarecii care au ingerat acest nivel sau un nivel mai ridicat de extract de semințe de avocado au murit în 24 de ore.
Există, de asemenea, îngrijorări că uleiul din semințe de avocado poate dăuna, deoarece s-a demonstrat că acesta crește enzimele și acumularea de grăsimi în ficatul șobolanilor.
În prezent, nu există suficiente dovezi pentru a fi siguri că semințele de avocado sunt sigure pentru consumul uman, deoarece cercetările de până acum au fost efectuate pe animale.
De asemenea, procesul de extracție utilizat în cadrul studiilor ar putea modifica efectele sale asupra organismului uman.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_55621702690b5917e7e1e0996a02b338.jpg)
Cum se mănâncă un sâmbure de avocado
Sâmburii de avocado sunt foarte tari și trebuie să fie pregătiți înainte de a fi consumați.
În primul rând, trebuie să fie uscați în cuptor, la o temperatură ridicată, timp de câteva ore. Unii oameni usucă semințele în cuptor timp de două ore la 120°C.
Odată ce sâmburii sunt deshidratați, pot fi tocați și introduși într-un blender sau într-un robot de bucătărie până când formează o pulbere.
Pulberea poate fi apoi adăugată în smoothie-uri sau folosită în ceaiuri, sosuri sau sosuri.
Cu toate acestea, uscarea semințelor poate reduce conținutul de antioxidanți, așa că este posibil să nu obții beneficiile la care te aștepți.
Ce este taro și care sunt beneficiile sale
Sursa foto: 123rf.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d2f2ba40de93d7ab055d3fe058c48aef.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_11e79a9b8450ab564df3dede7c6c441c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_90ae4535abfb73050b2fe68e183c504a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_5eeb01d9ba3d5ca35c061a5390046e27.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_0914859eec43ff74840ada364aac6fa0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_ec1e63cf85ebe56663f1fb95eed2cecb.jpg)