Nuca previne atacul cerebral
Miezul de nucă, deşi conţine multe calorii, este indicat în curele de slăbire, în cantităţi reduse (o mână de nuci pe zi), deoarece favorizează digestia. Datorită substanţelor proteice, zaharurilor şi mineralelor pe care le conţine, acest aliment reduce colesterolul, previne bolile coronariene, osteoporoza şi atacul cerebral.
PONT. Dacă vei cumpăra nucile întregi, să nu arunci cojile, după ce extragi miezul, ci foloseşte-le pentru a prepara ceaiuri, când vrei să scapi de tuse.
Seminţele de dovleac ajută circulaţia
Dovleacul conţine grăsimi bune pentru organism, vitaminele E şi C şi betacaroten. Dar şi seminţele lui, consumate simple sau în salate, au foarte multe calităţi. Acestea sunt recomandate cardiacilor, pentru că reglează colesterolul şi menţin elasticitatea vaselor de sânge, dar şi bolnavilor de rinichi sau celor cu probleme hepatice.
PONT. 20 g de seminţe de dovleac pisate, amestecate cu 100 ml de apă şi puţin zahăr, stimulează lactaţia mamelor care alăptează.
Alunele protejează inima
Substanţele din compoziţia alunelor de pădure au efect vasodilatator periferic şi te protejează de bolile de inimă. Deoarece conţin 200 cal./100 g, acestea sunt recomandate copiilor anemici şi persoanelor în vârstă, ca energizant. Mai mult, şi bolnavii de TBC, de litiază renală sau de diabet pot consuma până la 30 g de alune pe zi, nesărate, datorită efectului lor energizant şi faptului că reglează nivelul de zahăr din sânge.
PONT. Pisează-le şi combină-le apoi cu miere şi vei obţine unul dintre cele mai delicioase şi sănătoase deserturi pentru copilul tău.
Migdalele, depozit de minerale
Aceşti sâmburi sunt o sursă de vitamine şi de minerale, conţinând magneziu şi cupru. Acestea echilibrează nivelul calciului în organism, având grijă de sănătatea oaselor şi a sistemului nervos, ajută la scăderea colesterolului şi normalizează tensiunea arterială, iar datorită conţinutului de vitamina E, favorizează sănătatea pielii.
PONT. O mână de migdale, fără sare, reprezintă cea mai bună gustare în curele de slăbire, pentru că inhibă senzaţia de foame.
Castanele dulci, bune în convalescenţă
Bogate în amidon şi sărace în zahăr, castanele conţin 200 cal./100 g, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, precum şi lecitină, şi fosfor. Piureul păstrează în mare parte vitaminele castanelor crude şi poate fi consumat ca un tonic general, nervos şi muscular, în perioadele de convalescenţă, dar şi ca un remediu pentru anemie, boli de stomac ori hemoroizi.
PONT. Piureul de castane e delicios şi superenergizant, dacă este amestecat, în cantităţi egale, cu brânză de vaci nesărată şi cu miere.
Seminţele de floarea-soarelui dau energie
Protejează inima, ajută buna funcţionare a rinichilor, a bilei, dar şi a circulaţiei sangvine în zonele periferice, datorită vitaminelor E şi B, cuprului, zincului şi fierului pe care le conţine. În plus, fibrele pe care le conţin previn problemele digestive.
PONT. Aportul important de zinc şi de fier din compoziţia seminţelor de floareasoarelui întăreşte sistemul imunitar şi te ajută să faci faţă oboselii.
Fisticul reglează glicemia
Aceşti sâmburi sunt vedete în industria dulciurilor, datorită gustului lor delicios, dar au şi proprietăţi terapeutice. De exemplu, conţin un procent important de luteină, un antioxidant care opreşte depunerea colesterolului pe arterele coronariene, principala cauză a atacului de cord. Mai mult, fisticul contribuie la reglarea glicemiei, aşa că e bine să fie consumat crud, după alimentele bogate în carbohidraţi.
PONT. Fisticul prăjit şi sărat trebuie evitat de persoanele care suferă de hipertensiune sau au probleme renale, deoarece agravează bolile.