Tulburările alimentare sunt o categorie aparte de afecţiuni, aflate la graniţa dintre nutriţie şi psihiatrie. În aceste cazuri, imaginea unei persoane despre sine este afectată prin gesturi şi acţiuni care pot fi însă uşor identificate de medicul specialist. Un indiciu esenţial este modul de hrănire, iar comportamentul alimentar normal presupune un echilibru între cantitatea de alimente ingerate şi consumul de energie necesar activităţilor cotidiene. Ortorexia, boala celor obsedaţi de mâncarea sănătoasă
Criteriile sunt simple şi sunt grupate astfel încât diagnosticul să fie relativ clar. Sunt mai multe interviuri semistructurate (Eating Disorder Examination – Examinare în tulburări alimentare, Eating Attitude Test – Testare a modului de alimentaţie, Eating Questionnare – Chestionar de alimentaţie), folosite cu succes pentru identificarea unor astfel de afecţiuni. „Pacientul merge la specialist din cauza problemelor sale legate de greutate, iar prin informaţiile pe care le furnizează medicului, acesta din urmă identifică problemele alimentare şi reuşeşte obţinerea unui diagnostic de fineţe, complex şi rareori complet. În ultima vreme se vorbeşte foarte des de ORTOREXIE, ceea ce înseamnă că persoana devine foarte preocupată de mâncarea sănătoasă, de obiceiuri alimentare sănătoase etc.”, explică medicul.
Citește articolul complet pe unica.ro
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News