Cuprins:
Sandy Island figurează în hărțile tradiționale și cele digitale
La est de Australia și la nord de Marea Tasmaniei se află Marea Coralilor. Aceasta este menționtă în cărțile de istorie ca fiind locul unde, în 1942, a avut loc o bătălie între forțele navale ale SUA și ale Japoniei, bătălie care a decis oprirea invaziei nipone în cel de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, ea apare și în marile atlase geografice ale lumii ca fiind locul unde există insula Sandy. Deși este menționată în publicaţiile de specialitate încă de la începutul anilor 2000, această insulă nu a fost găsită în locul indicat de toate hărțile.
Insula este vizibilă și pe Google Earth, în timp ce renumitul document de referință „Times Atlas of the World” o identifică sub denumirea de Sable Island. În același timp, hărțile maritime folosite de cercetătorii de la nava „Southern Surveyor” semnalează la rându-le prezența insulei fantomă.
Misterul insulei Sandy, descifrat după 136 de ani
Cercetătorii de la Universitatea din Sidney care au plecat într-o expediție în 2012 în căutarea acestei insule au fost primii care au dovedit inexistența acesteia spunând că peticul de pământ nu există la locul indicat, scria BBC în anul 2012.
În opinia specialiștilor de la Serviciul Hidrografic australian, eroarea pentru care Sandy Island figurează pe Google Earth își are originea în însemnările greșite furnizate de echipajul unei ambarcațiuni care a ajuns în acea zonă a Pacificului în 1876.
Ipoteza a fost confirmată de un cercetător neo-zeelandez, care spunea că membrii echipajului balenierei „Velocity” ar fi raportat prezența în regiune a câtorva stânci și mici insulițe de nisip.
Se presupune că aceștia ar fi notat aceste repere doar ca posibile pericole pentru navele care navigau în zonă, însă notițele lor au fost copiate și recopiate în mod eronat ca formând o mică insulă. Astfel, eroarea s-a perpetuat în timp.
Sandy Island nu figurează pe hărţile guvernamentale ale Franţei, țară în ale cărei ape teritoriale ar fi trebuit să se afle. Potrivit autorităților din Noua Caledonie, acel punct de pe hartă ar fi trebuit șters încă din anul 1979.
Ce este o „insulă fantomă”?
De-a lungul timpului, numeroase insule au dispărut fiind acoperite de apele mărilor și oceanelor al căror nivel a crescut din cauza modificărilor tectonice.
O insulă fantomă poate fi definită ca fiind o insulă despre care se credea că există, motiv pentru care era indicată de hărți. Ulterior, însă, existența peticului de pemânt a fost respinsă, iar reprezentarea sa cartografică a fost, implicit, eliminată.
Astfel de erori abundau în hărțile din timpul epocii marilor descoperiri geografice din secolele XV-XVI, atunci când exploratorii care navigau în regiuni necunoscute însemnau insule care, de fapt, nu existau.
Astfel, unele dintre aceste insule fantomă au rămas pe hărți secole de-a rândul, care au fost preluate în această formă de generațiile următoare de marinari. În cele din urmă se dovedea faptul că aceste așa-zise insule nu existau.
Acesta este cazul multor locuri de pe glob cu nume captivante precum Insula Demonilor, Estotiland, Insula celor 11.000 de fecioare sau Hy-Brasil. Acestea și multe altele au fost scoase cu timpul de pe hărți și adăugate pe lista insulelor fantomă.