Saramura de pește poate fi pregătită din diferite specii de peşte, unii mai mici, precum biban, caras, roşioară, alţii mai mari precum plătica, somnul sau crapul. Desigur, se pot mânca cu saramură și pești precum macrou sau doradă.
Cuprins:
Ce este saramura de pește și cum se face
Deși rețetele diferă de la o zona la alta, la fel și ingredientele și tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină gustul peștelui proaspăt cu savoarea legumelor și a ierburilor aromatice.
Secretul celei mai bune saramuri de pește este să folosești pește cât mai proaspăt, indiferent de specie. Cele mai comune specii de pește folosite în prepararea saramurii sunt: crapul, somnul, carasul și linul, în general peștii de apă dulce, aproximativ 1,5 kg de pește proaspăt pentru șase porții de saramură.
Pe lângă ingredientul principal, vei mai avea de câteva legume, în funcție de preferințele tale.
De regulă, se folosesc ardei grași, ardei kapia, ardei iuți și ceapa verde, însă rețeta poate varia și poți adaugă și alte legume. Bineînțeles, nu trebuie să lipsească sarea, piperul, verdețurile, usturoiul și foile de dafin, deoarece acestea conferă rețetei o aromă deosebită. Ideal este ca peștele să fie făcut pe grătar, iar dacă prăjești peștele în tigaie, vei avea nevoie și de puțină făină sau de mălai.
Rețete de saramură de pește
Saramura de pește se prepară diferit în zona Dobrogei față de cum se prepară, spre exemplu, în zona Moldovei și există mai multe rețete. Iată-le pe cele mai populare:
Saramură de pește lipovenească
Saramura de pește lipovenească se face îndeosebi pentru crap, dar rețeta poate fi folosită la orice fel de pește ne dorim.
Ingrediente:
- 3 kg de crap
- 1 cățel de usturoi
- 1 ardei iute
- 1 lingură de ulei
- Sare
- Piper
- tacâmurile de la pește
- 1 l de apă
- 1 ardei roșu
- 1 ardei galben
- 2 cepe
- 3 roșii
- Ceapă verde
- 1-2 căței de usturoi
- 250 g de roșii cherry
- Pătrunjel
- Sare neiodată
Mod de preparare:
Unul dintre secretele gustului absolut deosebit al rețetei originale de saramură de crap lipovenească constă în apa pentru supa de pește, folosită direct din Dunăre.
De asemenea, pentru un gust aromat al saramurii de crap, este nevoie ca toate legumele să fie coapte inițial, curățate și în final tocate și trase la tigaie.
Curăță peștele de solzi, intestine și oase, după care asezonează crapul cu sare și piper. Într-o tigaie antiaderentă călește un cățel de usturoi și un ardei iute, într-o lingură de ulei. Prăjește apoi și fileul de crap, inițial pe partea cu piele, după care și pe cealaltă parte, până când se rumenește.
Coace legumele într-o tigaie, pe un pat de sare, apoi curăță ceapa și ardeii și toacă-le în fâșii fine. Roșiile cherry se vor păstra întregi, iar roșiile clasice vor fi tocate mărunt. Legumele astfel tocate vor fi trase la tigaie în sosul în care a fost prăjit crapul, după care se va adăuga peste ele supa din tacâmurile de pește.
Lasă supa să scadă considerabil și adaugă apoi și fileurile de crap. Fierbe-le pentru câteva minute, în așa fel încât să se întrepătrundă aromele și asezonează saramura de crap cu sare și piper, după gust. În final, adaugă și pătrunjelul tocat, împreună cu puțină ceapă verde, pentru un plus de aromă.
Saramura de pește lipovenească merge de minune cu mămăliguță caldă.
Saramură de pește moldovenească
Ingrediente:
- 1 kg pește proaspăt de apă dulce
- 200 g făina
- 100 ml ulei
- 2 ardei iuți
- o legătură de leuștean
- o legătură de pătrunjel
- o căpățână de usturoi
- o roșie coaptă
- câteva foi de dafin,
- un praf de boia dulce,
- cimbru uscat,
- sare și piper boabe după gust
Mod de preparare:
După curățare și eviscerare, peștele uscat vă fi trecut printr-un amestec de făină cu sare și boia și prăjit într-o tigaie cu ulei încins. După prăjire, vă fi lăsat pe un șervețel care să absoarbă uleiul în exces. Într-o alta cratiță, se vor pune la fiert cimbrul, boabele de piper, foile de dafin și ardeiul iute. După ce acestea au dat în clocot, zeama se va vărsa peste pește și se vor adăuga pătrunjel și leuștean tocat. La final se vor adaugă roșia coaptă și usturoiul tocat mărunt.
Saramură de pește, reteța dobrogeană
În Dobrogea se face saramură cu orice pește: crap, caras, pește mic, dar și amestecatură: roșioară, biban, platică. Se poate saramură de pește marin – zargan, macrou, stavrid, guvid.
Ingrediente:
1 kg de pește
minim 500 g roșii coapte, de gradină sau suc de roșii gros
1-2 ardei grași
1-2 ardei iuți
cimbru, dacă se poate proaspăt
1 căpațănă mare de usturoi
sare si piper.
Mod de preparare:
Roșiile și ardeii grași și iuți se coc pe grătar, apoi se curată de pielițe și se sfărâmă cu furculița. Se pune la fiert o oală cu apă suficientă că să acopere peștele, se adaugă sare, cimbru și amestecul de legume coapte și sfărâmate și se lasă să dea în clocot. Se acoperă oala și se lasă 15-20 de minute că să se infuzeze bine toate gusturile.
Peștele curățat se frige pe grătar, plită sau pe tablă presărată cu sare mare. Dacă se frige pe tablă sau plită, peștele nu se sărează, pentru că se presară sare pe plită și se curață după coacere.
Se lasă să dea un clocot, apoi se gustă și se potrivește gustul de sare, piper, ardei iute. Se oprește focul și acum se adaugă peștele, se pisează usturoiul, care se adaugă cam la 10 minute după ce s-a oprit focul.
Se servește cu mămăligă caldă.
Ce vin merge la saramura de pește
Saramura de pește merge de minune cu mămăligă caldă sau chiar cu turte de mămăligă. Însă o mâncare atât de delicioasă precum saramura de pește se potrivește foarte bine și alături de un pahar de vin. Dacă te întrebi ce vin merge cu saramura de pește, ei bine, răspunsul este unul sigur. Un vin alb sec este ideal alături de saramura de pește. Și dacă vrei să știi exat ce vin, poți încerca Chardonnay sau un Pinot gris.
Beneficiile consumului de pește
Peştele este cel mai sănătos tip de carne, fiind bogat în proteine de calitate, vitamine şi acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru menţinerea sănătăţii creierului, dar nu numai. Specialiştii recomandă să mâncăm 1-2 porţii de peşte pe săptămână pentru a beneficia de efectele sale pozitive.
Somonul, macroul, păstrăvul, sardinele, scrumbia de Dunăre sunt doar câteva dintre sortimentele sănătoase de peşte pe care ar trebui să le incluzi mai des în regimul alimentar.
- Sănătatea creierului. Peştele este o sursă excelentă de acizi graşi Omega 3, iod, proteine, vitamine şi minerale preţioase, toate acestea contribuind la menţinerea sănătăţii creierului.
- Sănătatea inimii.Tot acizii graşi Omega 3 sunt cei responsabili de acest efect benefic. Un studiu de amploare realizat pe 40.000 de persoane a arătat că un consum frecvent de peşte reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral şi infarct.
- Ideal pentru gravide și copii. Substanţele nutritive din peşte sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, încă din stadiu embrionar. Din acest motiv, gravidele şi femeile care alăptează sunt sfătuite să consume săptămânal 1-2 porţii de peşte.Trebuie evitate însă sortimentele de peşte cu conţinut ridicat de mercur, precum şi fructele de mare sau peştele crud.
- Sursă de vitamina D. Peste 40% din populaţia lumii suferă de carenţă de vitamina D, iar o posibilă explicaţie poate fi şi consumul redus de peşte. Somonul şi heringul sunt sortimentele de peşte cu cel mai ridicat procent de vitamina D.
- Prevenirea depresiei. Mai multe cercetări au demonstrat că un consum frecvent de peşte este asociat cu o creştere a nivelului de energie, cu îmbunătăţirea stării emoţionale, precum şi cu o potenţare a efectelor medicamentelor specifice.
- Dacă îți place pescuitul sau doar peștele prajit poți încerca și babusca, rosioara, platica sau scrumbia!
Daniel9090 • 14.12.2023, 15:45
Delicioasă, gustoasă, aromată, specifică bucătăriei mediteraneene
Costica2023 • 09.12.2023, 12:36
Preparare simplă, arome bogate, pește marinat, deliciu tradițional pescăresc