Când se desfășoară Sărbătoarea Castanelor Baia Mare
În perioada 27 – 29 septembrie, se va desfășura o nouă ediție a evenimentului Sărbătoarea Castanelor Baia Mare, cel mai așteptat eveniment al orașului. Denumirea oficială a evenimentului este Castane 2019, iar organizatorii evenimentului anunță un program incendiar.
Ce semnifică Sărbătoarea Castanelor
Cunoscutul eveniment din inima Maramureșului este legat de o tradiție locală și anume, faptul că în partea de nord a țării, castanul comestibil este protejat prin lege încă din anul 1962, în această zonă aflându-se prima și cea mai mare rezervație a arborelui comestibil. Rezervația se întinde pe o suprafață de 500 de ha, iar tradiția cultivării castanului este veche de secole. Prima mențiune a tradiției cultivării castanului a apărut într-un document din anul 1642.
Castanul este un simbol al orașului Baia Mare, iar frunza de castan figurează și în stema municipiului.
Sărbătoarea Castanelor Baia Mare – cel mai mare eveniment al orașului
În fiecare an, organizatorii se întrec pe ei și transformă evenimentul în emblema orașului Baia Mare. Bugetul investit este unul colosal, având în vedere că evenimentul se desfășoară pe parcursul a trei zile, dar și datorită faptului că sunt invitați să susțină frumusețea evenimentului cei mai în vogă artiști din țara noastră.
Sărbătoarea Castanelor Baia Mare este un prilej de bucurie pentru toți locuitorii orașului. Ei se bucură de începutul de toamnă, bogăția roadelor, dar și de distracția pusă la dispoziție de organizatori un weekend întreg. Evenimentul oferă o serie de posibilități de distracție printre care: spectacole de teatru, vernisaje, concerte, concursuri și bineînțeles focuri de artificii. Un eveniment organizat cu scopul de a arăta tuturor turiștilor tradițiile și specificul românesc.
Sărbătoarea Castanelor sau alte forme de a celebra acest copac există în mai multe colțuri ale lumii.
- Spre exemplu, în China, castanul mai este denumit și” arborele de pâine” și este considerat un simbol al prudenței și prevederii. Fructul comestibil a fost unul dintre primele alimente, încă din preistorie, iar mai târziu a fost folosit și ca substitut al cartofului, deoarece are în compoziția sa de două ori mai mult amdion decât cartoful.
- În Elveția, în octombrie se sărbătorește Sărbătoarea Castanelor, acolo unde se organizează târg de toamnă unde se găsesc cele mai bune preparate cu castane: prăjituri cu castane, înghețată cu castane, miere cu castane, etc.
- Tot în octombrie, în ultima duminică din lună, se sărbătorește într-o regiune autonomă din Italia, La Runaz, Valle DAosta, Sărbătoarea Castanelor. Aici evenimentul celebrează natura într-o atmosferă cordială, dans, voie bună și cină festivă.
- În Toscana, centrul Italiei, Sărbătoarea Castanelor este celebrată de Sfântul Simon.
- Și în Pays de Redon, o comunitate franceză, se desfășoară Sărbătoarea Castanelor. Sărbătoarea ține întreaga lună octombrie.
Așadar, Sărbătoarea Castanelor din orașul Baia Mare este un prilej de sărbătoare pentru români. Un semn că orașul este înfloritor, dar și un semn de progres. Sărbătoarea Castane 2019 îți dorește să păstreze pentru cât mai mulți ani tradiția și specificul românesc.
Sursă foto: Shutterstock