Cu toate că informații despre cancerul de col uterin au fost publicate adesea, statisticile au rămas neschimbate. Mai mult, 53% dintre românce declară că nu cunosc nicio metodă de prevenire a acestui tip de cancer. Cancerul de col uterin este un pericol pentru toate femeile și numai cele mai informate și mai responsabile îi pot face față. În fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din toată europa primesc diagnosticul de ”cancer de col uterin” și în jur de 28.000 mor din cauza acestei maladi.
În România, cancerul de col uterin loveşte puternic: ţara noastră se află pe primul loc ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind în Romania de 3 ori mai mare decat media europeană (sursa: Organizaţia Mondială a Sănătaţii)1. Cele mai afectate sunt femeile tinere (cu vârste între 15 şi 44 de ani), cancerul de col uterin fiind principala cauză de mortalitate prin cancer la femeile din această categorie de vârstă din România.
Staisticile anuale arată că,într-un an, peste 40.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Multe din ele suferă fizic si emoţional, împreună cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigaţiilor, terapiei, alterării modului de viaţă. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicaţii fiind aceea că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii.
Maladia poate fi prevenită prin vaccinare. Astfel pot fi elinminate cauzele care determină cancerul de col uterin – infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice (cauzatoare de cancer). Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testare periodică Babeş-Papanicolaou, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%3.
Două dintre femeile care au trecut prin experienta cancerului de col uterin, fac un apel la informare și prevenire către toate femeile:
“Noi suntem vinovate. Deci noi suntem vinovate, femeile. Pentru că nu ne ducem la medic din timp. Am şi colege la serviciu care au şi ele probleme şi depind şi de acest Papanicolau, de acest control ginecologic. Ele spun ca le e greu să se ducă acolo, sau le e ruşine, e penibil, mai ales că e bărbat. Aşa gândim. Şi gândim foarte prost. Atât durează. 10 minute. 10 minute care pot să-ţi salveze viaţa.” (Ileana, 47 de ani, diagnosticata cu cancer de col uterin)
„Toate femeile din anturajul meu au ştiut de această problemă. Pe toate le-am îndrumat să-şi facă un control Papanicolau, colposcopie, toate au spus da, din păcate foarte puţine sunt cele care au şi făcut-o. Femeile nu ştiu de fapt că se poate muri din lucrul ăsta.” (Cristina, Bucuresti-diagnosticată cu displazie severă)