Satul Râmetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.
Cuprins:
Despre satul Râmetea – scurt istoric
Localitatea medievală este menţionată pentru prima dată în 1257 cu numele de Toroczckó şi devine în curând cunoscută datorită zăcămintelor de minereu de fier din zonă.
În timpul Revoltei Curuţilor, condusă de Ferencz Rákóczi (între 1703 şi 1711) împotriva dominaţiei habsburgică din Ungariei, satul a fost de mai multe ori de trupele austriece. Locuitorii s-au baricadat în biserică. În 1705 generalul Tiege a comandat incendierea satului şi distrugerea cetăţii Trascăului.
În 1666 devine chiar oraş, iar în 1716 este unul din principalele centre de prelucrare a fierului din Transilvania. După dezvoltarea topitoriilor de la Hunedoara şi Reşiţa, Torockó devine din nou localitate rurală. Celebrele case albe de la Rimetea au fost construite în jurul anului 1870, după ce satul a fost mistuit de un nou incendiu. Din evul mediu până în anul 1876, comuna a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieşului, parte componentă a Ţinutului Secuiesc.
La finalul anilor 1800 exploatarea fierului se termină din cauza apariției topitoriilor mari de la Hunedoara și Reșița, care erau concurenți mult prea mari pentru aceste prelucrări manuale care erau la noi. Acesta este urmat de un declin, totodată o migrare continuă a populației de aici.
În 1926 numele satului este schimbat din Trascău în Râmetea.
În anul 1938 construirea Bisericii Ortodoxă este terminată, conform regulamentului de stat 20 hectare de pădure au fost tăiate pentru realizarea construcției.
Din anul 1945 la școală limba de predare este limba maghiară, iar în anul 1952 profesorul Györbiró Pál înființează Muzeul Etnografic din Rimetea muzeul în care sunt expuse obiectele care s-au executat în localitatea în urma muncii oamenilor – meșteșugarilor din Rimetea.
Pentru conservarea patrimoniului cultural, pentru aceste case frumoase vopsite în alb localitatea este distinsă cu premiul „Europa Nostra” în anul 1999.
Cum ajungi în satul Râmetea
Satul Râmetea se află la 56 kilometri de municipiul Alba Iulia și este legat de drumurile naționale prin drumul județean DJ 107M. Din Aiud, urmați intrarea de pe DN1 pe DJ 107M în direcția Buru. Dacă veniți dinspre Cluj-Napoca, ieșiți pe la Florești și intrați pe același drum județean spre Buru – Râmetea sau alegeți varianta până la Turda, după care urmează Buru – Râmetea.
Obiective turistice în satul Râmetea
Biserica fortificată de la Râmetea
Unul din locurile cele mai interesante de la Râmetea este biserica unitariană fortificată, construită în secolul al XVIII-lea. Tturnul a fost finalizat în 1670, iar nava în 1796. Se află în centrul satului. Şi ea este frumos restaurată. Atât arhitectura rustică cât şi decoraţiunea interioară reflectă patrimoniul satului. În interiorul zidului se află o plăcuţă cu un mesaj din partea marelui compozitor Bela Bartok, din 7 octombrie 1909. “Printre satele maghiare pe care le-am analizat până acum, acesta se află în cel mai frumos loc…”. Populaţia a îmbrăţişat religia unitariană în timpul regelui Ungariei Ioan Sigismund Zápolya (Regele János al Doilea), care trăit între 1540-1571. De atunci aceasta este religia principală în comună. La sfârţitul secolului al XVI-lea s-a construit şcoala de la Râmetea.
Ruinele cetăţii Trascăului
Celălalt sat al comunei, Colţeşti (Torockószentgyörgy) se află la cinci kilometri. La vest de Colţeşti, se află ruinele cetăţii Trascăului (Torockóvár). A fost construită în jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay, că cetate locuibilă şi de refugiu. Este relativ bine păstrată, ruina cetăţii este impunătoare găsindu-se pe o stâncă.
Muzeul etnografic cu peste 11.000 de piese
Încă de la începutul secolului al XX-lea, localnicii au adunat din proprie iniţiativă materiale pentru un muzeu etnografic, care a fost deschis în anul 1952. Acesta se află în centrul satului, lângă primărie. Colecţia de obiecte existentă aici, numărând peste 11.000 de piese adunate în 5 încăperi, reflectă ocupaţiile principale ale locuitorilor din zonă – mineritul, metalurgia şi prelucrarea lemnului. Spectaculoase sunt şi mormintele de familie săpate în stâncă, unice în România, folosite din generaţie în generaţie.
Locuri de vizitat în apropiere de satul Râmetea
Alba Iulia
Situat în inima Transilvaniei, orașul Alba Iulia este vizitat anual de mii de turiști, atât români, cât și străini. Încărvat de istorie și considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Alba Iulia este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Transilvania și din România.
Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Alba Iulia
Peștera Vânătarele Ponorului
Peştera Vânătarele Ponorului oferă probabil cel mai impunător peisaj din județ deoarece vizitatorii care ajung la această peșteră pot vedea o cascadă lungă de 100 m, ape repezi care se pierd sub stânci și zeci de metri de pereți vineți care compun în totalitate peisajul de la Vânătarele Ponorului.
Castelul Betlen Haller – Cetatea de Baltă
Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este un castel construit în secolul al XVII-lea în stilul renașterii franceze. Situat la mijlocul distanței dintre Târnăveni și Blaj, pe malul Târnavei mici, castelul a avut mai multe utilizări pe parcursul anilor.
Cheile Râmețului
Cheile Râmeţului reprezintă cel mai mare obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, această zonă fiind declarată rezervaţie naturală complexă ce se întinde pe o suprafaţă de 150 hectare. Este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din apropiere de satul Râmetea.
Dealul cu melci
Dealul cu melci este o rezervaţie paleontologică, cu aspect neobişnuit: resturi lemnoase în formă de melci, înfipte în piatră de mai bine de 65 milioane de ani.