Ai invitaţi la masă şi ţi-ai dori să găteşti ceva inedit, gustos, dar şi hrănitor? Gustările în pâine pot fi o soluţie culinară interesantă. Oricine va fi plăcut surprins să servească o ciorbiţă de fasole cu afumătură, o supă cremă de dovlecei, nişte legume trase la tigaie şi, de ce nu, o pomana porcului direct dintr-o chiflă. Libertatea te învăţă cum să le prepari astfel încât să-ţi impresionezi musafirii.
Chifle
Preparare: drojdia şi zahărul se dizolvă în apă. Se adaugă restul ingredientelor şi se frământă până aluatul este elastic şi se desprinde de pe mâini. Se lasă la crescut minimum o oră într-un bol acoperit, aşezat la loc călduţ.
Aluatul se taie în şase bucăţi. Fiecare chiflă va avea aproximativ 100 de grame. Din fiecare bucată se vor modela chifle mai micuţe. Acestea se vor aşeza cu partea rotunjită în sus pe o bucată de hârtie de copt pudrată cu puţină făină. Apoi se va pune o pungă peste ele şi cu un făcăleţ se va apăsa cu toată puterea ca să se turtească fiecare chiflă. Discurile obţinute se vor unge cu puţin ulei şi se vor aşeza pe tava în care se vor coace. Înainte de a le introduce în cuptor, bucăţile de aluat se vor lăsa să crească circa o oră. După ce s-a încins cuptorul la 220°C, se vor coace aproximativ 15 minute, până se rumenesc.
Legume asortate
Preparare: se taie câte un capac din fiecare chiflă, apoi se scobesc de miez în interior. Ciupercile se taie feliuţe, morcovii se fac rondele, iar fasolea verde se taie în bucăţi de circa doi centimetri. Într-o tigaie se topeşte untul şi se călesc toate legumele aproximativ 5-10 minute, până se rumenesc. Se adaugă sare şi piper după gust. Apoi, cu o lingură se umplu chiflelele cu această compoziţie. Se servesc calde cu sos de smântână.
Vită cu ardei
Preparare: se taie câte un capac din fiecare chiflă şi se scobesc de miez. Pulpa de vită se spală şi se taie bucăţi potrivite. Ceapa se curăţă, se taie peştişori, se înăbuşă în ulei, după care se adaugă ardeiul curăţat şi tăiat cuburi mari, carnea, se sărează, se piperează şi după 10 minute se adaugă vinul. Se lasă să scadă zeama şi se adaugă sucul de roşii. Se coace la foc moderat încă 30 de minute. După ce este gata, se umplu chiflele cu această compoziţie. Se adaugă o lingură de smântână deasupra şi câteva frunzuliţe de mărar.
Supă cremă cu mozzarella
Preparare: se taie câte un capac din fiecare chiflă şi se scobesc de miez. Se elimină extremităţile dovleceilor, după care se taie în bucăţi. Se înăbuşă aproximativ 20 de minute. Se fierbe şi supa de legume. Se curăţă crenguţa de busuioc şi se toacă mărunt. Se taie mozzarella în cubuleţe. Când s-au fiert dovleceii, se pun în bolul mixerului alături de busuiocul mărunţit şi jumătate din cubuleţele de mozzarella. Se sărează şi se amestecă. Se varsă conţinutul într-o salatieră. Se încorporează şi supa de legume, amestecând continuu. Se adaugă uleiul de măsline. Apoi se toarnă în fiecare chiflă scobită. Se decorează cu frunze de mărar.
Ciorbă de fasole cu afumătură
Preparare: se taie câte un capac din fiecare chiflă şi se scobesc de miez. Se pune fasolea la fiert şi după ce dă primul clocot se aruncă apa şi se pune din nou la fiert. Se adaugă carnea afumată şi tăiată cubuleţe. Ceapa se toacă mărunt, iar rădăcinoasele se dau pe răzătoare, apoi se călesc în ulei , după care se pun în oală. La sfârşit se adaugă pasta de tomate, porumbul şi zeama de lămâie, iar după ce se ia oala de pe foc se adaugă şi verdeaţa tocată mărunt.
Învaţă să pregăteşti un «Castron» cu surprize
Ingrediente: o pâine mare coaptă pe vatră, două bucăţi piept de pui, şase cârnaţi cabanos, patru linguri de smântână, o ceaşcă de vin alb, delikat, sare, piper alb, o ceaşcă de ulei.