Există câteva reguli dietetice şi alimente care te ajută să scazi grăsimea din sânge. Iată, concret, ce ai de făcut:
– să reduci aportul total de grăsimi
– să eviţi acizii graşi saturaţi care contribuie la creşterea colesterolului (carne, ouă, brânzeturi, lapte integral), mezeluri, dar şi produse de patiserie, biscuiţi, mâncare preparată industrial etc.
– să consumi acizi graşi nesaturaţi care sunt benefici şi ajută la scăderea colesterolului total şi a celui rău (LDL), contribuind la creşterea colesterolului bun (HDL). Vei găsi acest tip de acizi benefici în uleiul de floarea-soarelui, porumb, colza, de măsline, de arahide, fructele uscate, peşte gras etc.
– să creşti consumul de antioxidanţi care te protejează: vitamina C, E şi betacarotenul, adică să consumi legume şi fructe proaspete de sezon.
Ce să consumi
– produse lactate slabe: lapte degresat, brânză dietetică
– jambon crud, eliminând grăsimea vizibilă n două ouă pe săptămână. Dar albuşul poate fi consumat fără restricţie
– peşte gras (somon, macrou, hering, ton, calcan, păstrăv) de 2-3 ori pe săptămână, carne slabă
– fructe şi legume proaspete de sezon sau conservate şi congelate
– produse din soia – este săracă în grăsimi saturate nocive şi are un conţinut ridicat de proteine şi multe fibre alimentare (25-100 g) plus isoflavone.
Fitosterolii conţin colesterol vegetal
Fitosterolii sau sterolii sunt compuşi vegetali care pot îmbogăţi anumite alimente vegetale: uleiuri, cereale, fructe şi legume proaspete, fructe oleaginoase. Aceste substanţe seamănă mult cu colesterolul, dar nu au nici un efect negativ asupra sănătăţii. Consumând între 1 şi 3 g de steroli vegetali pe zi poţi reduce nivelul colesterolului cu 5-15%, fără a diminua colesterolul bun (HDL), care protejează arterele. Sterolii vegetali se găsesc în uleiul de colza, porumb, floarea- soarelui, seminţe de susan, nucă de caju, migdale, arahide, boabe de porumb, grâu. Fructele şi legume proaspete conţin şi ele steroli: morcovi, pătrunjel, spanac, ardei roşu, roşii, broccoli, piersici, pepene galben, mango.