1. Gălbenelele
Ai nevoie de 50 g flori uscate sau 100 g flori proaspete, 400 ml ulei de măsline, o lingură de unt sau de untură şi două linguri de ceară de albine. Mărunţeşte bine florile, pune-le într-un borcan şi toarnă peste ele uleiul, lăsând preparatul la macerat trei săptămâni Apoi filtrează uleiul, toarnă-l într-un ibric emailat şi încinge-l în baie de aburi. Adaugă untul sau untura şi ceara, iar când s-a omogenizat bine ia ibricul de pe foc, lasă-l să se răcească şi freacă bine cu o spatulă din lemn până obţii o cremă. Unguentul rezultat se păstrează la frigider şi se aplică de mai multe ori pe zi pe bătături.
2. Ceapa
Scoate pieliţele subţiri dintre foile cepei, iar partea cărnoasă rămasă coace-o la cuptor până se înmoaie. După aceea, las-o câteva minute în oţet, apoi aplic-o pe bătătură şi fixeaz-o cu un plasture. Execută procedeul seara, înainte de culcare, şi lasă să acţioneze până dimineaţa.
3. Usturoiul
Amestecă nişte căţei de usturoi bine pisaţi cu puţin oţet până se omogenizează. Pasta obţinută se pune pe bătături. Urmează tratamentul până acestea se înmoaie şi dispar.
4. Prazul
Lasă frunzele de praz la macerat în oţet timp de 24 de ore, apoi, seara, aplică-le sub formă de cataplasmă pe bătătură. Fixează eventual cu un plasture şi lasă să acţioneze până dimineaţa. Dacă e nevoie, repetă procedeul.
5. Păducelul
Prepară un decoct dintr-o lingură de flori sau fructe de păducel bine mărunţite la o cană de apă. Lasă amestecul la infuzat 10-15 minute şi după aceea strecoară şi lasă la răcit. Aplică zilnic comprese cu decoct de păducel pe bătătură.