Uleiuri volatile
Un alt remediu efiecient sunt uleiurile volatile. Cel mai des utilizate sunt cele de lămâie, lavandă, coriandru, cimbru și tea tree. Se amestecă o picătură de ulei de cimbru cu două picături de tea tree și alte două picături de coriandru. Compoziția se consumă de trei ori pe zi, pusă într-o linguriță cu miere.
Alimente-medicament
Usturoiul și ceapa sunt printre cele mai puternice antibiotice naturale și mai ales stimulente ale activității rinichilor. Şi merele, perele și gutuile, consumate ca atare, dar mai ales sub formă de suc reprezintă un tratament excelent împotriva cistitelor și nefritelor. Se bea dimineața, pe stomacul gol, un pahar de suc obținut din aceste fructe. Foarte eficiente sunt ciorbele și supele calde. Frunzele și rădăcinile de țelină și de pătrunjel sau mărar, principalele ingrediente ale ciorbelor, sunt foarte eficiente în tratarea bolilor aparatului renal.
Băi fierbinți
În tratarea bolilor renale se pot face băi de plante, în special din flori de fân și cetină de brad. Iată cum se efectuează aceste băi: se iau cinci mâini de plantă care se pune la macerat 10 ore în doi litri de apă. Se strecoară maceratul, se pune deoparte, iar planta se pune în doi litri de apă fiartă, se lasă la răcit, apoi se filtrează. Se combină apoi maceratul cu infuzia și se pun în apa în care umează să faci baie.