CARTOFI. Pentru înlăturarea de pe suprafaţa tenului a nesuferitelor puncte negre, după curăţarea şi demachierea feţei, medicina naturistă recomandă fricţionarea uşoară cu o felie de cartof crud.
SCORŢIŞOARĂ. Masca cu pudră de scortisoara are un efect garantat pentru obţinerea unui ten curat. Aceasta se prepară din câteva grame din acest condiment, puţin lapte, două picături de miere şi zeamă de lămâie. Toate se amestecă până când se obţine o pastă omogenă. Soluţia se aplică direct pe zonele cu puncte negre.
ALOE VERA. Pentru a preveni apariţia punctelor negre beţi zilnic un pahar cu suc proaspăt obţinut din alţ vera. Substanţa magică previne apariţia coşurilor şi stimulează înlăturarea toxinelor din organism.
CORIANDRU. Combinaţia unui pahar de infuzie de seminţe de coriandru şi câteva grame de pudră de turmeric îţi poate da o mână de ajutor. Aplică imediat după demachiere, cu ajutorul unor comprese, soluţia obţinută din acest amestec.
APĂ MINERALĂ. altă mască eficientă se face şi amestecând o lingură de apă minerală neacidulată cu o lingură de bicarbonat alimentar. Cu soluţia astfel obţinută se freacă uşor doar zonele cu puncte negre.
ARGILĂ. O mască eficientă în combatarea punctelor negre este cea obţinută din amestecul de pudră de argilă albă cu suc de grepfrut. Aceasta are în primul rând rol de îmbunătăţire a circulaţiei sangvine şi de purificare a tenului. Se aplică pe faţă o dată pe zi şi se repetă ori de câte ori este nevoie, până la dispariţia punctelor negre.
MĂLAI. Un tratament la îndemână are la bază mălaiul. Zonele cu probleme se freacă cu mălai timp de două-trei minute, după care se curăţă tenul cu apă şi gel special de faţă. Repetă săptămânal acest masaj facial.