Cine aplică tratamentul
Dacă te bate gândul să încerci metoda pe pielea ta, nu te da pe mâna oricui! Caută neapărat o persoană atestată în această terapie, care cunoaşte bine efectele (atât pozitive, cât şi negative) pe care le pot produce lipitorile.
Cum decurge o şedinţă
Lipitorile se aplică în puncte foarte bine determinate (puncte de reflexoterapie), pe pielea intactă, umezită în prealabil cu o soluţia apoasă, îndulcită. Sau se produce o înţepătură cu uşoară sângerare în punctul în care se doreşte aplicarea acestora. Ataşarea lipitorilor se face sub supravegherea specialistului în hirudaterapie, iar pacientul trebuie să mănânce şi să bea apă sau ceai şi înainte, şi în timpul tratamentului, şi după încheierea şedinţei.
Doare?!
Nu, deoarece saliva lipitorilor conţine o substanţă cu efect anestezic. Şi mai conţine hirudin, o proteină cu efect anticoagulant, care trece în sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, timp de 48 de ore, în zona în care au fost puse lipitorile.
Se aplică una sau mai multe lipitori, care sunt lăsate pe loc până când se desprind singure şi cad. Procesul poate dura între 15 şi 45 de minute.
În ce afecţiuni dă rezultate
Lipitorile se aplică, după intervenţii chirurgicale, în jurul plăgilor. Se folosesc, de asemenea, pentru amelioarea circulaţiei venoase la nivelul membrelor inferioare, în hipertensiune, varice, tromboflebită, inflamaţii, echimoze şi hematoame, cefalee, migrenă, furuncule, cangrenă.
Care este „mecanismul”?
Hirudaterapia stimulează producţia de hematii şi activează sistemul imunitar şi mecanismele de autovindecare.
În ce zone NU se aplică
Mare atenţie! Nu se aplică niciodată lipitori pe gât! Se aplică rareori pe faţă şi pe abdomen, şi cu maximă atenţie din partea terapeutului. Nu se aplică persoanlor cu probleme de coagulare.
Jertfite pe „altarul” sănătăţii noastre…
La finalul şedinţei, lipitorile sunt oferite pacientului (ca să facă ce o şti cu ele) sau sunt ucise pe loc. Pentru a proba că nu vor fi folosite pe alte persoane, deci nu există riscul transmiterii eventualelor infecţii de la un pacient la altul.