Cuprins:
Vaccinarea este o metodă simplă și cu efect ridicat împotriva bolilor. Vaccinurile pot fi în doză unică, în timp ce alte vaccinuri se pot administra și într-o doză suplimentară, respectiv rapel. Rapelul, a doua sau a treia doză, are rolul de a consolida imunizarea și reprezintă soluția optimă pentru a combate boala în cazul în care o singură doză nu poate asigura protecția pe o perioadă îndelungată. Iată care este lista și schema de vaccinare obligatorie pentru copii!
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Schema de vaccinare obligatorie pentru bebeluși
În primele 24 de ore de viață, în maternitate, se efectuează Vaccin Hepatitic B (Hep B) *1;
În primele 2-7 zile de viață se efectuează Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG);
La două luni de viață ale bebelușului, se efectuează de către medicul de familie sau de către medicul pediatru specialist:
- Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
- Vaccin pneumococcic conjugat*2.
La 4 luni de viață ale bebelușului se efectuează de către medicul de familie sau de către medicul pediatru specialist:
- Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B);
- Vaccin pneumococcic conjugat*2.
La 11 luni de viață ale bebelușului se efectuează de către medicul de familie sau de către medicul pediatru specialist:
- Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B);
- Vaccin pneumococcic conjugat*2.
La 12 luni de viață ale copilului se efectuează de către medicul de familie sau de către medicul pediatru specialist:
- Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR).
În situația în care nu este disponibil vaccinul hepatitis B pentru a putea fi administrat în primele 24 de ore de la naștere, copiilor născuți din mame AgHBs pozitiv li se va aplica temporar următoarea schema de vaccinare:
La 6 săptămâni de viață ale copilului se efectuează de către medicul de familie:
- Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – Doza I.
- La 30 de zile de la prima doză, se efectuează de către medicul de familie: Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – Doza II.
La 30 de zile de la a doua doză, se efectuează de către medicul de familie:
- Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – Doza III.
- La vârsta de 11 luni bebelușii vor putea fi vaccinați conform Calendarului Național de Vaccinare și vor putea primi a IV-a doză de vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B).
Copiii care au fost născuți din mame cu grupa AgHBs negativ, vor putea fi vaccinați potrivit Calendarului Național de Vaccinare începând cu vârsta de două luni și nu mai este necesară recuperarea dozei de vaccin hepatitis B, doză ce nu a fost administrată la naștere.
Vaccinul pneumococcic conjugat va fi inclus în calendarul national de vaccinare în funcție de disponibilitatea fondurilor.
Schema de vaccinare obligatorie pentru copii
La 5 ani se efectuează de către medicul de familie:
- Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
La 6 ani se efectuează de către medicul de familie:
- Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic (DTPa-VPI)
La 14 ani se efectuează de către medicul de familie:
- Vaccin diftero-tetanic pentru adulți/Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular.
Explicația vaccinurilor din schema obligatorie pentru bebeluși și copii
Vaccinul hexavalent (2, 4, 11 luni), rapel DTPa-VPI (6 ani), rapel Tdap (14 ani)
Protejează împotriva diferiei, tusei convulsive, tetanosului, hepatitei B, poliomielitei și bolilor date de Haemophilus influenza tip b.
Vaccinul penumococic (2,4 și 11 luni)
Protejează împotriva bolilor cauzate de Streptococcus pneumoniae, inclusiv pneumonii, otite sau meningite.
Vaccinul ROR (1 an și 5 ani)
Protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.
Lista cu vaccinuri opționale pentru copii
Calendarul național de vaccinare prevede o serie de vaccinuri ale copilăriei, schemă de vaccinare ce este urmată de medicul de familie sau medicul pediatru specialist. Pe lângă schema de vaccinare obligatorie, există și alte vaccinuri opționale ce pot fi administrate de medic, în urma acceptului părinților, pentru a evita contractarea anumitor boli. Iată care sunt vaccinurile opționale.
Vaccinul împotriva rotavirusului
Protejează împotriva rotavirusului, un virus de tip ARN, care aparține familie Reoviridae și reprezintă în rândul sugarilor și copiilor foarte mici cea mai frecventă cauză de diaree.
Vaccinul antigripal
Vaccinul antigripal se poate administra copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 ani și are rolul de a produce anticorpi pentru combaterea gripei, boală ce poate duce la complicații precum: bronșita, pneumonia sau encefalita.
Vaccin împotriva varicelei
Vaccinul se administrează atât adulților, cât și copiilor de la vârsta de nouă luni și are rolul de a proteja împotriva varicelei, boala infecțioasă contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZC). Se administrează două doze, la distanță de șase săptămâni.
Vaccin antimeningococic
Vaccinul oferă protecție împotriva meningitei, una dintre cele mai frecvente forme de infecție a sistemului nervos central. Este o afecțiune severă, cu risc letal și cu sechele ce pot fi grave.
Vaccin hepatitic A
Vaccinul contribuie la producerea de anticorpi pentru hepatita A, cunoscută și ca boală a mâinilor murdare.
Vaccin antiHPV
Este recomandat să fie făcut pentru a preveni complicațiile cauzate de virusul HPV precum: cancer ovarian, cancer vulvar, anal, penial sau orofaringian.
Riscurile întârzierii sau refuzului vaccinări
Întârzierea efectuării vaccinului din schema de vaccinare obligatorie poate duce la imposibilitatea organismului de a mai răspunde la efectele vaccinului. Astfel, boala se poate manifesta în organism ca și cum vaccinarea nu ar fi fost efectuată.
Refuzul vaccinului poate duce la preluarea bolilor prevenibile, dar și la transmiterea acestora în comunitate și la infectarea altor bebeluși care încă nu sunt complet imunizați ori la persoane în vârstă, care nu se pot imuniza din motive medicale.
Beneficiile vaccinurilor pot fi multiple pentru fiecare individ în parte. Vaccinul efectuat la timp poate ajuta în prevenția bolilor, pentru propria persoană, dar și pentru cele din jur, dar și în evitarea complicațiilor diferitelor boli infecțioase. Vaccinurile se efectuează întotdeauna de medicul specialist, atunci când nu există contraindicații în efectuarea lor.
Sursă info: cnscbt.ro
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Ce este botulismul
Luntrasul • 02.02.2024, 15:44
Într-adevăr vaccinul reprezintă modalitatea certificată și eficientă de protecție și prevenție împotriva mai multor tipuri de boli...