Răspuns: Apariţia dinţilor de lapte se încheie în jurul vârstei de doi ani şi două luni. După această dată urmează o pauză de 4 – 5 ani, în care copilul se află în perioada de dentiţie temporară (de lapte).
În urma resorbţiei rădăcinilor dinţilor de lapte, aceştia vor începe să se mişte şi vor fi treptat înlocuiţi cu cei definitivi. Erupţia dinţilor permanenţi va începe în jurul vârstei de 6 ani şi se va termina în jurul vârstei de 12 ani.
Măseaua de minte apare la 16-25 de ani
În acest interval, copilul va avea dentiţie mixtă, iar după 12 ani va avea numai dentiţie permanentă. În general, dinţii inferiori erup înaintea omologilor lor superiori. Primul grup de dinţi permanenţi care erupe este reprezentat de molarii de 6 ani şi de incisivii centrali inferiori, aceştia apărând în intervalul 6 – 7 ani.
În etapa de vârstă 7 – 9 ani apar incisivii centrali superiori, precum şi incisivii laterali superiori şi inferiori. Între 9 – 12 ani apar premolarii şi caninii inferiori şi superiori, iar în jurul vârstei de 12 ani apar şi molarii doi permanenţi.
Singurul dinte care nu se încadrează în tiparul de erupţie 6 – 12 ani este molarul de minte, a cărui apariţie este mult mai târzie, în general între 16 – 25 ani.
Dinţii permanenţi apar mai devreme la fete şi, în general, după apariţia dinţilor permanenţi, dezvoltarea rădăcinilor acestora continuă o perioadă de timp cuprinsă între 1-4 ani.
foto: Shutterstock