Scorțișoara își are originea în America de Sud și Asia de Sud-Est și este folosită de aproape 4.000 de ani, din vremea Egiptului Antic. Considerată de indieni un leac universal și un afrodisiac, scorțișoara era folosită adesea în cultura veche și pentru tratarea diabetului. Vezi care sunt utilizările scorțișoarei, de câte tipuri este și ce beneficii aduce organismului consumul regulat de scorțișoară.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Tipuri de scorțișoară
Scorțișoara se obține din partea interioară a unor copaci veșnic verzi, din soiul Cinnamomum. Scoarța copacului este răzuită, pusă la soare să se usuce, iar cu trecerea timpului, aceasta se răsucește și se formează bețișoarele de scorțișoară. Odată cu măcinarea bețișoarelor se obține pudra de scorțișoară pe care o găsim adesea în comerț.
Există două tipuri de scorțișoară, care sunt recoltate din pomi diferiți și locuri diferite de pe continent și au câteva diferențe.
Scorțișoară Ceylon
Este de origine din India, Sri Lanka, are un gust dulce, o textură catifelată și o culoare maro închis.
Scorțișoară Cassia
Este de origine din China, Vietnam, Indonezia, are un gust puternic, o textură aspră, grunjoasă și este de culoarea maro închis.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de scorțișoară
- Calorii – 247 kcal;
- Lipide totale – 1.2 g;
- Sodiu – 10 mg ;
- Potasiu – 431 mg;
- Carbohidrati – 81 g;
- Fibre alimentare – 53 g;
- Zahar – 2.2 g;
- Calciu – 1 g;
- Fier – 8.3 g;
- Vitamina A – 295 IU;
- Vitamina C – 3.8 mg;
- Vitamina B6 – 0.2 mg;
- Magneziu – 60 mg.
Scorțișoara – beneficii
Îmbunătățește digestia
Scorțișoara este un carminativ, un agent care contribuie activ la eliminarea gazelor intestinale, folosit adesea pentru combaterea diareei și a grețurilor. Este un remediu natural și pentru digestie lentă, flatulență sau colici intestinali, datorită efectului ușor astringent și uleiului volatil din compoziție, care ajută la o mai bună procesare a alimentelor prin descompunerea grăsimilor.
Este o sursă bogată de antioxidanți
Scorțișoara conține o serie de antioxidanți precum flavonoide, acid fenolic și polifenoli, care protejează corpul de stresul oxidativ și efectele nocive ale radicalilor liber.
Are proprietăți antiinflamatorii
Cu un conținut ridicat de antioxidanți, scorțișoara scade riscul apariției bolilor de inimă, a tulburărilor psihice sau a cancerului. Este benefică și în tratarea durerilor, a febrei musculare și poate ameliora inflamațiile.
Protejează funcțiile cognitive
Compușii din scorțișoară activează proteinele neuroprotectoare, care protejează funcțiile cognitive și celulele creierului împotriva bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.
Protejează sănătatea orală
Extractul de scoțișoară protejează împotriva bacteriilor care se găsesc adesea în microflora orală și duc la apariția cariilor, a respirației urât mirositoare sau a altor infecții.
Ameliorează simptomele răcelii și gripei
Scorțișoara a fost folosită drept tratament tradițional pentru viroze. Adesea, combinată cu ghimbirul, pentru a reduce durerile musculare și a altor simptome ale răcelii și gripei. Ghimbirul ajută la stimularea circulației sângelui, mai ales de la nivelul degetelor de la mâini și picioare.
Previne apariția infecțiilor fungice
Cinamaldehida, substanța chimică din scorțișoară, este un adjuvant pentru prevenirea infecțiilor fungice și bacteriene.
Alte beneficii
- Reglează nivelul de zahăr/glucoză din sânge;
- Îmbunătățește sistemul imunitar;
- Ajută în curele de slăbire;
- Adjuvant în tratamentul candidozei;
- Reduce nivelul colesterolului LDL;
- Îmbunătățește memoria și sporește gradul de concentrare;
- Previne îmbătrânirea prematură și redă strălucirea pielii;
- Protejează și calmează gâtul iritat.
Folosirea scorțișoarei în bucătărie
- În orientul Mijlociu, scorțișoara este folosită adesea pentru condimentarea preparatelor din carne de pui și carne de miel, dar și pentru aromatizarea supelor creme, legumelor, băuturilor și dulciurilor.
- În Mexic, scorțișoara este des întâlnită în ciocolată.
- Americanii obișnuiesc să adauge scorțișoară în produse de panificație, în cereale, dar și deasupra salatelor de fructe.
- În Turcia, din budinca de orez nu lipsește niciodată scorțișoara.
- La noi, gustul copilăriei este, cu siguranță, descris de orezul cu lapte și scorțișoară.
- Mierea amestecată cu scorțișoară poate fi un baiț delicios pentru marinarea cărnii.
Beneficiile scortișoarei în cosmetică
- Ameliorează simptomele acneei – mască de față dintr-o lingură de scorțișoară și trei linguri de miere.
- Calmează iritațiile pielii – mască pentru păr dintr-o lingură de scoțișoară măcinată, o lingură de ulei de măsline și o lingură de miere.
- Atenuează roșeața pielii;
- Curăță și hidratează scalpul;
- Hidratează pielea aspră a călcâielor
Scorțișoara – proprietăți
- Antioxidante;
- Antiinflamatoare;
- Antifungice;
- Antiseptice;
- Antimicrobiene;
- Antivirale;
- Anticancerigene;
- Antispastice;
- Antihipertensive;
- Cicatrizante;
- Revigorante.
Cum se consumă scorțișoara
Ceai de scorțișoară
Pentru 250 ml de apă fierbinte ai nevoie de o linguriță de scorțișoară pudră, măcinată. Amestecul se lasă la infuzat pentru 10 minute, după care se poate consuma cald, neîndulcit.
Tinctură de scorțișoară
Ai nevoie de 50 grame de scorțișoară măcinată împreună cu 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă totul la macerat timp de 15 zile, la temperatura camerei, amestecând constant. După aceste zile, tinctura se filtrează, se mută în recipiente mici și se păstrează la rece.
Ulei de scorțișoară
Ai nevoie de 3-4 batoane de scorțișoară pasate care se lasă la macerat în 100 ml de ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui pentru 10 zile.
Scorțișoara – contraindicații
Consumul de scorțișoară nu are multe efecte negative asupra organismului, însă, dacă este consumată în cantități mari și pentru perioade îndelungate, aceasta poate produce alergii ori iritarea mucoaselor.
Daniel9090 • 10.12.2023, 15:28
Scorțișoara, tipuri variate, beneficii multiple, consum versatil și benefic.