de Florin Ghioca

Titlul face referire evidentă la exprimarea prim ministrului Viorica Dăncilă, mai ales că primul capitol se intitulează „Mediații la dăncileză”, o limbă care se face remarcată tot mai mult în spațiul public, prin greșelile gramaticale elementare.

Scriitorul a fost invitat la „Libertatea Live” și a declarat în cadrul unui amplu interviu că în volumul său se găsesc „citate care pe de o parte marchează divorțul clar dintre politicianul de la conducere și limba română, pe de altă parte marchează tupeul, câteodată cosmic, pe care îl ating mulți oameni din politică, indiferent că sunt miniștrii, secretari generali sau au alte funcții”.

Cunoscut pentru volume precum „România în 7 gesturi”, „Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time)”, „Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?)” sau best seller-ul „Ghidul nesimțitului”, Radu Paraschivescu a decis ca în acest volum să și comenteze gafele de exprimare ale politicienilor aflați la putere, fie de la PSD sau ALDE, cu accent pe cei mai „prolifici”, Viorica Dăncilă și Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Sunt lucruri pe care le poți schimba și lucruri ireparabile. Și gramatica doamnei premier este ireparabilă. Acolo nu poți interveni. Acolo personajul trebuie luat și școlit, trecut din nou prin școală. Ceea ce nu se va întâmpla, evident. Constat însă că doamna premier este apărată în ființa și în postura dumisale publică de o altă doamnă, dacă pot să îi spun așa fără ghilimele, dar nu pot, care ne ceartă, ne face nesimțiți pe toți și confecționează o imagine aproape boreală a premierului, care știm că este un om neconflictual, care știm că este un om docil, politicos – și este în general – trecând peste niște lucruri gravissime, după părerea mea”. Scriitorul este de părere că premierul „acceptă să se pună în slujba unor dăunători, acceptă ipostaza de „sitting duck”, de țintă fixă în care noi tragem cu ce ne vine la îndemână, cu un bombardament retoric de obicei sau ironic”. „Acest premier are o distanță uriașă față de minimumul necesar al limbii române și argumentul tracului nu prea rezistă, câtă vreme tu confunzi cuvintele între ele și câtă vreme nu ești în stare să spui o frază până la capăt fără să te împiedici. Argumentul ăsta dispare”, adaugă Radu Paraschivescu la Libertatea Live.

Fantasma conspiraționismului

Autorul mai precizează că un premier trebuie să aibă anumite calități care îl recomandă pentru această funcție, adică o formă de autoritate și de competență, și în același timp un fel de reprezentativitate. „Să nu uităm că este unul dintre oamenii care te reprezintă afară, în întâlnirile cu omologi. Când interlocutorul se prezintă așa, și trece drept „creme de la creme”, pentru că avem de a face cu premierul, oamenii ăia se pot întreba dacă așa arată elita, cum arată stratul de jos? Și se pot declara îngrijorați”, mai precizează Paraschivescu.

Concluzionând referirile la felul în care a reacționat prim ministrul Dăncilă recent față de partenerii externi, scriitorul a precizat în studioul Libertatea Live că „există o formă de trufie, de țopism, de capră râioasă care ține coada sus și care desconsideră toate avertismentele. Le consideră parte din complot. Există dintotdeauna fantasma asta a conspiraționismului care se hrănește din orice și care îi face pe acești oameni să ridice din umeri și să spună „nu ne dați lecții, că nici noi nu vă dăm vouă!”, ca și cum noi am fi în ipostaza asta să le dăm, ca și cum nu noi am vrea să facem parte din clubul lor. Nu așa se ține spinarea drept. Nu te duci să îi cerți pe profesorii care te lasă corigent, când tu nu știi nimic”.


CITEȘTE ȘI: 

VIDEO / Radu Paraschivescu: „Limba dăncileză va triumfa la Bruxelles!”. A lansat o carte cu vorbe de duh ale politicienilor și cu un capitol dedicat premierului Dăncilă

 
 

Urmărește-ne pe Google News