Suc roşu cu lămâie
Ingrediente: 750 g căpşune, 10 cuburi de gheaţă, zeama de la o lămâie.
Mod de preparare: se spală căpşunele şi se curăţă de codiţe, păstrându-se câteva cu frunzuliţele intacte pentru decor. Cele curăţate se taie mărunt şi se pun în blender. Cuburile de gheaţă se pun într-o pungă, se sparg cu ciocanul pentru sniţele, apoi se pun în blender împreună cu zeama de lămâie şi se mixează. Sucul se împarte în trei pahare, se decorează cu căpşune întregi şi se serveşte imediat.
Salată de spanac cu nucă şi brânză
Ingrediente: 250 g spanac proaspăt cu frunze mici (o legătură), 250 g căpşune, 50 g brânză de oaie rasă, o mână de miez de nucă, două linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet balsamic.
Mod de preparare: se spală bine spanacul şi se curăţă de codiţe, apoi se pune într-un castron. Se adaugă căpşunele spălate, curăţate de frunzuliţe şi tăiate în două pe lung, brânza rasă, nuca tocată, uleiul şi oţetul balsamic. Se amestecă uşor, ca să nu se zdrobească fructele şi se serveşte proaspătă.
Clătite pudrate
Ingrediente: 300 ml de lapte, două linguriţe de zahăr, două ouă, 100 g făină, sare, dulceaţă de căpşune, puţin ulei; pentru decor – căpşune proaspete şi zahăr pudră.
Mod de preparare: se amestecă într-un vas ouăle, zahărul şi făina, se adaugă puţină sare, apoi se subţiază cu lapte cât este nevoie, astfel încât să se obţină o compoziţie potrivit de subţire. Se unge tigaia cu puţin ulei, se încinge şi se toarnă compoziţia cu polonicul, atât cât să acopere fundul tigăii. Clătitele se prăjesc pe ambele părţi. Se umplu cu dulceaţă, se ornează cu fructele proaspete şi se pudrează cu zahăr.
Tort vanilat
Ingrediente: 500 g căpşune, un blat de tort mare;
– pentru cremă – 250 ml de lapte, un plic de cremă de vanilie pentru prăjituri, 3 linguri de zahăr;
– pentru sirop – o cană de apă, un plic de zahăr vanilat, 3 linguri de zahăr, esenţă de lămâie.
Mod de preparare: se fierbe siropul şi se lasă să se răcească, iar între timp se spală căpşunele şi se lasă la scurs. Laptele se pune într-un vas înalt şi se mixează cu zahărul şi cu crema pentru prăjituri până se îngroaşă. Se pune prima foaie de blat pe un platou, se însiropează şi se acoperă cu un strat de cremă, apoi cu unul de feliuţe de căpşune. Se procedează la fel şi cu celelalte foi, însă deasupra tortului nu se pun felii de căpşune, ci fructe întregi.