Iată câteva reţete care te duc cu gândul la cele mai frumoase staţiuni montane
Medalion de vită
Ingrediente: 500 g muşchi de vită, doi cartofi, două bucheţele de conopidă, 50 ml lapte, 100 ml vin roşu, o lingură de zahăr, o linguriţă de făină, sare, piper.
Mod de preparare: muşchiul de vită se introduce în cuptorul bine încins, 15-20 de minute, astfel încât să rămână crud în mijloc. Cartofii se curăţă şi se pun la fiert, apoi se pasează şi se amestecă bine cu laptele şi cu puţină sare. Bucheţelele de conopidă se fierb, de asemenea, 10 minute, apoi se scurg de apă. Vinul se amestecă bine cu zahărul, cu făina şi cu puţin piper, apoi se fierbe la foc mic câteva minute. Carnea se feliază şi se aşază pe un platou, flancată de piure şi de bucheţelele de conopidă. Se stropeşte cu sos de vin fierbinte.
Şuncă afumată şi supă de hribi
Ingrediente: pentru tartine – două felii de pâine cu seminţe, 100 g ţelină, o jumătate de linguriţă de delikat, două cubuleţe de brânză, două felii de şuncă crudă afumată de porc, două felii de pastramă de vită, o jumătate de ardei gras roşu; pentru supă – 300 g ciuperci (hribi), o ceapă mică, o linguriţă de bulion, două căni de apă, o linguriţă de delikat, două felii subţiri de kaiser.
Mod de preparare: tartine – ţelina se curăţă şi se dă pe răzătoarea mică, apoi se amestecă bine cu delikat şi se aşază pe feliile de pâine prăjite. Deasupra se aşază, în onduleuri, câte o felie de şuncă şi una de pastramă. Se decorează cu bucăţele de ardei şi cubuleţe de brânză. Pentru supă, se pune apa pe foc, apoi se adaugă ceapa tocată, ciupercile spălate bine şi delikatul. Când se înmoaie, se scot legumele din apă şi se toacă în robotul de bucătărie, apoi se mixează cu supa. Se serveşte imediat, într-un pahar decorat cu kaiser prăjit pe teflon.
Dacă îți plac hribii, încearcă și aceste rețete de zacuscă de hribi. Află cum se face și zacusca de ghebe
Aperitiv cu pateu şi sos de vin
Ingrediente: două felii de terină din pui (pateu la tavă, care se găseşte în supermarketuri) sau de foie gras (pateu din ficat de gâscă) gata preparate, câteva boabe de strugure roşu, 50 ml vin roşu dulce, două ouă, două nuci, pâine prăjită.
Mod de preparare: boabele de strugure se taie şi se lasă câteva ore în vin. Terina sau foie gras-ul se aşază pe câte o farfurie întinsă, decorate fiecare cu o jumătate de nucă. Ouăle se prepară ochiuri, apoi se taie cu ajutorul unui pahar, astfel încât să rămână foarte puţin albuş în jurul gălbenuşului. Vinul cu struguri se împarte în două castronele, care se pun de asemenea pe farfurii. O nucă se pisează, se împarte în două şi se pune pe linguriţe, alături de pateu, de ou şi de sosul din vin şi struguri. Pateul se serveşte pe pâine prăjită, cu nucă rasă deasupra şi cu câte o linguriţă de sos.
Tartar de somon pe cartofi
Ingrediente: 300 g somon crud, fără piele şi oase, o ceapă mică tocată fin, o jumătate de lămâie, doi cartofi, un ou, o linguriţă de făină, 50 g brânză rasă, câteva fire de pătrunjel, 50 g sos alb, sare, piper, pâine prăjită, 50 g unt, o salată, 100 ml ulei pentru prăjit şi câteva bobiţe de icre roşii (opţional).
Mod de preparare: se curăţă cartofii, se spală, iar unul dintre ei se dă pe răzătoarea mică, apoi se lasă puţin să se scurgă şi se amestecă într-un castronel cu brânza rasă, oul, o linguriţă de făină, pătrunjelul tocat şi sare, după gust. Se formează chifteluţe şi se prăjesc. Când sunt gata, se scot pe o hârtie absorbantă. Somonul se taie mărunt şi se amestecă împreună cu ceapa tocată, zeama de lămâie, sare şi piper, după gust, apoi se introduce la frigider. Cartoful rămas se fierbe întreg, 10 minute, apoi se taie rondele, iar acestea se prăjesc un minut în tigaie, pe ambele părţi. Chifteluţele se aşază pe un platou şi se acoperă cu grămăjoare de tartar, apoi cu feliile de cartof prăjite. Se decorează cu bobiţe de icre roşii şi cu un sos alb gata preparat (găseşti în orice supermarket). Se servesc cu frunze de salată şi pâine cu unt.
Tiramisu îngheţat
Ingrediente: un pachet de pişcoturi, o cutie de mascarpone, o cutie mică de frişcă, cinci gălbenuşuri, un albuş, o ceaşcă de zahăr, un pahar de coniac, un plic de zahăr vanilat, trei linguri de cacao, 300 ml cafea la ibric, rece.
Mod de preparare: se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, apoi se adaugă crema mascarpone, frişca mixată, zahărul vanilat, albuşul bătut spumă şi coniacul. Într-o tavă mai înaltă se aşază un strat de pişcoturi trecute cu ambele părţi prin cafea, apoi se tapetează în acelaşi fel şi părţile laterale ale tăvii. Peste stratul de pişcoturi se pune crema, apoi se acoperă cu un alt strat de pişcoturi însiropate în cafea şi se pudrează cu cacao. Se introduce câteva ore la congelator, apoi se porţionează şi se serveşte ca o îngheţată.
Preparate realizate de Peter Paul Kopij, La Mandragora / foto: Robert Hanciarec