Caesar
Ingrediente: 300 g piept de pui, o salată mare, 200 g crutoane, 2 căţei de usturoi, 50 ml ulei de măsline, 25 g parmezan, 3-4 linguri de oţet, o linguriţă de muştar de Dijon, o linguriţă de sos Worcestershire, sare, piper, suc de lămâie.
Preparare: pieptul de pui se taie fâşii, se condimentează cu sare, piper şi usturoi pisat, apoi se prăjeşte 5 minute în ulei de măsline. Se prepară sosul de salată, amestecând într-un castron muştarul, sosul Worcestershire, oţetul şi câteva linguri din uleiul în care a fost prăjit puiul. Se amestecă salata tăiată cu pieptul de pui şi cu crutoane, se toară sosul peste ele, apoi se rade parmezanul.
Exotică
Ingrediente: 100 g rucola, sare, piper alb măcinat, un mango, o mână de nuci, 50 g parmezan ras; Pentru sos: zeama unei limete, două linguri ulei de măsline, sare, un praf de zahăr.
Preparare: se spală frunzele de rucola şi se pun într-un castron. Se adaugă fructul de mango curăţat de coajă şi tăiat felii, apoi miezul de nucă, parmezanul ras, sare şi piper după gust. Se prepară sosul din ingredientele de mai sus, amestecate bine. În momentul servirii se toarnă peste salată.
Mediteraneană
Ingrediente: 300 g paste, două cutii de ton în apă, 300 g roşii cherry, 100 g măsline negre şi verzi fără sâmburi, sare, piper, 5 linguri de ulei de măsline, sucul de la o lămâie, două linguri de capere, câteva frunze de salată.
Preparare: se fierb pastele al dente în apă cu sare şi apoi se scurg. Tonul din conservă se scurge de apă şi se condimentează cu sare şi piper. Roşiile se taie în două. Măslinele se taie felii. Se pun toate ingredientele într-un castron, pe un pat de salată verde, apoi se adaugă uleiul, caperele şi sucul de lămâie şi se amestecă uşor.
De crudităţi
Ingrediente: un măr mare, un morcov, o ţelină medie, o jumătate de varză nouă, o ceapă roşie, două linguri de oţet, 3 linguriţe de ulei, piper, o linguriţă rasă de sare, o lingură de zahăr.
Preparare: morcovul, mărul, ţelina şi varza se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Ceapa se taie julienne. În jumătate de pahar cu apă se pun oţetul, uleiul, sarea, zahărul şi piper după gust. Se amestecă bine până se topesc zahărul şi sarea, apoi se toarnă amestecul peste crudităţi. Se ţine la frigider minimum 30 de minute înainte de servire.
Mexicană
Ingrediente: o conservă de fasole roşie, o ceapă roşie medie, o conservă de porumb, un ardei gras roşu, un ardei iute, 2 căţei de usturoi, oregano, coriandru, sare, piper, 3 linguri ulei de măsline, două linguri de oţet balsamic.
Preparare: se spală, sub jet de apă rece, fasolea şi porumbul din conservă şi se scurg. Se spală ceapa, ardeiul gras şi ardeiul iute. Se taie legumele în bucăţi mici. Se curăţă usturoiul şi se zdrobeşte. Se pun legumele tăiate, fasolea şi porumbul, într-un bol pentru salată. Se presară oregano, coriandru, sare şi piper după gust. Se pun uleiul de măsline şi oţetul balsamic şi se amestecă.